Ο Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ

Ο Βουλευτής Λάρισαςτου ΣΥΡΙΖΑ Ν.. Παπαδόπουλος, επισκέφθηκε το ΤΕΙ Θεσσαλίας  και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Καθηγητή Παναγιώτη Γούλα, ο οποίος τον ενημέρωσε για την ιστορία του Ιδρύματος (λειτούργησε ως  ΚΑΤΕ το 1973, στη συνέχεια μετετράπη σε ΚΑΤΕΕ το 1983, με τον Ν. 1404 μετονομάσθηκε σε ΤΕΙ, το 2001 με το Ν.2916 ανωτατοποιήθηκε

και το 2011 με τον ενιαίο νόμο Ν.4009για τα Πανεπιστήμια και για τα ΤΕΙ, αποτέλεσε τον παράλληλο πυλώνα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων)

Η ενημέρωση συνεχίσθηκε στο γραφείο συσκέψεων όπου συμμετείχαν ακόμη οι:  ο Αν. Πρόεδρος κ. Χαρτώνας Χρυσάφης, ο πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων, κ. Λέλης  Θεμιστοκλής και ο Αν. Καθηγητής του ιδίου Τμήματος, κ. Γράβαλος Ιωάννης.

Ο Πρόεδρος του ιδρύματος ανέλυσε την υπάρχουσα κατάσταση του Ιδρύματος, η οποία είναι η εξής :

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα βρίσκεται σε ένα αξιοζήλευτο  ιδιόκτητο Campus έκτασης 1.500 στρεμμάτων, με κήπους και πράσινο(δένδρα και γκαζόν) και  με κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες καλύπτουν:

Για τα 15 Τμήματα  και Κατευθύνσεις της Λάρισας, 110.000 τ.μ. επιφάνεια.

Για τα 4 Τμήματα της Καρδίτσας, 7.500 τ.μ.επιφάνεια σε ιδιόκτητο Campusτου Ιδρύματος έκτασης  35στρεμμάτων

Για το ένα Τμήμα των Τρικάλων, 3.500 τ.μ. επιφάνεια κτιρίων (οι κτιριακές εγκαταστάσειςανήκουν στο Δήμο Τρικαίων).

 

Το ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ έχει 4 Σχολές και οι οποίες είναι οι εξής:

Σχολή  Τεχνολογικών Εφαρμογών

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας

Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής

Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας – Πρόνοιας

 

Οι συνολικοί εγγεγραμμένοι φοιτητές για το Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 για το ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι 19.500.

 

Όλα τα Τμήματα στη Λάρισα είναι σχεδόν παλαιά Τμήματα πλήρως εξοπλισμένα σε μηχανολογικό και εργαστηριακό εξοπλισμό με καλές κτιριακές υποδομές (10 αμφιθέατρα, αίθουσες εργαστηρίων και διαλέξεων).

Λειτουργούν ήδη 12 αυτοδύναμα Μεταπτυχιακά Προγράμματα και πραγματοποιούνται πολλά διδακτορικά σε συνεργασία με Τμήματα των Πανεπιστημίων ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΑΠΘ, ΕΚΠΑ,ΕΜΠ και  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ του εξωτερικού από όπου δίδεται ο τίτλος.

 

Άλλες κτιριακές υποδομές για την βελτίωση της ποιότητας των φοιτητών

Σύγχρονη Βιβλιοθήκη  (πραγματικό στολίδι του ιδρύματος με καλυπτόμενη επιφάνεια 2.700 τ.μ. περίπου)σε 3 επίπεδα αποτελούμενη από:

2 βιβλιοστάσια  με 82.000 τόμους

Αναγνωστήριο

Αίθουσα Ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους φοιτητές

Αίθουσα Περιοδικών καθώς και ηλεκτρονικές συνδέσεις με πολλά περιοδικά.

Αίθουσα τηλεδιασκέψεων για εκλεκτορικά

2 μικρές αίθουσες για εκδηλώσεις και ενημερώσεις.

Εστίες :10 αυτοτελή κτίρια για τη στέγαση  600  απόρων φοιτητών

Κλειστό Γυμναστήριο 900 τ.μ. με κερκίδες και με 37 όργανα μυϊκής ενδυνάμωσης στο υπόγειο.

2 αίθουσες χορού (παραδοσιακών και μοντέρνων)

2 γήπεδα ποδοσφαίρου

2 γήπεδα Μπάσκετ

Γήπεδα  Βόλεϊ & τένις

Υπαίθριες εκδηλώσεις: Κανό Καγιάκ,Πεζοπορία,Ράφτινγκ και χιονοδρομίες.

Μηνιαίως, 5.000 φοιτητές συμμετέχουν σε κάποια αθλητική δραστηριότητα. Ο Πρόεδρος  και τα μέλη της Συνέλευσης του ιδρύματος στηρίζουν τις αθλητικές δραστηριότητες των φοιτητών.

Εστιατόριο φοιτητών όπου σιτίζονται σήμερα 3.000 φοιτητές ημερησίως.

Μικρό εκκλησάκι του ιδρύματος

 

ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας έχει οργανωμένο Αγρόκτημα το οποίο χωρίζεται σε Φυτικό και Ζωικό Τμήμα.

Το Φυτικό Τμήμα

Με καλλιεργούμενες εκτάσεις 700 στρεμμάτων (σιτάρι,κριθάρι, καλαμπόκι τριφύλλι, θερμοκήπιασυμβατικά, γυάλινα αλλά και γεωθερμίας, μοναδικά σε τριτοβάθμιο ίδρυμα κατασκευασμένα  με δαπάνες από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα life), καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (με παραγωγή δρόγης και αιθέριων ελαίων),πολλά μικρά πειραματικά των καθηγητών της Κατεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων.

Το Ζωικό Τμήμα

Από το έτος 1973 λειτουργούν οι παρακάτω κτηνοτροφικές μονάδες:

Αιγοπροβατοστάσιο δυναμικότητας 150 κεφαλών,  25 Βοοειδών γαλακτοπαραγωγής και κρεοπαραγωγής, χοιροστάσιο 30 χοιρομητέρων και  χωρική πτηνοτροφία (μικρής δυναμικότητας),  Κυνοκομείο αδεσπότων σκύλων 120 θέσεων (σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων σε έκταση του ιδρύματος και με την βοήθεια των καθηγητών του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής  έγινε ο σχεδιασμός για σύγχρονες εγκαταστάσεις με τη συνεργασία των Μηχανικών της Πολεοδομίας Λάρισας. Ο Δήμος Λαρισαίων συγκεντρώνει τα αδέσποτα  σκυλιά από την πόλη, τα στειρώνει, τα εμβολιάζει και τα αποπαρασιτώνει για προστασία της δημόσιας υγείας.Επίσης, το αναφερόμενο Κυνοκομείο  χρησιμοποιείται και για την εκπαίδευση των φοιτητών της Κατεύθυνσης της Ζωικής Παραγωγής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων)

Στις  αναφερόμενες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις,με άδεια του ιδρύματος  εκπαιδεύονται και οι φοιτητές της Κτηνιατρικής του Παν/μίου Θεσσαλίας διότι στερούνται κτηνοτροφικών μονάδων.

Οι καθηγητές του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής με επικεφαλής το σημερινό Πρόεδρο του ιδρύματος, βλέποντας ότι  οι τεχνολογίες των υπαρχόντων Κτηνοτροφικών μονάδων έχουν ξεπερασθεί,ξεκίνησαν έναν αγώνα εδώ και 15 χρόνια για τη δημιουργία νέων σύγχρονων στάβλων, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2015 και σύντομα θα εγκαινιασθούν.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας πραγματοποιεί στην πράξη την εξωστρέφεια  συνεργαζόμενο :

Με επιχειρήσεις, λύνοντας προβλήματα ήπαρασκευάζοντας νέα προϊόντα.

Με Δήμους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Συνεταιρισμούς

Με πολλά Πανεπιστήμια του  εσωτερικού   και  του εξωτερικού

Διπλώματα ευρεσιτεχνίας: Συνολικά το ίδρυμα έχει 15 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Τα βασικά προβλήματα είναι τα εξής:

Έλλειψη εκπαιδευτικού και Διοικητικού προσωπικού (μειώθηκε από το 2010 έως σήμερα  το προσωπικό στο 50% και δεν προσλήφθηκε ούτε  ένας μόνιμος μέχρι σήμερα).

Μείωση των πιστώσεων στο 70% από το 2010 έως σήμερα.

Κατάργηση του Τμήματος Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντοςστην Καρδίτσα  (το οποίο λειτουργεί από το 1987 με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις  και εξοπλισμό, με επιστημονικό προσωπικό αναγνωρισμένο στο εξωτερικό, το καλύτερο από τα 3 λειτουργούντα σήμερα Τμήματα)

και μεταφορά στο Καρπενήσι το 2018 σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά»

Η κατάργηση έγινε με πολιτικά και όχι με ακαδημαϊκά κριτήρια. Ως Διοίκηση του ιδρύματος, διαφωνούμε με αυτή την απόφαση διότι θεωρούμε ότι είναι το μοναδικό  Τριτοβάθμιο Τμήμα σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας  με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και το οποίο είναι απαραίτητο διότι έχουμε πολλά δασικά οικοσυστήματα όπως:

Όλυμπος

Κίσσαβος,

Πίνδος

Λίμνη Πλαστήρα

Ζητήθηκε από τον Κυβερνητικό Βουλευτή να στηρίξει τον αγώνα και την προσπάθειά μας γιανα παραμείνει το Τμήμα στην Καρδίτσα, ανατρέποντας την παλιά απόφαση.

 

Επίσης, ζητήθηκε από τον Κυβερνητικό βουλευτή να στηρίξει τις ομόφωνες αποφάσεις  της συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ που ελήφθησαν την  4 Μαρτίου 2016 και συγκριμένα:

α. Στην  εξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Θεωρούμε ότι ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για τη μετονομασία των ΤΕΙ σε «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών», όρος που χρησιμοποιείται από αντίστοιχα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού, αποδίδοντας πληρέστερα το σύνολο των ειδικοτήτων και των γνωστικών πεδίων που θεραπεύει ο Τεχνολογικός Τομέας της Ανώτατης Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, καλλιτεχνικών, επαγγελμάτων υγείας κλπ. Η μετονομασία ουσιαστικά θα ενισχύσει την αναγνωσιμότητα των Ιδρυμάτων και τις συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να εξυπηρετείται ο στόχος της συμμετοχής τους σε επιζητούμενες διεθνείς συνεργασίες για εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία. Θεωρούμε ότι εκπληρούμε επάξια το διακριτό μας ρόλο ως Τεχνολογικών Ιδρυμάτων στο πλαίσιο του Ενιαίου Δημόσιου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και θεωρούμε αυτονόητη την επί ίσοις όροις αναγνώριση και λειτουργία μας σε σχέση με τον άλλο Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα Πανεπιστήμια. Προτείνουμε τα ιδρύματα του Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης να μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο «ΑΕΙ Εφαρμοσμένων Επιστημών» και την μετάφραση του σε όλες τις γλώσσες. Ο όρος «AppliedSciences» χρησιμοποιείται από τα αντίστοιχα ιδρύματα της Γερμανίας, Αυστρίας, Ολλανδίας και  Φιλανδίας και τείνει να καθιερωθεί διεθνώς (ως UniversitiesofAppliedSciences). Ο όρος «Εφαρμοσμένων Επιστημών» αντιστοιχεί πληρέστερα στην ολότητα των ειδικοτήτων του Τεχνολογικού Τομέα που δεν είναι αποκλειστικά «Τεχνολογικές» αλλά και κοινωνικές (κοινωνική εργασία), καλλιτεχνικές, επαγγελμάτων υγείας κ.λπ.

β. Η Ακαδημαϊκή Ολοκλήρωση των ΤΕΙ, με τη δυνατότητα λειτουργίας Προγραμμάτων Διδακτορικών Σπουδών. Η δυνατότητα αυτόνομης οργάνωσης διδακτορικών σπουδών εκτός των άλλων θα κάνει τον πυλώνα της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης πιο ελκυστικό για τους υποψηφίους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απελευθερώνοντας ταυτόχρονα το πραγματικό δυναμικό των ιδρυμάτων. Επίσης, θα βοηθήσει στην προσέλκυση εκπαιδευτικού προσωπικού υψηλών ακαδημαϊκών προδιαγραφών αλλά και μεταπτυχιακών φοιτητών από χώρες του εξωτερικού, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική κινητικότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού, των φοιτητών και των αποφοίτων  προς την οικοδόμηση του Ευρωπαϊκού χώρου Ανώτατηςεκπαίδευσης και Έρευνας.Ακόμα, λόγω των στενότερων δεσμών των ΤΕΙ με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις, η οργάνωση διδακτορικών σπουδών θα συμβάλει στη βέλτιστη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας και καινοτομίας από την πραγματική οικονομία, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη και στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος Νικόλαος άκουσε με ενδιαφέρον την ενημέρωση και υποσχέθηκε στο μέτρο του δυνατού να συμβάλλει με τις δυνάμεις του για την επίλυση των προβλημάτων.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος Νικόλαος, λόγου του μικρού διαθέσιμου χρόνου, ζήτησε  να ξεναγηθεί ως αγρότης (κύριο επάγγελμα) στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων.

Στη ξενάγηση τον συνόδευσε ο Πρόεδρος του ιδρύματος, κ. Παναγιώτης Γούλας με τους καθηγητές του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων  ( Παπαχατζής Αλέξανδρος, Αν. καθηγητής, Γράβαλος Ιωάννης, Αν. Καθηγητής,Αυγουστής Αυγουστίνος, Επικ. Καθηγητής και ο κ. Λέλης Θεμιστοκλής,πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων)στα θερμοκήπια Γεωθερμίας, (όπου τα κηπευτικά: Αγγούρια, Ντομάτες, Μελιτζάνες  και Πιπεριές  θερμαίνονται με το ζεστό των 10 γεωτρήσεων),στοΓεωργικό εξοπλισμό  της κατεύθυνσης Μηχανικής Βιοσυστημάτων (δεν υπάρχει σε άλλο Ελληνικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ η πληθώρα και η ποικιλία των γεωργικών μηχανημάτων από το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας), στο εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων (όπου του εξηγήθηκε  η παραγωγή μετατροπής του γάλακτος γαϊδάρας σε σκόνη καθώς και η παραγωγή σκόνης πολυφαινόλης από υπολείμματα ελαιοτριβείων, η παραγωγή μαρμελάδας σε χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και η παστερίωση των τροφίμων όχι με θέρμανση αλλά με υψηλή πίεση 6.000 Bar).

Τέλος, η επίσκεψη ολοκληρώθηκε  με την ξενάγηση στις νέες κτηνοτροφικές μονάδες (κτίρια: Ποιμνιοστασίου, Βοοειδών και πτηνών για κρέας και αυγά) από τον κ. Κόκκα Στυλιανό, Τεχνολόγο Ζωικής Παραγωγής και στέλεχο του Αγροκτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλίας .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ