ΧΩΡΟΙ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ «ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής προχωρά η Περιφέρεια

Στη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής για την άμεση διαχείριση του προσφυγικού προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία χώρων διέλευσης προσφύγων στη Θεσσαλία, θέμα το οποίο απασχόλησε σημερινή σύσκεψη με τη συμμετοχή πλέον των 25 δημάρχων

OLYMPUS DIGITAL CAMERAπου έγινε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και παρουσία και του προέδρου της ΠΕΔ Γ. Κωτσού.

Αποκλείοντας αστικά κέντρα και τουριστικές περιοχές και αναζητώντας χώρους που να βρίσκονται πλησίον της ΠΑΘΕ και πληρούν τις στοιχειώδεις υποδομές διαμονής και περίθαλψης οι 4 θεσσαλικοί νομοί και οι εκπρόσωποί τους καλούνται να υποβάλλουν άμεσα τις προτάσεις τους με τη σύσκεψη να επαναλαμβάνεται για τον ίδιο λόγο την ερχόμενη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των αυτοδιοικητικών έχει προκαλέσει η σκέψη της διαχείρισης των σχετικών κονδυλίων από ΜΚΟ, με χαρακτηριστικότερη όλων την τοποθέτηση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη που αφού υπογράμμισε ότι η Τ.Α ανέδειξε για μία ακόμη φορά το κοινωνικό της πρόσωπο «την ώρα που η Ευρώπη έσπειρε ανέμους και τώρα θερίζει θύελλες», ξεκαθάρισε πως θα πρέπει όλοι «με στεντόρεια φωνή να διαφωνήσουμε με τη διαχείριση των πόρων από τις ΜΚΟ».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός περιγράφοντας ένα θολό τοπίο όπου «πολλά χρήματα υπερίπτανται πάνω από την Ελλάδα και το θέμα είναι που… προσγειώνονται», ενώ δεν έλειψαν και φωνές δημάρχων που έσπευσαν να δηλώσουν πως «αν δοθούν τα χρήματα σε ΜΚΟ δεν πρόκειται να ασχοληθούμε».

Εκφράζοντας τη δυσφορία τους για την ασαφή εικόνα ροών και διέλευσης οι αυτοδιοικητικοί τόνισαν την ανάγκη ευέλικτων διαδικασιών και οικονομικής στήριξης, με τον Κ. Αγοραστό να μην κρύβει την ανησυχία του για πιθανούς εγκλωβισμούς προσφύγων στη Θεσσαλία θυμίζοντας σε όλους πως «ξαφνικά βρεθήκαμε με 3.500 πρόσφυγες μέσα σε ένα βράδυ», τονίζοντας παράλληλα πως το θέμα είναι και ξεκάθαρα πολιτικό συνδέοντάς το άμεσα με την αξιολόγηση και τη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ