Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΓΝΛ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών

Εδώ και ένα μήνα με πρωτοβουλία  εργαζομένων  που συσπειρώνονται στην  Αγωνιστική Συσπείρωση  Υγειονομικών  και το ΠΑΜΕ  ζητήσαμε  από το Δ.Σ του σωματείου εργαζομένων του Γ.Ν.Λ. να πάρει απόφαση και να καλέσει σε Γενική Συνέλευση, πρόταση που την αποδέχτηκαν. Τα θέματα που προτείναμε προς συζήτηση ήταν:

  1. Συζήτηση για την κατάσταση και τις εξελίξεις σχετικά με το νοσοκομείο (κλείσιμο και τα γενικότερα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία που βάζουν σε κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς ).
  2. Οφειλόμενα και χρωστούμενες άδειες του 2015 και του 2014.
  3. Συζήτηση και απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα με 48ωρη Απεργία για τον ασφαλιστικό νόμο λαιμητόμο αν τολμήσει η κυβέρνηση  να τον  φέρει για ψήφιση στη  βουλή.
  4. Παρέμβαση στην 5η ΥΠΕ για όλα τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου μας με απαίτηση να δοθούν  σε πολλά από αυτά εδώ και άμεσα λύση.

Ο όγκος της δουλειάς κι η εντατικοποίηση αυξάνονται κατακόρυφα. Την ίδια στιγμή κανένα  βήμα δεν έχει γίνει πρακτικά για την προκήρυξη προσλήψεων πανελλαδικά που εξαγγέλλονται ξανά και ξανά και που βέβαια αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό αφού την τελευταία 5ετία το υγειονομικό προσωπικό πανελλαδικά  μειώθηκε δραματικά .Τα τελευταία 6 χρόνια από το Γενικό  Νοσοκομείο Λάρισας  έχει φύγει  σχεδόν το μισό παραϊατρικό προσωπικό λόγο συνταξιοδότησης (από 860 το 2009 σήμερα εργάζονται 480). Τα επόμενα χρόνια βγαίνει  στη σύνταξη και η πλειοψηφία του υπόλοιπου προσωπικού. Γεγονός που αν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού  θα οδηγήσει στο κλείσιμο του νοσοκομείου. Ήδη πολλές κλινικές έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό για εργαζόμενους και ασθενείς .

Η  υποχρηματοδότηση που συνεχίζεται και από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ έχει ως αποτέλεσμα τις σοβαρές  ελλείψεις σε προσωπικό, η πλειοψηφία των εργαζομένων να μην  μπορέσει να πάρει όλη την άδεια του 2015, ενώ πολλοί εργαζόμενοι  έχουν ακόμα εκκρεμότητες   με άδειες  και από το 2014.Πολλές κλινικές να υπολειτουργούν, ο αξονικός τομογράφος να είναι για βδομάδες εκτός λειτουργίας, η δε Μ.Α.Φ παρά τις δεκάδες φορές που έχει εξαγγελθεί  ότι θα λειτουργήσει συνεχίζει να είναι κλειστή.

Η εντατικοποίηση της δουλειάς μας στο νοσοκομείο που καθημερινά αυξάνει , έχει τρομακτικές συνέπειες  στην υγεία και στην ποιότητα ζωής μας αλλά και στην παροχή υπηρεσιών  των ασθενών. Την ίδια στιγμή, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες, εξακολουθούν να μας χρωστάνε δεδουλευμένα μηνών (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές). Αυτές οι συνθήκες έχουν φέρει πολλούς συναδέλφους μας σε οριακές συνθήκες διαβίωσης και ανθρώπινης  αντοχής

Οι  διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή τη περίοδο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προμηνύουν δραματικές εξελίξεις, αφού η κυβέρνηση θέλει την  εφαρμογή  «δια πείρος και σιδήρου»  των προαπαιτούμενων του 3ου μνημονίου αλλά και την υλοποίηση των δυο προηγούμενων . Με προμετωπίδα  το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που  δεν θα αφήσει κανέναν απέξω, θα οδηγήσει στην εξαθλίωση δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Οι ήδη μειωμένες αποδοχές μας θα μειωθούν περεταίρω μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολόγησης, ενώ και το σχέδιο είναι για σύνταξη επίδομα 384 ευρώ αυτή τη στιγμή και δεν αποκλείεται να πέσει και χαμηλότερα, με στόχευση να οδηγηθούμε στην  ιδιωτική ασφάλιση και την απαλλαγή κράτους και εργοδοτών από το ασφάλιστρο. Έρχονται κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα! Επιβεβαιώνεται ότι ακόμη και οι λεγόμενες «σκληρές» και «περήφανες» διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της Ε.Ε. και του κουαρτέτο  έχουν πάντα αντιλαϊκό αποτέλεσμα. Η συγκυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται για να κερδίσουμε δικαιώματα που χάσαμε όλη την προηγούμενη περίοδο. Διαπραγματεύεται για χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για να δοθούν νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παρόλα τα οξυμένα και σοβαρά  προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας από την αντεργατική αντιλαϊκή  πολίτικη της κυβέρνησης που είναι σε εξέλιξη, παρόλη τη δέσμευση του Δ.Σ να καλέσει  άμεσα σε γενική συνέλευση τους εργαζόμενους  να συζητηθούν και να παρθούν αποφάσεις, το ΔΣ  ένα μήνα μετά  και ενώ οι αρνητικές εξελίξεις  τρέχουν δεν έχει κάνει τίποτα και ούτε έχουν την πρόθεση να κάνουν.

Αλλά τι να περιμένει κανείς από εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές που καλούν σε απεργία τους συναδέλφους  και  6 στους 7 του Δ.Σ. είναι  απεργοσπάστες.

Τι να περιμένει κανείς από συμβιβασμένες ηγεσίες που συστηματικά υπονομεύουν οποιαδήποτε προσπάθεια κινητοποίησης και αντίδρασης των εργαζομένων.

Τι να περιμένει κανείς από ένα Δ.Σ  του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού  που ενώ τα δικαιώματά μας καθημερινά  τσαλαπατιόνται συστηματικά η μόνη της πρωτοβουλία ήταν η κοπή της πίτας.

Όμως Σωματείο δεν είναι το Δ,Σ, αλλά όλοι εμείς  οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που έχουμε και τη δύναμη και μπορούμε αν το αποφασίσουμε να την επιβάλουμε μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να ασκήσουμε κάθε πίεση και να απαιτήσουμε: Να αποφασιστεί  Γενική Συνέλευση τις επόμενες μέρες με στάση εργασίας για να δώσει τη δυνατότητα να πάρουν μέρος η πλειοψηφία των εργαζομένων και να συζητηθούν τα θέματα που δεσμεύτηκαν στο Δ.Σ.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

Έγινε ολοφάνερο πως οι αγώνες μας μπορούν να καθυστερήσουν την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν έχει φέρει ακόμη το νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή. Μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν όπως με το νόμο Γιαννίτση ή πιο πρόσφατα με την αξιολόγηση, αν μεγαλώσουμε την μαζικότητα των συλλογικών μας διαδικασιών και των κινητοποιήσεών μας σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης Ε.Ε. βιομηχάνων, αν αποφασίσουμε να μην κάνουμε βήμα πίσω από τα δικά μας συμφέροντα, να συμμετέχουμε μαζικά, να προωθήσουμε με κάθε τρόπο την συμμαχία μας με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ  ΜΕΡΟΣ  ΣΤΟ  ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ  ΤΟΥ  ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1Η ΑΠΡΙΛΗ 7 Μ.Μ  ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ με σύνθημα: ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ  ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ  ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ  ΣΤΗΝ   24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 7 ΑΠΡΙΛΗ ΠΟΥ  ΚΗΡΥΞΕ Η ΑΔΕΔΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΜΕ 48ΩΡΗ  ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ