Με εισοδηματικά κριτήρια η περίθαλψή τους με εγκύκλιο της κ. Φωτίου
Πέρασε ήδη ένας μήνας από την ψήφιση του Παράλληλου Προγράμματος (ν. 4368/2016) και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη δωρεάν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων δεν έχει εκδοθεί. Στα νοσοκομεία επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ. Κάθε ένα λειτουργεί κατά το δοκούν.
Σε κάποια οι ανασφάλιστοι νοσηλεύονται, δίχως να χρεώνονται, προσκομίζοντας μόνο τον αριθμό ΑΜΚΑ, σε πολλά όμως τους ζητείται να υπογράψουν Υπεύθυνη Δήλωση Αποδοχής Χρέους. Ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν κάνει απολύτως τίποτα, για να διασφαλίσει την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των ανασφάλιστων ασθενών από τις δημόσιες δομές υγείας, έως ότου –και εάν- εκδοθεί η ΚΥΑ, την ίδια στιγμή διοργανώνονται εκδηλώσεις ανά την επικράτεια με τη συμμετοχή βουλευτών, για να διαφημίσουν το «αριστερό πρόσωπο» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ..
Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της συγκυβέρνησης. Με εγκύκλιο που εξέδωσε στις 11-03-2016 η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θ. Φωτίου, γνωστοποιεί στους δήμους ότι θα πρέπει να συνεχίσουν την χορήγηση βιβλιαρίου πρόνοιας, έως ότου εκδοθεί η ΚΥΑ. Με άλλα λόγια, παραπέμπει στο προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή την περίθαλψη με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Προς τι η ψήφιση νόμων, εάν δεν εφαρμόζονται; Το αντεπιχείρημα της έλλειψης χρόνου καταρρίπτεται, αφού από το Μάιο του 2015 επί Υπουργίας κ. Κουρουμπλή είχε δοθεί σε διαβούλευση ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους. Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Όμως, η υγεία δεν είναι χώρος προνομιακός για άσκηση μικροπολιτικής. Το Ποτάμι ζητά απάντηση στο βασικό ερώτημα: θα εκδοθεί τελικά η ΚΥΑ – και πότε- ή θα ισχύσει οριστικά το προηγούμενο καθεστώς στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων;