ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ Η ΕΛΜΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Με μια μακροσκελή όσο και… ήξεις αφήξεις ανακοίνωση αντιδρά η ΕΛΜΕ Μαγνησίας στα όσα απίστευτα βίωσε πρόσφατα σε γυμνάσιο της γειτονικής πόλης Λαρισαίος εκπαιδευτικός που δέχτηκε αναίτια επίθεση εξαγριωμένου γονιού, ο οποίος απειλώντας με αναφορές και συνοδεία δικηγόρου (!) τον κατηγόρησε για «εμπάθεια» επειδή δεν βαθμολόγησε με «20» το καμάρι του!

Σύμφωνα με την τοπική ΕΛΜΕ «… τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με αντιθέσεις και συγκρούσεις σχετικά με τη βαθμολογία μαθητών σε σχολείο της Μαγνησίας, ως συνήθως, μεγαλοποίησαν και παραποίησαν γεγονότα»!!!

Πέραν του γεγονότος ότι ως «κακοί» δημοσιογράφοι θα περιμέναμε… καλύτερο συντακτικό από εκπαιδευτικούς, τα γεγονότα όχι μόνο δεν παραποιήθηκαν αλλά περιγράφηκαν επακριβώς και με γνώμονα πάντα την αγαστή συνεργασία όλων για το τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται παιδεία.

Τώρα αν η σκασίλα ορισμένων περιορίστηκε μόνο στο πως διέρρευσε το ξεφτιλίκι στα ΜΜΕ δίχως να μπαίνουν στην ουσία της υπόθεσης, απλά ευχόμαστε να

μη βρεθούν στη θέση του Λαρισαίου συναδέλφου τους, που πολύ φοβούμαστε πως είναι θέμα χρόνου με τους ρυθμούς που επιμένουν ορισμένοι να καταχωνιάζουν πράγματα «κάτω από το χαλί».

Πάλι καλά πάντως που λίγο παρακάτω οι ίδιοι παραδέχονται πως «το πρόβλημα της βαθμοθηρίας, των παρεμβάσεων για τη βαθμολογία, της απαξίωσης και των προσβολών προς καθηγητές, δυστυχώς έχει πάρει διαστάσεις».

Προς το παρόν οι… ως συνήθως κακοί δημοσιογράφοι απλώς αναπαράγουμε ΑΥΤΟΛΕΞΙ την ανακοίνωση, εκτός και αν παραποιούμε και μεγαλοποιούμε τις διαστάσεις που οι κύριοι της ΕΛΜΕ περιγράφουν!!!

Όχι τίποτα άλλο αλλά για να ανοίξει επιτέλους ο διάλογος και για τι συνδικαλιστές θέλουμε…

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ:

Με αφορμή φαινόμενα βαθμοθηρίας

Η εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έχει ως στόχο την ουσιαστική παροχή γνώσης, τη συνεργασία, την ευγενή άμιλλα μέσα στις μικρές κοινότητες που αποτελούν τα σχολεία, μέσα σε μια κοινωνία άκρως ανταγωνιστική και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δυστυχώς αναπαράγει το στείρο ανταγωνισμό.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με αντιθέσεις και συγκρούσεις σχετικά με τη βαθμολογία μαθητών σε σχολείο της Μαγνησίας, ως συνήθως, μεγαλοποίησαν και παραποίησαν γεγονότα. Ωστόσο το πρόβλημα της βαθμοθηρίας, των παρεμβάσεων για τη βαθμολογία, της απαξίωσης και των προσβολών προς καθηγητές, δυστυχώς έχει πάρει διαστάσεις. Τέτοιου είδους ενέργειες και πρακτικές στηλιτεύονται γιατί δεν μεταλαμπαδεύονται στους μαθητές οι αξίες της γνώσης και του συναγωνισμού, αλλά «προωθείται» το μοντέλο ενός στείρου ανταγωνισμού.

Οι εκπαιδευτικοί έχοντας πλήρη επίγνωση του παιδαγωγικού τους ρόλου οφείλουν να στέκονται απέναντι σ’ αυτές τις πρακτικές και να μην δέχονται καμιά τέτοιου είδους παρέμβαση στο έργο τους.

Για μας τους εκπαιδευτικούς οι γονείς είναι αρωγοί της κοινής προσπάθειας για τη βελτίωση της παιδείας, για την ολόπλευρη μόρφωση (γνωστική και κοινωνική) για τους μαθητές, τους αυριανούς πολίτες της κοινωνίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα σχολεία αρένες ανταγωνισμού και οι εκπαιδευτικοί έρμαια στη ματαιοδοξία κανενός. Το οφείλουμε πάνω από όλα στους μαθητές μας. Τα όποια προβλήματα, μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας με διάλογο και συνεργασία και να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για το τι σχολείο θέλουμε.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ