ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΤΣΙΩΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

Ο Διαπολιτιστικός Σύλλογος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Βιέννης  διοργανώνει, το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, πνευματικές εκδηλώσεις  τιμής και μνήμης  στις «Εμβληματικές Μορφές Δυτικομακεδόνων στη Βιέννη του 18ου και 19ου αι.», υπό την αιγίδα της Ελληνοορθόδοξης Μητρόπολης Αυστρίας και Μεσευρώπης.

Πρόκειται για εκδηλώσεις  που συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ελληνισμού, καθώς και των  παραδόσεων της πατρίδας μας, εκδηλώσεις που προβάλλουν αποτελεσματικά την αναβαθμισμένη παρουσία της Ελληνικής ομογένειας στη φιλοξενούσα χώρα της Αυστρίας, βοηθώντας την να διατηρεί  ζωντανές τις ιστορικές της παραδόσεις και να ενισχύει με καταξίωση και περηφάνια την παρουσία του Ελληνισμού, τον οποίο εκπροσωπεί επάξια.

Η Βιέννη υπήρξε ο μεγάλος προορισμός των ξενιτεμένων Μακεδόνων στη μεγάλη αποδημία τους προς την περιοχή της Αυστροουγγαρίας. Οι Δυτικομακεδόνες της Βιέννης διακρίθηκαν στην οικονομική ζωή της πόλης. Έγιναν μεγαλέμποροι, βιομήχανοι, Μαικήνες των Τεχνών, εντάχθηκαν στην αστική κοινωνία της Βιέννης, υιοθέτησαν τα πρότυπα και τους πολιτιστικούς της κανόνες.  Από τις αρχές του 18ου αι. η ελληνική κοινότητα της Βιέννης «κατέστη παντός του γένους η κοινή προστασία»

Οι δεσμοί που ενώνουν τη Βλάστη με τη Βιέννη είναι πολύ ισχυροί. Ο βαρόνος  Κων/ νος Βέλλιος, η οικογένεια Σίνα, η οικογένεια Δούμπα, από τη Βλάστη ξεκίνησαν και στη Βιέννη μεγαλούργησαν.  Γι αυτό και ο Σύλλογος Βλατσιωτών Λάρισας θεώρησε εξαιρετική  τιμή την πρόσκληση, για δεύτερη φορά, του Διαπολιτιστικού Συλλόγου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Βιέννης, να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις αυτές , καθότι διατηρούν και ενισχύουν το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της Βλάστης και της Βιέννης ανοίγοντας διάπλατα ένα παράθυρο επικοινωνίας με τους Μακεδόνες της Βιέννης.

Η χορευτική ομάδα  του Συλλόγου Βλατσιωτών έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή διαδρομή τα τελευταία χρόνια, με επιτυχημένες εμφανίσεις  σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως   το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες, τις πόλεις της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας, το Μόναχο , συμμετέχοντας σε σημαντικές διοργανώσεις και σε συνεργασίες με σημαντικούς φορείς.  Στη Βιέννη, πριν από 12 χρόνια,  η εμφάνιση του χορευτικού είχε αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές.

Τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος αποτελούν τη νέα γενιά των Βλατσιωτών που συμβάλλει στη διατήρηση και μεταλαμπάδευση της τοπικής παράδοσης. Ταλαντούχοι χορευτές , νέοι με αγάπη για τον παραδοσιακό χορό, περίσσια προσφορά ανθρώπων που αγαπούν την παράδοση.  Στη Βιέννη μεταβαίνουν για να τιμήσουν τους προγόνους τους, στον τόπο όπου έζησαν και μεγαλούργησαν, χωρίς ποτέ να λησμονήσουν τις πατρογονικές ρίζες.

Την επιμέλεια του προγράμματος και το συντονισμό της χορευτικής ομάδας έχει ο Γιάννης Βασβατέκης. Στην αποστολή συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Κων/νος Βασβατέκης, η αντιπρόεδρος  Γίτσα Τζαφέτα και μέλη του συλλόγου, που παράλληλα  θα ξεναγηθούν στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της μουσικής και θα εκδράμουν στο Ζάλτσμπουργκ και στις λίμνες του Ζάλτσκαμεργουντ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ