«ΘΥΜΗΣΟΥ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜ

Ο Μουσικός Σύλλογος Τυρναβου, από τις 25 Φεβρουαρίου του 2015, μετά από ένα μικρό διάστημα απουσίας επανηλθε δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης και  για άλλη μια φορά, πρωτοπορεί παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη δουλειά που έχει σχέση με τις αναμνήσεις μας.

Η νέα συναυλία που θα παρουσιάσει φέρει τον τίτλο «Θυμήσου εκείνα τα χρόνια».  Είναι μια ιστορική διαδρομή στην διαχρονική παρουσία της ελληνικής οπερέτας για την οποία μπορούμε να αναφέρουμε λίγα ιστορικά στοιχεία .

Στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 1900, παράλληλα με την εμφάνιση της Εθνικής Μουσικής Σχολής, δημιουργείται και η Ελληνική Οπερέτα ή αλλιώς «αθηναϊκή οπερέτα». Η ελληνική οπερέτα θεωρήθηκε από μερικούς ως εξέλιξη του προηγηθέντος κωμειδυλλίου. Ωστόσο παρουσιάζει πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση με το κωμειδύλλιο. Η οπερέτα φέρνει μαζί της έναν καθαρά ευρωπαϊκό αέρα και πραγματεύεται σχεδόν αποκλειστικά τη ζωή των αστών. Η θεματολογία της οπερέτας είναι διαφορετική από αυτή του κωμειδυλλίου, θα λέγαμε πιο “μοντέρνα” για την εποχή. Μεγάλη είναι εξάλλου και η απόσταση που χωρίζει τα δύο αυτά είδη και από μουσικής απόψεως. Η οπερέτα είναι ένα είδος πολύ πιο σύνθετο από το κωμειδύλλιο. Διαθέτει, ορχηστρική μουσική, χορωδιακά μέρη, άριες, ντουέτα, μπαλέτα κ.λ.

Οι κυριότεροι εκπρόσωποι του είδους

Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης (1882 ή 83-1950) και ο Νίκος Χατζηαποστόλου (1884-1941) είναι οι κυριότεροι εκπρόσωποί της. Το πιο δημοφιλές έργο του Σακελλαρίδη είναι “Ο Βαφτιστικός” (1918) και του Χατζηαποστόλου “Οι Απάχηδες των Αθηνών” (1921). Ο Σακελλαρίδης έγραψε συνολικά γύρω στις 80 οπερέτες, ενώ ο Χατζηαποστόλου γύρω στις 40.

Η μετά τα μέσα του 1930 εποχή

Η οπερέτα, όπως άλλωστε συνέβη και στην υπόλοιπη Ευρώπη, άρχισε να παρακμάζει μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Ωστόσο εξακολούθησαν να υπάρχουν πολλοί θίασοι οπερέτας και κατά τη διάρκεια της κατοχής και μετά τον πόλεμο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950-1960, αρχίζουν να ηχογραφούνται είτε ολόκληρες, είτε αποσπασματικά, είτε διασκευασμένες, δεκάδες οπερέτες κυρίως των Σακελλαρίδη και Χατζηαποστόλου οι οποίες παρουσιάζονταν τακτικά από το Ε.Ι.Ρ. (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας). Ψυχή αυτής της σοβαρής προσπάθειας αναβίωσης της οπερέτας υπήρξε ο αρχιμουσικός του Ε.Ι.Ρ Τότης Καραλίβανος (1901-1987) τον οποίο πλαισίωναν λυρικοί τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Σημερινή εποχή

Σήμερα ελληνικές οπερέτες παρουσιάζονται συστηματικά από την Εθνική Λυρική Σκηνή και μέσα στη δεκαετία του 2000 λειτούργησε και η Νέα Σκηνή της Λυρικής στο θέατρο “Ακροπόλ” με εναρκτήριο έργο την οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου “Απάχηδες των Αθηνών” που περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα με ρεκόρ παραστάσεων. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβη εκτός από τις δύο επικρατέστερες και πιο πολυπαιγμένες (“Βαφτιστικός” και “Απάχηδες των Αθηνών”), “Το Κορίτσι της γειτονιάς” του Ν. Χατζηαποστόλου, η “Χριστίνα” του Θ. Σακελλαρίδη και το “Μικρόβιο του Έρωτα” του Κ. Γιαννίδη και στην κεντρική σκηνή η “Κρητικοπούλα” του Σπ.Σαμάρα,η “Χαλιμά” του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, “Η Ριρίκα μας” του Στάθη Μάστορα”,”Κική-Κοκό” του Ιωάννη Κομνηνού.

Το σύνολο αυτών των διαχρονικών τραγουδιών θα ακουστούν στην παράσταση του Μουσικού Συλλόγου «Θυμήσου εκείνα τα χρονιά»

Η εκδήλωση- παράσταση του Μουσικού Συλλόγου Τυρναβου  θα έχει όλα αυτά τα στοιχεία και θα παρουσιαστεί με κουστούμια εποχής, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στον Τυρναβο .

Η παράσταση θα γίνει το Σάββατο 5 Μαρτίου στο χώρο του δημοτικού θεάτρου Μαξιμ στον Τυρναβο.

Θα επαναληφθεί την Κυριακή το πρωί στις 11.00.

Το Σάββατο θα συμμετάσχει και η Τυρναβιτισσα μέτζο σοπράνο Λίνα Τέντζερη σε μια μοναδική εμφάνιση.

Η Λ. Τέντζερη

τεντζερηΗ Λίνα Τέντζερη γεννήθηκε στον Τύρναβο. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με την Αντώνη Καλαϊτζάκη αποφοιτώντας με άριστα, Α’ βραβείο και Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης (1977). Ακολούθως σπούδασε με υποτροφία στη Μουσική Ακαδημία Κιτζιάνα στη Σιένα με τον αρχιμουσικό και συνθέτη Εττόρε Καμπολλιάνι και, αργότερα, στο Τρεβίζο με το Μαρτσέλλο ντελ Μόνακο (Ιταλία). Απέσπασε Χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό τραγουδιού «Πάολο Νέλια».

Εμφανίστηκε σε παραστάσεις όπερας όπερ και έδωσε ρεσιτάλ σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και πρωταγωνίστησε στην παρουσίαση πέντε φωνητικών έργων στα Ηράκλεια ’86. Συμμετείχε σε παρουσιάσεις φωνητικών έργων εκκλησιαστικής μουσικής, όπως η Λειτουργία του Νέλσονα [Missa in Augustis- Nelson Mass] κ.ά. Το 1996 εμφανίστηκε ως Κλυταιμνήστρα στην Ηλέκτρα του Θεοδωράκη (Ηρώδειο).

Ηχογράφησε ατομικά ρεσιτάλ για το Α΄ και Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Κατά την περίοδο 1979/99 συνεργάστηκε με την ΕΛΣ σε περίπου 35 παραγωγές ή/και αναβιώσεις, εμφανιζόμενη σε 18 όπερες και μία οπερέτα. Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς, βασικούς και βοηθητικούς ρόλου μεσοφώνου, όπως: Ατσουτσένα [Ο τροβαδούρος/Il trovatore], Σαρλότ [Βέρθερος/Werther], Φλόρα Μπερβουά [Τραβιάτα/La traviata], Νάνσυ [Άλμπερτ Χέρρινγκ/Albert Herring], Χαίνζελ [Χαίνζελ και Γκρέτελ/Hänsel und Gretel], Ουρλίκα [Ένας χορός μεταμφιεσμένων/Un ballo in maschera], Άννιος [Η μεγαλοψυχία του Τίτου/La clemenza di Tito], Φενένα [Ναμπούκο/Nabucco], Κα Μεγκ Παίητζ [Φάλσταφ/Falstaff], Μανταλένα [Ριγολέττος/Rigoletto], Πρίγκηπας Ορλόφσκι [Η νυχτερίδα/Die Fledermaus], Δουλτσινέα [Δον Κιχώτης/Don Quichotte του Μασνέ], Λόλα [Καβαλλερία ρουστικάνα/Cavalleria rusticana] κ.ά.

Εργάστηκε στο έργο ψηφιοποίησης του Αρχείου της ΕΛΣ (ΕΣΠΑ) και στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΕΛΣ. Συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και διδάσκει στο Ελληνικό Ωδείο και στο Ωδείο Αθηνών.

Περιττό να αναφέρουμε πως τα εισιτήρια για την παράσταση του Σαββάτου έχουν εξαντληθεί.

Η παράσταση «Θυμήσου εκείνα τα χρόνια» γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Τυρναβου.

Συντελεστές της παράστασης είναι ο μαέστρος Χρήστος Κτιστακης, η σκηνοθέτης Έλενα Γραββαλου, στα φώτα ο Βασίλης Σαμολαδας, ενώ τα κοστούμια είναι ευγενική χορηγία της ενδυματολόγου Ελένης Ψυρρα.

Είσοδος 5 ευρώ, ενώ εισιτήρια θα προπωλούνται στο βιβλιοπωλείο “Ιδέες” του Τάσου Ψυρρα και στο θέατρο Μαξίμ στις 2,3 και 4 Μαρτίου από 11 έως 13.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ