ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Δώσαμε μάχη με το χρόνο και πετύχαμε, ενώ η πόλη και οι άνθρωποι της έδωσαν μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που θα καταγραφούν στη νεότερη ιστορία της Λάρισας», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, ο οποίος στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

ενημέρωσε το σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση οι εγκαταστάσεις της “ROCA” είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν απόψε 400 περίπου προσφυγικές οικογένειες Σύρων με το 60% να αποτελείται από παιδιά, ενώ ήδη ολοκληρώθηκε το στήσιμο των σκηνών με τη συνδρομή και 20 ανδρών της 110 Π.Μ μετά από σχετική συνεννόηση με τον Α/ΑΤΑ, ενώ ρυθμίστηκαν οι λεπτομέρειες που αφορούν σε υποδομές (χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες κλπ.), με τη σίτιση να αναλαμβάνει η 110 ΠΜ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κινητή μονάδα της 5ης ΥΠΕ.

Σημειώνεται πως οι πρόσφυγες θα παραμείνουν για ένα 10ήμερο περίπου στο παλιό εργοστάσιο προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» όπου και θα μεταφερθούν στη συνέχεια.

«Ζητούμενο παραμένει να μην είναι ο μόνος χώρος στη Θεσσαλία που θα σηκώσει το βάρος, ώστε να μην υποστούν πίεση οι τοπικές κοινωνίες, ενώ σε συνεννόηση με τις αρχές φροντίζουμε και για την ασφάλεια των δομών», τόνισε ο κ. Καλογιάννης που περιέγραψε το στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» ως μια «αναγκαστική επιλογή που όμως δεν έχει καμία σχέση με τη χύμα κατάσταση της Ειδομένης».

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΓια επιβολή μιας απόφασης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας όσον αφορά το στρατόπεδο έκανε λόγο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τη δράση διακινητών στην περιοχή με δεδομένο το γεγονός ότι θα υπάρξουν ασυνόδευτα παιδιά, ενώ συνέστησε «ψυχραιμία και νηφαλιότητα απ’ όλους» μετά τα επεισόδια εντός αιθούσης.

Στην εξασφάλιση της ελάχιστης δυνατής όχλησης των πολιτών στάθηκε ο Θ. Μαμάκος εκ μέρους της παράταξης Τζανακούλη που τόνισε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο και συγκροτημένη σκέψη σε κυβερνητικό επίπεδο», ενώ ο Έκτορας Νασιώκας στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι δεν πρέπει να μετατραπεί η ανησυχία σε ξενοφοβία και ο Ντίνος Διαμάντος χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτους» τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφέρθηκε σε σημερινό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας που μιλούσε για μεταφορά 14.000 προσφύγων στη Θεσσαλία.

Τέλος ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Π. Κρίκης περιέγραψε ως «πραγματικούς δολοφόνους ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία», τόνισε ότι οι χώροι εγκατάστασης θα πρέπει να είναι προσωρινοί και  αναφερόμενος στα επεισόδια εντός αιθούσης υπογράμμισε πως «δεν θα πρέπει ορισμένοι να εκμεταλλεύονται την ανησυχία των πολιτών με χρυσαυγίτικες πρακτικές».

Ενδεικτικό της αμηχανίας ορισμένων το γεγονός πως η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Καμηλαράκη έσπευσε με ερώτησή της να μάθει για την προοπτική ανέγερσης τζαμιού (!) στο χώρο του στρατοπέδου, ενώ δεν έλειψαν οι συνεχείς αναφορές σε ανυπόστατες πληροφορίες για εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στην περιοχή που προκάλεσαν την αντίδραση του δημάρχου ο οποίος επικαλέστηκε τη συνεργασία με το Συντονιστικό της Περιφέρειας αλλά και τις συνεχείς ενημερώσεις από το διυπουργικό των Αθηνών.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ