ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ – ΦΩΤΗΛΑΣ: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Το αρνητικό ρεκόρ που κατέχει η Ελλάδα στη βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης αναδεικνύουν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι βουλευτές του Ποταμιού, κκ Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Ιάσων Φωτήλας (Αχαΐας).

Οι εκκρεμείς υποθέσεις σε όλα τα Δικαστήρια της χώρας ανέρχονται σε χιλιάδες. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αποφυλάκισης υποδίκων ή παραγραφής αδικημάτων λόγω της βραδύτητας. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του «Έθνους» (22/02), που επικαλείται στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα έχει το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη (σχετικά με την εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων α βαθμού) και το τέταρτο πιο αργό στον κόσμο μετά τη Γουινέα-Μπισσάου, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χρόνος που απαιτείται για την εκτέλεση μιας δικαστικής απόφασης σε α’ βαθμό είναι 1.580 ημέρες, όταν στο Λουξεμβούργο είναι 321, στην Ισπανία 510 και στη Μάλτα 505.

Το πρόβλημα χρονίζει. Η Ελλάδα μετρά πολυάριθμες καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης με πολύχρονες καθυστερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 από τις 69 καταδίκες, οι 41 αφορούσαν αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκδίκαση.

Ο ν. 4055/2012 για τη δίκαιη δίκη, καθώς και οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ν. 4335/2015) επέφεραν μικροβελτιώσεις, ωστόσο απαιτείται συνολικός ανασχεδιασμός του συστήματος, για να υπάρξει αισθητή βελτίωση. Το πρόβλημα είναι πλέον συστημικό και τείνει να γίνει μη αναστρέψιμο, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, όπως η επιτάχυνση της κωδικοποίησης, η βελτίωση του συστήματος εξωδικαστικής διαμεσολάβησης, η ολοκλήρωση του προγράμματος μηχανογράφησης των δικαστηρίων και η τήρηση των αρχών καλής νομοθέτησης για την πάταξη της πολυνομίας, η οποία οδηγεί σε κακονομία και εντέλει σε ιδιότυπη ανομία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ