ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ – Μ. ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 

Από κοινού ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσαν ο συντονιστής   Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κ. Μάκης Βορίδης και ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα τις “ενέργειες που έχει κάνει η Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα της Υγείας”.

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ το 2014, είχε ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς στον τομέα της Υγείας, το οποίο και παραδόθηκε στον Εθνικό Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Δυστυχώς κατά την προσφιλή της συνήθεια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έστειλε και αυτήν την προσπάθεια στον κάλαθο των αχρήστων, στερώντας από την ίδια την χώρα, τη δυνατότητα εξυγίανσης ενός πολύπαθου και νευραλγικού τομέα.

Οι συγκρίσεις έρχονται πλέον από μόνες τους . Το 2014, εμείς παρουσιάζαμε σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς και το 2015 ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ παρουσίασαν σχέδιο επιστροφής των επιόρκων στις θέσεις τους. Αυτό και μόνο τα λέει όλα», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Το 2014 υποβλήθηκε στο Υπουργείο Υγείας η πρόταση στρατηγικής της Ομάδας Εργασίας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε όλο το φάσμα λειτουργιών και διαδικασιών του τομέα Υγείας. Στον Τομέα της Υγείας η διαφθορά σχετίζεται με την κατάχρηση εξουσίας στην οποία μπορούν να προβούν τόσο οι εμπλεκόμενοι σε Υπηρεσίες διαχείρισης χρημάτων και προμηθειών (ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υλικών, υπηρεσιών κ.α.) όσο και οι εμπλεκόμενοι πάροχοι υγείας προκειμένου να προσποριστούν παράνομο ίδιο όφελος.

Στις 18 Νοεμβρίου 2014, παρουσιάσαμε το Εθνικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στο χώρο της Υγείας, το οποίο κατόπιν παραδώσαμε στον Εθνικό Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, κ. Ιωάννη Τέντε αφού πλέον το εν λόγω σχέδιο, το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο που υποβλήθηκε από Υπουργείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς,  αποτελούσε τον οδικό χάρτη δράσεων που θα ακολουθούσε  το Υπουργείο Υγείας στο συγκεκριμένο τομέα.

Η Εθνική Στρατηγική για την καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Υγεία περιλάμβανε τα εξής Σχέδια Δράσης:

Ενίσχυση του εσωτερικού και εξωτερικού συντονισμού και της ανταλλαγής της πληροφόρησης

Ενδυνάμωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου

Ενίσχυση της οικονομικής διερεύνησης και της δίωξης της διαφθοράς

Ενίσχυση της πρόληψης, ευαισθητοποίησης και της δημόσιας ακεραιότητας

Επίσης, οι προτάσεις του Σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς οι οποίες θα εισάγονταν στη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να ψηφιστούν και να αποτελέσουν νόμο του Κράτους αφορούσαν στα εξής:

Μελέτη για δυνατότητα τροποποιήσεως του Ποινικού Κώδικα προκειμένου να θεσπισθεί είτε ένα ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα, που θα περιλαμβάνει από πλευράς αντικειμενικής υποστάσεως τη διαφθορά είτε η πρόσθετη πρόβλεψη της διαφθοράς ως επιβαρυντικής περιπτώσεως σε προβλεπόμενα είδη αδικήματα που συνδέονται ή επικαλύπτουν διαφθορά.

Επιμήκυνση της παραγραφής σε όλες τις περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων ή ποινικών αδικημάτων που συνδέονται με διαφθορά

Θέσπιση αυστηρότερων ποινικών και πειθαρχικών ποινών

Αναβάθμιση ποινικών αδικημάτων που συνδέονται με διαφθορά σε κακουργήματα.

Θέσπιση ταχυτέρων διαδικασιών για την πειθαρχική δίωξη και τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων που συνδέονται με διαφθορά.

Στελέχωση των πειθαρχικών συμβουλίων από δικαστικούς λειτουργούς εν ενεργεία ή επί τιμή ή από μέλη του Ν.Σ.Κ. εν ενεργεία ή επί τιμή ή από καθηγητές Νομικών Σχολών εν ενεργεία ή ομότιμους.

Ανταλλαγή πληροφοριών των διαφόρων ελεγκτικών μηχανισμών και άμεση ενημέρωση της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος ή ο λειτουργός ο οποίος έχει επιδείξει συμπεριφορά που εντάσσεται στην έννοια της διαφθοράς.

Θέσπιση ειδικής διαδικασίας ελέγχου των χρηματοδοτήσεων και χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών.

Η φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή ανεξαρτήτως της τυχόν συμπληρωματικής δηλώσεως του υπόχρεου να συνιστά βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα (στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα).

Ενίσχυση των ελεγκτικών οργανισμών και μηχανισμών.

Επιπλέον, με το νόμο 4316/2014 (Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις), νομοθετήθηκε η υποχρέωση δημοσιοποίησης στοιχείων που αφορούν παροχές προς ιατρούς από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Επίσης, θεσπίστηκε η επιβολή κυρώσεων σε γιατρούς σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης ορίων συνταγογράφησης και σε φαρμακοποιούς σε περίπτωση μη χορήγησης φθηνότερου γενοσήμου φαρμάκου.

Δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα το μόνο που έχει επιτύχει η Κυβέρνηση στον τομέα καταπολέμησης της διαφθοράς είναι η επιστροφή των επίορκων λειτουργών της υγείας στην υπηρεσία τους,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται η Κυβέρνησή να υιοθετήσει το εν λόγω σχέδιο;

Σε ποιες παρεμβάσεις, κανονιστικές, πειθαρχικές και ποινικές έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να νομοθετήσει τις συγκεκριμένες δράσεις που προβλέπει το Σχέδιο;

Ποια άλλα μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο Υγείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο χώρο της υγείας;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ