ΟΙ ΣΥΝΕΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ

Ανακοίνωση με αφορμή την κατά πλειοψηφία απόφαση του δ.σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας για επιστροφή στο καθεστώς των 4 περιοχών μετάθεσης για τους εκπαιδευτικούς στο νομό Λάρισας εξέδωσαν οι ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ του νομού κάνοντας συγκεκριμένες παρατηρήσεις και παίρνοντας αποστάσεις από την απόφαση.

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

“Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζήτησε από τις επιμέρους ΕΛΜΕ να αποστείλουν τα προβλήματα που προκύπτουν από τις υπάρχουσες περιοχές μετάθεσης.

Όλοι γνωρίζουμε πως το 2013  η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  προχώρησε στις ενοποιήσεις των παλιών περιοχών μετάθεσης, με πρόσχημα την «ορθολογική αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού», έτσι ώστε  ο εκπαιδευτικός να μπορεί να τοποθετείται και να συμπληρώνει ωράριο σε σχολεία που απέχουν μεταξύ τους δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα και να βρίσκεται συνέχεια σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και περιπλάνησης με το ΠΔ28/2014 περί υποχρεωτικών μετακινήσεων και μεταθέσεων.

Τότε ο κλάδος σωστά εναντιώθηκε στην ενοποίηση αυτή, άσχετα αν τελικά δεν καταφέραμε να το αποτρέψουμε.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας την 22/3/16 συζητήσαμε, με βάση το αίτημα της ΟΛΜΕ,  αν θέλουμε να παραμείνει ολόκληρος ο  νομός Λάρισας ως έχει, δηλαδή μία περιοχή μετάθεσης  ή αν είναι καλύτερο να επιστρέψουμε στις 4 περιοχές μετάθεσης  που ίσχυαν πριν το 2013.

Σε αυτή τη συνεδρίαση το Δ.Σ. αποφάσισε , κατά πλειοψηφία , να εισηγηθεί στην  ΟΛΜΕ τη θέση για επιστροφή στο καθεστώς των τεσσάρων περιοχών μετάθεσης. Δυστυχώς τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2013 έως σήμερα δημιουργήθηκαν τετελεσμένα  και δεδομένα που δεν γίνεται να ανατραπούν τόσο εύκολα  σήμερα.

Για τα προβλήματα που προκύπτουν από την πρόταση για επαναφορά των τεσσάρων περιοχών μετάθεσης  ζητήσαμε από τις άλλες παρατάξεις να απαντήσουν σε κάποια ουσιώδη ερωτήματα που αφορούν τους συναδέλφους αλλά η απάντηση που πήραμε ήταν η εξής: «όταν μας δώσουν τη διοίκηση θα λύσουμε τα προβλήματα, τώρα ας τα λύσουν μόνοι τους».

Θεωρούμε  υποχρέωσή μας να θέσουμε αυτά τα ερωτήματα και στον κλάδο δημόσια   τα οποία νομίζουμε πρέπει  να απαντηθούν αφού αφορούν τους περισσότερους συναδέλφους. Επίσης πιστεύουμε  πώς τέτοιες αποφάσεις  δεν μπορεί να παίρνονται  «ελαφρά την καρδία» και κυρίως να μην προσθέτουν  επιπλέον αδικίες σε αυτές  που ήδη έχουν γίνει.

Στην περίπτωση που ξαναγίνουν 4 οι περιοχές μετάθεσης  στο νομό δημιουργούνται νέα προβλήματα που με κάποιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ρωτάμε λοιπόν τα εξής:

1ο : Σε ποια από τις 4 περιοχές μετάθεσης θα ανήκουν οι εκπαιδευτικοί που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη ΔΙΑΘΕΣΗ  του ΠΥΣΔΕ;

2ο : Τι θα γίνει με αυτούς τους συναδέλφους που ενώ είχαν  μετατεθεί σε κάποια από τις 4  προηγούμενες περιοχές  μετάθεσης(πχ  στην Α), με την ενοποίηση των περιοχών σε μία περιοχή (όλος ο νομός) πήραν οργανική σε άλλη(πχ στην πρώην Γ΄περιοχή);

Για να γίνει πλήρως κατανοητό (αναφέρουμε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις) , οι  συνάδελφοι   που ήταν στη διάθεση της παλιάς Α’ Λάρισας μετά την ενοποίηση πήραν οργανική σε σχολείο των Φαρσάλων (παλιά Γ’ Λάρισας). Κάποιος που ήταν στη διάθεση της παλιάς Β’ Λάρισας με την ενοποίηση βρέθηκε στη διάθεση της Λάρισας (όλος ο νομός). Συνάδελφοι με περισσότερα μόρια που πιθανώς  πήραν οργανική μετά το 2013  σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή,  θα μείνουν εκεί και συνάδελφοι με λιγότερα μόρια που είναι στη διάθεση ΠΥΣΔΕ θα βρεθούν στο κέντρο της Λάρισας; Τι θα γίνει με  όλους αυτούς τους συναδέλφους;

Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν κατά τη γνώμη μας σοβαρές δυσλειτουργίες και αντιπαλότητες  μεταξύ των συναδέλφων. Ταυτόχρονα θα προκύψουν υπεραριθμίες σε κάποια από τις περιοχές και σε άλλες πλεονάσματα;

Πως θα λυθεί το πρόβλημα όμως που θα προκύψει με τους υπεράριθμους συναδέλφους;

Λύνεται  αλήθεια το πρόβλημα της μετακίνησης των υπεραρίθμων με την επάνοδο των 4 περιοχών εφόσον παραμένει σε ισχύ ο νόμος για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις ,αν και ανενεργός σήμερα;

Οι συνάδελφοι που επηρεάστηκαν από την αιφνίδια αλλαγή ενοποίησης των περιοχών το 2013 θα ανταγωνιστούν για άλλη μια φορά συναδέλφους από όλη την Ελλάδα , που θα επιδιώξουν μετάθεση στο νομό, για να ξαναβρεθούν στην περιοχή μετάθεσης που ήταν μέχρι τότε;

Αν δεν απαντηθούν τα παραπάνω και αν δε βρεθούν λύσεις τότε απλά θα προσθέσουμε κι άλλες αδικίες στις ήδη υπάρχουσες.

Θεωρούμε πως πρέπει και με αυτή την αφορμή οι συνάδελφοι να πάρουν θέση και πως πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη των αιτημάτων μας και των αγώνων μας τα αιτήματα του κλάδου που στοχεύουν:

στην ανατροπή των νόμων για τις μετακινήσεις σε περιοχές,

να μειωθεί ο αριθμός των σχολείων που μπορεί να τοποθετείται κάποιος,

να μπει χιλιομετρικό όριο στις αποστάσεις μεταξύ τους,

να μειωθεί ο αριθμός  των μαθητών ανά τμήμα, σύμφωνα και με τις θέσεις του κλάδου.

Αναμοριοδότηση των σχολείων

Να συνεχίσουμε να παλεύουμε για μόνιμους, μαζικούς διορισμούς επαναφορά του ωραρίου μας σε αυτά που ίσχυαν πριν από την αύξησή του αύξηση των δαπανών για την παιδεία”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ