ΕΡΩΤΗΣΗ Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ερώτηση για το μέλλον της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των σιδηροδρομικών έργων κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που θα έπρεπε σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο να έχει ολοκληρωθεί από το 2011, ακόμα δεν έχει τελεσφορήσει.

Στην τελευταία προκήρυξη του διαγωνισμού οι δύο επικρατέστερες εταιρίες, η Watco Αμερικανικών συμφερόντων και η RZD Ρωσικών, δεν κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και έτσι το ΤΑΙΠΕΔ επαναπροκήρυξε τον διαγωνισμό, με την νέα προθεσμία κατάθεσης προσφορών να είναι η 26η Απριλίου. Τυχόν αδυναμία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού και εξεύρεσης επενδυτή θα οδηγήσει στην ανάγκη επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών που αγγίζουν τα 3 δις ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Κομισιόν, αρμόδιου για τις κρατικές ενισχύσεις, κ. Γκέρτ Γιαν Κούπμαν.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα, ο αποκλεισμός των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ειδομένη και οι παλινωδίες της κυβέρνησης, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον που κάθε άλλο παρά πρόσφορο είναι για προσέλκυση επενδύσεων. Η δε απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών το 2018 βάσει κανονισμού της ΕΕ λειτουργεί επιβαρυντικά, επιτείνοντας το κλίμα της αποεπένδυσης. Το Ποτάμι ρωτά σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, αν τελικά δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οφείλει η χώρα να επιστρέψει τα ποσά που η ΕΕ θεωρεί ενισχύσεις και ανέρχονται στα 3 δις ευρώ.

Επιπλέον, στην περιοχή της Θεσσαλίας αναμένονται δυο έργα ζωτικής σημασίας, η ηλεκτροκίνηση στις σιδηροδρομικές γραμμές Λάρισας–Βόλου και Παλαιοφάρσαλου–Καλαμπάκας. Ενώ τα έργα είχαν ανακοινωθεί από το τέλος του 2014, μέχρι σήμερα παραμένουν χωρίς δημοπράτηση. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στις 02/03 στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, μέσα στο 2016 θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση των έργων ηλεκτροκίνησης στην γραμμή Λάρισας–Βόλου και στη γραμμή Παλαιοφάρσαλος–Καλαμπάκα, και ειδικότερα οι παρεμβάσεις στον σιδηροδρομικό άξονα Παλαιοφάρσαλος–Καλαμπάκα θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Επίσης κατά δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου, τον Ιούνιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα τεχνικά δελτία για το έργο της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Λάρισα–Βόλος, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια ο διαγωνισμός. Το έργο της ηλεκτροκίνησης έχει κόστος περί τα 50 εκ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2017 και να ολοκληρωθεί περί τα μέσα. Επειδή οι διαρκείς αναβολές και παρατάσεις δημιουργούν εύλογη δυσπιστία, το Ποτάμι ρωτά αν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των έργων ηλεκτροκίνησης των γραμμών Λάρισας – Βόλου και Παλαιοφάρσαλου–Καλαμπάκας και ποιο είναι αυτό.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ