ΑΝ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ,  ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ

Ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής με αφορμή δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και αυτοδιοικητικών

Με τη δήλωση «μυρίζει μπαρούτι και έρχεται τσουνάμι» εμφανίζεται ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Αγοραστός σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας. Αυτοεκπληρούμενη προφητεία και νερό υπό πίεση στο μύλο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Θα μπορούσε η δήλωση αυτή απλά να προστεθεί στην,  προ ημερών,  δήλωση του βουλευτή της ΝΔ κου Κέλλα, που διαβλέπει συνωμοσία με στόχο την αλλοίωση του πληθυσμού. Αλλά δεν είναι έτσι, γιατί ο κος Αγοραστός είναι περιφερειάρχης στον οποίο έχει ανατεθεί η διαχείριση του προσφυγικού στη περιοχή και βάσιμα  ανησυχούμε , πως  θα το διαχειριστεί με τέτοιες απόψεις.

Για την διαχείριση του προσφυγικού τοποθετήθηκε,  επίσης , στην αρχή της εβδομάδας  και το δημοτικό συμβούλιο. Με μια συνεδρίαση «κεκλεισμένων των θυρών» αλλά και των «ώτων» , εφόσον δεν  θεωρήθηκε σκόπιμο να κληθούν και να ακουστούν οι συλλογικότητες και ο κόσμος που κινητοποιήθηκε με μια πρωτόγνωρη αλληλεγγύη για να περιθάλψει  τους εκατοντάδες πρόσφυγες που ήταν διερχόμενοι από την πόλη.

Και  εφόσον όλες οι παρατάξεις του δημ. συμβουλίου «ορκίστηκαν»  εισαγωγικά στο όνομα της αλληλεγγύης, επιτεύχθηκε συναίνεση και η συνεδρίαση έκλεισε αφήνοντας ανοιχτά  πολλά κενά όσον αφορά στην πολιτική κατεύθυνση του.

Πως θα λειτουργήσει ο καταυλισμός στη Ρόκα;  Θα υπάρχει δυνατότητα να βγαίνουν οι πρόσφυγες ή θα φυλάσσονται ; Θα έχουν πρόσβαση οι αλληλέγγυοι; Θα αποδεχτεί η δημοτική αρχή στρατόπεδα συγκέντρωσης (κλειστές δομές τις ονομάζουν) στην περιοχή; Θα πάρει την πρωτοβουλία ο δήμος να διαθέσει κτίρια του για την φιλοξενία προσφύγων μέσα στην πόλη;

Επιπλέον η  συναίνεση  στο Δημ. Συμβούλιο θα αποδειχθεί εν τέλει  τόσο έωλη, αφού για να επιτευχθεί   «κατάπιε την κάμηλο» απίθανων ρατσιστικών τοποθετήσεων, των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων της δεξιάς και του Πασοκ. Από το να διαμείνουν οι πρόσφυγες όσο το δυνατό μακρύτερα από τον αστικό ιστό και να μην υπάρχει ορατότητα του καταυλισμού, μέχρι και τοποθετήσεις στομφώδεις,  ότι οι πρόσφυγες που ξεβράζονταν στα νησιά μας  λιάζονταν! στις παραλίες και ότι  απαιτούν  και νερό για  να πλυθούν ! (το τελευταίο από τον πρώην δήμαρχο που κατέθεσε,  ως αυτόπτης μάρτυρας,  εμπειρίες από το  ταξίδι  αλληλεγγύης  που έκανε  στα νησιά )

Αν αυτή είναι η αλληλεγγύη των θεσμών,  όχι ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε.

Προτιμάμε  την αλληλεγγύη του απλού κόσμου που δεν την  διατυμπανίζει και  δεν την ξοδεύει σε φωτογραφίες και πρωτοσέλιδα . Συντονιζόμαστε  με την κοινωνία που έβγαλε στην επιφάνεια , παρά τα κηρύγματα μίσους και τις θεωρίες συνωμοσίας, καταχωνιασμένα μεν  αλλά όχι τελικά σβησμένα,  αντανακλαστικά  αλληλεγγύης.

Ίσως γιατί είναι νωπές ακόμη οι μνήμες των δικών μας προσφύγων, ίσως γιατί  η εικόνα των προσφύγων σήμερα,  προεικονίζει το δικό μας μέλλον, αν δεν αντισταθούμε στα πέτρινα αυτά χρόνια που δημιούργησαν όσοι  βάλθηκαν  να κλέψουν τις ζωές μας, για να αυγατέψουν τα πλούτη τους.

Θα οργανώσουμε την αλληλεγγύη για να προστατέψουμε τις ζωές όλων μας.

Αυτό δεν είναι εν τέλει και αυτό που φοβούνται;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ