Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ERASMUS+

Την αναστολή του Προγράμματος Erasmus+ Νεολαία από τον Δεκέμβριο 2014 αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του Ποταμιού, κκ Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας), Γεώργιος Μαυρωτάς (Αττικής) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης).

Το Πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα σε εκατομμύρια νέους να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, αλλά και να συμμετάσχουν σε δράσεις εθελοντισμού στο εξωτερικό. Με την ανεργία των νέων να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να έχει θέσει ως προτεραιότητα την λειτουργία του Προγράμματος.

Τα τελευταία, όμως, δύο χρόνια διαδοχικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έκαναν «μπαλάκι» την ευθύνη της διαχείρισης του Erasmus+ Νεολαία πηγαίνοντας από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ στο ΙΚΥ και πίσω στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. τέσσερις φορές.

Είναι προφανές ότι το Υπουργείο δεν είχε διασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις (π.χ. επάρκεια προσωπικού, ύπαρξη διαδικασιών και δομών) προκειμένου να μπορεί να γίνει ορθή και απρόσκοπτη υποστήριξη και διαχείριση του Προγράμματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όταν το Υπουργείο ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής προτάσεων για τον δεύτερο γύρο του 2016 (R2/2016), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δελτίο τύπου να ακυρώσει την απόφαση της κυβέρνησης.

Η ανικανότητα της κυβέρνησης για παραπάνω από ένα χρόνο να ορίσει υπεύθυνο Εθνικό Οργανισμό για το πρόγραμμα Erasmus+ Νεολαία έχει φέρει σε δύσκολη θέση Δήμους, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες νέων που χρησιμοποιούν το Erasmus+ Νεολαία και δεν μπορούν να λάβουν την προβλεπόμενη χρηματοδότηση για τα προγράμματα δράσης τους.

Το Ποτάμι θέτει σειρά ερωτημάτων προς τον Υπουργό: Πότε εκτιμά ότι το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. θα είναι έτοιμο να υλοποιήσει την απρόσκοπτη διαχείριση του Erasmus+ Νεολαία; Πότε θα ξεκινήσει κανονικά η υποβολή προτάσεων για τον 2ο γύρο του 2016; Για ποιο λόγο το ΥΠΠΕΘ προχώρησε σε διαδοχικές αλλαγές ορισμού μεταξύ ΙΚΥ και Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.; Οι πόροι των γύρων του Προγράμματος που δεν πραγματοποιήθηκαν μπορούν να μεταφερθούν στους νέους κύκλους υποβολής προτάσεων;

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ