ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ MEGA ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Στο «κόκκινο» πια οι εξελίξεις στο MEGA με τους μετόχους να εξαντλούν τα χρονικά όρια κορυφώνοντας την αγωνία εκατοντάδων εργαζομένων. Την Πέμπτη είναι η καταληκτική ημερομηνία για την συμμετοχή των Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και Ψυχάρη, στην Αύξηση Μετοχικού κεφαλαίου. Το κρίσιμο ραντεβού των εκδοτών είναι για την Πέμπτη στις 10:00.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι Βαρδής Βαρδινογιάννη και Σταύρος Ψυχάρης, δεν δείχνουν διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να συμμετάσχουν στην Αύξηση, μόνο και μόνο για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Mega, προς την εταιρεία παραγωγής «Άνωση» της οικογένειας Μπόμπολα. Πάντως, ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς που κάνουν οι τρεις μεγαλομέτοχοι του Mega, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν και τον απρόβλεπτο παράγοντα, που δεν είναι άλλος από τις τράπεζες. Με απλά λόγια δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν αποκλείουν τον «αιφνίδιο θάνατο», με το τράβηγμα του χαλιού από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το σχετικό σενάριο ενισχύθηκε με την ανακοίνωση εκδόθηκε το πρωί, σύμφωνα με την οποία και κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο ανέστειλε από σήμερα 8 Μαρτίου 2016 τη διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ». Οι μετοχές της εταιρείας θα παραμείνουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι η εταιρεία να παράσχει ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό για α) τα αποτελέσματα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, β) τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί ή προτίθεται να προβεί η εταιρεία, δοθέντος του γεγονότος ότι την 29.2.2016 έχει λήξει η περίοδος χάριτος (waiver) που είχε τεθεί από τις πιστώτριες τράπεζες και γ) τυχόν άλλες πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ορθή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.

Το γεγονός ότι οι εξελίξεις στο Mega, απασχολούν και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταδεικνύουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου, παρακολουθεί στενά τα όσα εκτυλίσσονται. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, δυσκολεύει και τα περιθώρια ελιγμών από την πλευρά των τραπεζών.

Συγκεκριμένα είναι πιθανό οι τράπεζες να κάνουν απαιτητό το δάνειο των 82 εκατ. ευρώ  προχωρώντας σε αναδιάρθρωση της επιχείρησης εκποιώντας ενδεχομένως πάγια στοιχεία ή ορίζοντας νέα διοίκηση και προχωρώντας σε αναζήτηση νέων μετόχων που θα καλύψουν τα τρέχοντα ελλείμματα τα οποία είναι μεγάλα. Τα 15,1 εκατ.  ευρώ είναι απαραίτητα για να συνεχίσει να υπάρχει το κανάλι ενώ χρειάζονται ακόμη 3,5 εκατ. ευρώ, κατ΄ελάχιστο, για να αποκτήσουν την άδεια.. Συνολικά η διοίκηση του σταθμού πριν την αύξηση εκτιμούσε  οι επιπλέον ανάγκες του ομίλου σε κεφάλαια κίνησης ανέρχονται σε 110,2 εκατ.  ευρώ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τη συμμέτοχη της εταιρείας στη διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση άδειας εκπομπής επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όσο και για το τίμημα της άδειας.

To έλλειμμα ύψους  110,2 εκατ.  ευρώ οφείλεται στον συνυπολογισμό, αφενός των εκτιμώμενων τρεχουσών ταμειακών αναγκών ύψους  22 εκατ.  ευρώ του ομίλου για τους επομένους 12 μήνες από το σοβαρό ενδεχόμενο της  μη υπογραφής της από 25.9.2015 πρότασης αναδιάρθρωσης του ομολογιακού Δάνειου με τρέχον υπόλοιπο ύψους 88,2 εκατ.  ευρώ το οποίo αν μέχρι τη Δευτέρα δεν κατατεθεί το ποσό που ζητούνταν μέσω της αύξησης των 15,1 εκατ. ευρώ τότε το δάνειο  μπορεί να καταστεί άμεσα απαιτητό στο σύνολό του.  Η υλοποίηση της αναδιάρθρωσης και η τήρηση των όρων του ομολογιακού δάνειου με τρέχον υπόλοιπο ύψους 88,2 εκατ.  ευρώ  είναι ουσιώδης, καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει εναλλακτικά σχέδια χρηματοδότησης για την κάλυψη των άμεσων χρηματοοικονομικών αναγκών της.  Με άλλα λόγια αν δεν γίνει η συμφωνία με τις τράπεζες  για το ομολογιακό δάνειο τότε ανακύπτει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας του MEGA.

parapolitika.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ