Δηλώσεις του Κ. Αγοραστού μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών
Δεν έχουν τέλος οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που φτάνουν στην Ελλάδα με απελπισμένους ανθρώπους να φτάνουν στη χώρα μας και να εγκλωβίζονται εδώ. Με την κατάσταση να βρίσκεται εκτός ελέγχου η κυβέρνηση αναζητά χώρους προκειμένου να φιλοξενηθούν οι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.
Χθες σε ευρεία έκτακτη σύσκεψη στη υπ Εσωτερικών αποφασίστηκε η δημιουργία ενός επιτελικού οργάνου που θα διαχειριστεί την κατάσταση ανάγκης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν εκπρόσωποι από τον Στρατό, το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πρόνοια, το χώρο της Υγείας, την Πολιτική Προστασία κλπ.
Το σχέδιο για να φύγουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από τους δρόμους
Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας να στεγαστούν προσωρινά και «να φύγουν από τους δρόμους», εξ ου και ζήτησαν την βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οπως τόνισαν οι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης πρέπει να βρεθούν άμεσα και να διαμορφωθούν καταλλήλως, μέσα στην εβδομάδα, πολλοί «μικροί» χώροι (camping, γήπεδα, παλαιά εργοστάσια, εκθεσιακοί χώροι που δεν λειτουργούν κ.α.) για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα-Ειδομένη και σε απόσταση 10-15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού.
Σε διάστημα ενός μηνός επίσης θα πρέπει να βρεθούν και χώροι μόνιμης φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Το «σχέδιο Μουζάλα» έχει δύο βασικούς πυλώνες: την δημιουργία κέντρων διαμονής δυναμικότητας 50.000 ανθρώπων και την φιλοξενία άλλων 50.000 σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, πλησίον των μεγάλων αστικών κέντρων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΝΤ1 έχουν ήδη προταθεί ως χώροι προς αξιοποίηση:
η εγκαταλελειμμένη πλατφόρμα στην περιοχή του Σκαραμαγκά
το παλαιό κτίριο του «Σαρακάκη»
το κάμπινγκ της Βούλας
το πρώην Ανατολικό αεροδρόμιο
ένα στρατόπεδο στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και
Σχολής της Αστυνομίας στην Καρδίτσα.
Ο δεύτερος πυλώνας του «σχεδίου Μουζάλα» προβλέπει την δημιουργία ακόμη 50.000 «θέσεων διαμονής» σε ξενοδοχεία και καταλύματα. Όπως αναφέρεται στο κείμενο που εστάλη στις Βρυξέλλες, τα καταλύματα αυτά θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από τα αστικά κέντρα, «μεταθέτοντας» έτσι αυτό το βάρος κατά κύριο λόγο σε διαθέσιμες ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Στον Πειραιά ακόμη 1.046 πρόσφυγες
Και ενώ η κυβέρνηση ακόμα αναζητά λύσεις στον Πειραιά συνεχίζουν να καταπλέουν πλοία με καραβάνια προσφύγων και μεταναστών. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 1 μεταφέροντας 623 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πλοίο παρέλαβε 497 άτομα από τη Μυτιλήνη και 126 από τη Χίο.
Εντός της ημέρας, αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Διαγόρας” μεταφέροντας 423 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο παρέλαβε 316 άτομα από τη Ρόδο και 107 από την Κω.
Στο μεταξύ αναχώρησε τα ξημερώματα μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” για τη Μυτιλήνη και τη Χίο προκειμένου να παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες.
Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το ζήτημα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού είναι εθνικό και έρχεται σε μια στιγμή όπου η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τη φτώχεια, την ανεργία και το σχέδιο αξιολόγησης από τους θεσμούς, που επιτέλους πρέπει κάποτε να λήξει.
Το σοκ που υπέστη η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες μέρες κατά μήκος της διαδρομής Πειραιάς – Ειδομένη, αντιμετωπίστηκε από την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες. Συνεργαστήκαμε και μέσα από τη συνέργεια πετύχαμε να μην έχουμε καμία απώλεια. Διασφαλίσαμε τη δημόσια υγεία, τη σίτιση των ανθρώπων αυτών και την προσωρινή παραμονή και ομαλοποιήσαμε την κατάσταση. Το φαινόμενο όμως θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση.
Έρχεται «τσουνάμι» και χρειάζεται συντονισμός. Ο συντονισμός αυτός ξεκινά σήμερα και μας ζητήθηκε να παρέχουμε στέγαση, σίτιση και κοινωνικές υπηρεσίες. Σ’ αυτή την προσπάθεια πρέπει να συνδράμουμε όλοι: Υπουργεία, Αυτοδιοίκηση, εθελοντές, ΜΚΟ, τοπικές κοινωνίες, η Εκκλησία της Ελλάδος, κ.α. έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε μια προσφορά αγαθών. Επίσης πρέπει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να είναι σαφής και ξεκάθαρη έτσι ώστε να μην υπάρξουν κοινωνικές εντάσεις και πολώσεις. Είναι δύσκολο το εγχείρημα πάνω σε ένα σοβαρό θέμα, όπου η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί μια ανθρωπιστική κρίση της ευρύτερης περιοχής. Αν όλο αυτό γινόταν σε μια οποιαδήποτε άλλοι χώρα θα είχε υπάρξει κοινωνική έκρηξη.
Οι Έλληνες όμως το αντιμετωπίζουν στα πλαίσια του ανθρωπισμοί και της κοινωνικής ευαισθησίας. Άρα λοιπόν οι υπόλοιποι έτεροι μας πρέπει να αναλάβουν το οικονομικό χρέος γιατί αυτή μέχρι αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει ξοδέψει για το προσφυγικό περίπου 1,8 δις ευρώ και δεν έχει πάρει επαρκή κονδύλια ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η οικονομική ασφυξία και με τη διαχείριση που ακολουθείται είναι επικίνδυνη και θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία, συνένωση δυνάμεων και σαφές σχέδιο για το ποιος κάνει τι και με ποιον τρόπο το κάνει».