ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

“Deadline” για τους δημάρχους της Θεσσαλίας απόψε το βράδυ καθώς καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην Περιφέρεια για τη δημιουργία χώρων υποδοχής και προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων δυναμικότητας 500 περίπου ατόμων, με τα πάντα να κρέμονται από μια κλωστή!

Αδιέξοδο για τους περισσότερους αφού τα 4 σημεία που πρέπει να επιλεγούν σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα αντίστοιχα, καλούνται να πληρούν και τις σχετικές προϋποθέσεις βασικών υποδομών αλλά και να βρίσκονται πλησίον της ΠΑΘΕ και έξω από τον κοινωνικό ιστό αστικών κέντρων και τουριστικών περιοχών.

Στο «κάδρο» για τη Λάρισα μπαίνουν το παλιό εργοστάσιο της «ΡΟΚΑ» καθώς και οικοπεδική έκταση δίπλα στο Αμαξοστάσιο στο Κουλούρι, επιθεώρηση των οποίων έγινε το Σάββατο όταν και προέκυψε το τροχαίο με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Τάχο, ενώ οργιάζουν και οι φήμες για εγκατάσταση προσφύγων στη ΒΙΠΕ του Βόλου.

Με τους περισσότερους δημάρχους να «πονοκεφαλιάζουν» και για το οικονομικό πνέοντας μένεα κατά της όποιας απόφασης που θα αφορά στη διαχείριση των κονδυλίων από ΜΚΟ, η λύση του… γρίφου αναμένεται μέχρι το βράδυ.

Το γεγονός πως ήδη ζητήθηκε σχετική λίστα ΜΚΟ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας «φουντώνει» τις αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών που κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», ενώ ενδεικτικό της «παραζάλης» είναι το γεγονός πως στην πρόσφατη σύσκεψη της Περιφέρειας για το προσφυγικό εκπρόσωπος δημάρχου του νομού πρότεινε την εγκατάσταση μέσα στην πόλη σε χώρο σκεπαστής λαϊκής αγοράς (!), ενώ έτερος δήμαρχος επέμενε να εγγυηθεί για την ασφάλεια αλλά και αστυνόμευση 500 ανθρώπων χωρίς καμία ανάλογη υποδομή και αρμοδιότητα!

Την ώρα που τα γεγονότα δείχνουν να μας προλαβαίνουν και οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν… χθες, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τελικές αποφάσεις-προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν αρκετά το τοπίο τουλάχιστο σε τοπικό επίπεδο.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ