ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΕΣΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Ανακοίνωση – καταγγελία του Μ. Κατσουράκη, διευθυντή οδοντίατρου ΕΣΥ, αντιπροσώπου Ο.Σ.Λ. Ε.Ο.Ο.
Επιθυμώ να  καταγγείλω  με τον πιο κατηγορηματικό  τρόπο τον Πρόεδρο και την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τον πλήρη αποκλεισμό των Οδοντιάτρων του ΠΕΔΥ και του ΕΣΥ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακλινικών και διαγνωστικών εξετάσεων από 7 Μαρτίου 2016.

Ο  αποκλεισμός αυτός  που αποτελεί εφαρμογή υπουργικών αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης (ΦΕΚ 2243 Β’/18-8-2014  και 35 Β’/14-1-2015) και έχει σαν στόχο τον περιορισμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ,  συνιστά παρεμπόδιση άσκησης του Ιατρικού λειτουργήματος των Οδοντιάτρων που εργάζονται στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ και στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που δεν θα μπορούν πλέον να γράψουν στους ασθενείς τους ούτε μία ακτινογραφία,  ούτε μια απλή εξέταση αίματος .

Στην άσκηση του λειτουργήματος τους οι Οδοντίατροι των Νοσοκομείων αλλά και των μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ είναι απαραίτητο καθημερινά να ζητήσουν εξετάσεις από τους ασθενείς που πρόκειται να αντιμετωπίσουν είτε με τοπική ή και με γενική αναισθησία  στο οδοντιατρείο ή στο χειρουργείο ή να εξετάσουν και να διαγνώσουν παθήσεις του στόματος και των γνάθων. Μέχρι τώρα αυτό ήταν δυνατόν να γίνει μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τις εξετάσεις που γίνονταν σε ασθενείς των εξωτερικών ιατρείων των Νοσοκομείων και των οδοντιατρείων του ΠΕΔΥ τόσο σε εργαστήρια εντός των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας όσο και σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Οι εξετάσεις αυτές στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι χαμηλού κόστους, σχετικά με άλλες που χορηγούνται από άλλες ιατρικές ειδικότητες . Επομένως δεν γίνεται καμία ουσιαστική περικοπή άσκοπων και δαπανηρών ιατρικών εξετάσεων . Το κόστος είναι μηδαμινό συγκριτικά με τον όγκο και το κόστος εξετάσεων που χορηγούν άλλες ιατρικές ειδικότητες.

Αυτό που γίνεται με την εφαρμογή της απαράδεκτης για τον κλάδο μας απόφασης είναι η υποβάθμιση για μια ακόμα φορά των οδοντιάτρων . Δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία της στοματικής υγείας του πληθυσμού. Η οδοντιατρική θεωρείται πολυτέλεια. Γι’  αυτό και η στοματική υγεία των Ελλήνων είναι από τις χειρότερες , αν όχι η χειρότερη στην Ευρώπη.

Απαιτώ  την κατάργηση αυτού του απαράδεκτου αποκλεισμού και την επανένταξη και των οδοντιάτρων κανονικά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τρόπο ισοδύναμο με άλλες ιατρικές ειδικότητες όπως οι Γναθοχειρουργοί, οι Δερματολόγοι, οι ΩΡΛ κλπ.

Ζητώ από τον Πρόεδρο και το ΔΣ της ΕΟΟ  να κάνουν έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Υπουργό Υγείας και στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και να ζητήσουν την άμεση αναστολή της απόφασης αυτής.

Προσωπικά επιφυλάσσομαι για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος μου με ένδικα μέσα για παρακώλυση ιατρικού λειτουργήματος.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ