ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΡΑΨΑΝΗΣ

Στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα: «Προστασία και αξιοποίηση του δάσους των Αγ.Θεοδώρων Ραψάνης η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ραψάνη (Αίθουσα Μουσείου Οίνου και Αμπέλου), με εντυπωσιακά πολυπληθή συμμετοχή, το Σάββατο 27-02-2016, ως τελικό στάδιο διαβούλευσης για την προστασία και διατήρηση του εν λόγω δάσους,

αφού είχαν προηγηθεί σειρά συναντήσεων, συσκέψεων, συζητήσεων, επερωτήσεων, αρθογραφιών κ.α.και στην οποία συμμετείχαν:

  • Οι κάτοικοι της Ραψάνης
  • Εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και του Δήμου από όλα τα επίπεδα και με τη μέγιστη δυνατή αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση.
  • Εκπρόσωποι της Α/θμιας και Δ/θμιας Αυτοδιοίκησης.
  • Εκπρόσωποι του Δασαρχείου.
  • Εκπρόσωποι φορέων και της κοινωνίας των πολιτών κ.α.

Επίσης συμμετείχαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί εξειδικευμένα με το θέμα της καταγραφής, αξιολόγησης, προστασίας και ανάδειξης των Ιερών Δασών, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ηπείρου, επί σειρά ετών και διαθέτουν μια μοναδική εμπειρία επ’ αυτού η οποία και παρουσιάσθηκε εκτενώς στους παρευρισκόμενους, καθώς και οι δυνατότητες νομικής προστασίας του εν λόγω δάσους σύμφωνα και με τις τέσσερεις προτάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατά την ημερίδα, αφού παρουσιάστηκαν από τους παραπάνω ειδικούς επιστήμονες όλα τα σχετικά ζητήματα με τρόπο απολύτως τεκμηριωμένο διεπιστημονικό και ολοκληρωμένο, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων, από την οποία προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

  1. Να ξεκινήσουν αμέσως οι προπαρασκευαστικές ενέργειες και διαδικασίες προκειμένου να εκπονηθεί εξειδικευμένη διεπιστημονική μελέτη για την αξιολόγησητόσο της πολιτισμικής αξίας όσο και του φυσικού πλούτου και της αξίας του δάσους Αγίων Θεοδώρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς του, ειδικότερα σε σχέση μετην αξία του στην διατήρηση οργανισμών που εξαρτώνται από τα αιωνόβια δένδρα, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης του Δάσουςτων Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης στα προστατευόμενα τοπία της χώρας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5α, του Άρθρου 5 του Νόμου 3937/2001 δεδομένου ότι η κατηγορία αυτή αφορά «περιοχές μεγάλης οικολογικής, γεωλογικής, αισθητικής ή πολιτισμικής αξίας και εκτάσεις που είναι ιδιαίτερα πρόσφορες για αναψυχή του κοινού ή συμβάλλουν στην προστασία φυσικών πόρων λόγω των ιδιαίτερων φυσικών ή ανθρωπογενών χαρακτηριστικών τους».
  2. Να απαγορευθεί οποιαδήποτε περαιτέρωπαρέμβαση εκ μέρους του αρμοδίου Δασαρχείου στην περιοχή, έως ότου καθοριστεί το νέο ειδικό καθεστώς στο οποίο προτείνεται να υπαχθεί το εν λόγω δάσος.

Με βάση τα παραπάνω,  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τεμπών επικύρωσε   την απόφαση της συνέλευσης των κατοίκων και όλων των υπολοίπων εκπροσώπων που συμμετείχαν στην κορυφαία πράξη διαβούλευσης η οποία αποτέλεσε υποδειγματική διαδικασία συμμετοχικής διαβούλευσης και πρότυπη μορφή ορθής τοπικής διακυβέρνησης και συνάδει με πρακτικές συμμετοχικής διαχείρισης, οι οποίες και μπορούν να δώσουν λύσεις κοινής αποδοχής σε περιπτώσεις συγκρούσεων μεταξύ τοπικών κοινωνιών και θεσμικών φορέων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ