ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ

Υλοποιώντας πρόσφατη απόφαση των μπλόκων τους μικρομεσαίοι αγρότες από τον Τύρναβο και τη Λάρισα προχώρησαν το πρωί σε δυναμική κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα, στο πλαίσιο παράλληλης δράσης σε όλους τους Θεσσαλικούς νομούς.

eoa1«Ζητάμε να αποπληρωθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα στους αγρότες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της νέας καλλιεργητικής περιόδου», τόνισαν μεταξύ άλλων οι συγκεντρωμένοι που διεκδικούν επιδοτήσεις, ενισχύσεις, επιστροφές ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου ζητώντας παράλληλα να μη γίνονται παρακρατήσεις για χρέη σε εφορίες, τράπεζες κλπ.

Οι αγρότες εξέφρασαν και την αγωνία τους για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο περίφημο «πακέτο Χατζηγάκη», υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να εφαρμοσθεί η απόφαση της ΕΕ και της συγκυβέρνησης για επιστροφή των αποζημιώσεων που πήραν «μετά από σκληρούς αγώνες στα μπλόκα την περίοδο 2008-2009».

ΑΙΧΜΕΣ ΜΑΡΟΥΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Στο περιθώριο της κινητοποίησης και σχολιάζοντας τα πρόσφατα επεισόδια κατά τον εορτασμό του Κιλελέρ ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας έκανε λόγο για φιέστα και κακόγουστο θέατρο καλώντας τους αγρότες να περιφρουρήσουν την επέτειο.

«Η θυσία των κολίγων δεν προσφέρεται για μικροκομματικές σκοπιμότητες που σε καμία περίπτωση δεν τιμούν την εξέγερση, ενώ η αντιπαράθεση είναι έξω και μακριά από το κίνημα των αγροτών», τόνισε ο κ. Μαρούδας περιγράφοντας ως «φιέστα και κακόγουστο θέατρο» τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τον επίσημο εορτασμό.

Η ΕΟΑΣΝΛ

Σε ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ μετά τη διαμαρτυρία αναφέρονται τα εξής:

«Υλοποιώντας την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων,  η ΕΟΑΣΝΛ πραγματοποίησε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας  με την συμμετοχή δεκάδων αγροτών στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Λάρισα, απαιτώντας να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των οφειλομένων ποσών σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους του ΟΠΕΚΕ αναδείχτηκε η μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στους αγρότες από οφειλές προηγούμενων ετών που αφορούν σε προγράμματα και ενισχύσεις. Ανάλογες οφειλές υπάρχουν στην βασική ενίσχυση για φέτος, σε μια σειρά από συνδεδεμένες ενισχύσεις παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι οι παραγωγοί θα είχαν εξοφληθεί για τα οφειλόμενα προηγούμενων ετών.

eoa3Η ΕΟΑΣΝΛ ζήτησε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να υπάρξει από την πλευρά του όσο το δυνατόν συντομότερη διεκπεραίωση των απαραιτήτων δικαιολογητικών ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των οφειλομένων στους αγρότες και μας διαβεβαίωσαν ότι έχουν αποστείλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε ότι αφορά την συνδεδεμένη στο βαμβάκι, την πράσινη ενίσχυση κ.α

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εξοφλήσει αγρότες και κτηνοτρόφους για όσα τους οφείλει από τα προηγούμενα χρόνια και ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ καθώς και να αποδώσει τα χρήματα από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε διάφορα προϊόντα.

Οι αγρότες δεν έχουν την απαραίτητη ρευστότητα σήμερα να αγοράσουν τα εφόδια και μέσα για να καλλιεργήσουν την γη τους και να έχουν παραγωγή την νέα καλλιεργητική περίοδο και αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση των πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που τους ανήκουν και δεν τα αποδίδει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή οι οφειλές των αγροτών βεβαιώνονται στο δημόσιο ταμείο, χρεώνονται με τόκους υπερημερίας κλπ ενώ αν είχαν αποδοθεί τα οφειλόμενα θα πληρώνονταν από τους αγρότες.

Με αυτή την μεθόδευση αναγκαστικά οι αγρότες και κτηνοτρόφοι οδηγούνται δέσμιοι στις τράπεζες για να παραλάβουν την κάρτα του αγρότη με δέσμευση των χρημάτων από την βασική ενίσχυση και με επιτόκιο 7% ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν μέσα και εφόδια για να συνεχίσουν την καλλιέργεια τους. Κερδισμένες για μια ακόμη φορά είναι οι τράπεζες που ενώ έχουν την σίγουρη εγγύηση ότι θα πάρουν τα χρήματα από τις ενισχύσεις των αγροτών, τους χαρατσώνουν και με 7% επιτόκιο κερδίζοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που καθυστερεί την εξόφληση σε αγρότες και κτηνοτρόφους στηρίζει με αυτό τον τρόπο την κερδοσκοπία των τραπεζών σε βάρος τους και δείχνει για μια ακόμη φορά ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και εφοπλιστών που τους παρέχει φορολογικές απαλλαγές, φτηνό ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, όλα αυτά που δεν παρέχει στους μικρομεσαίους αγρότες.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Θα παρακολουθούμε την πορεία εξόφλησης των οφειλομένων, των συνδεδεμένων και της πράσινης ενίσχυσης. Επόμενος σταθμός θα είναι το μεγάλο πανελλαδικό εργατοαγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα όταν έρθει το νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ασφαλιστικό».

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ