ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΤΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 η ημερίδα που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας «Master στη Διοίκηση και Διαχείριση Έργων & Προγραμμάτων» στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων – Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

Κοινόμε θέμα «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ: ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ».

Η ημερίδα κατάφερε να προσελκύσει εξαιρετικούς προσκεκλημένους:

τον Καθηγητή ΑΠΘ, πρώην Ευρωβουλευτή κ. Ιωάννη Τσουκαλά, που είχε αναλάβει σημαντικές σχετικές δράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, τους Ευρωβουλευτές κα Μαρία Σπυράκη, η οποία χειρίζεται σήμερα αντίστοιχα θέματα στο Ευρωκοινοβούλιο και τον καθηγητή, κ. Κώστα Χρυσόγονο με συναφή θεματικά χαρτοφυλάκια.

Την κα Πολυτίμη Γραββάνη, Προϊσταμένη Μονάδας Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας, που μίλησε για τη διαμόρφωση του Περιφερειακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Θεσσαλίας και τον κ. Ιωάννη Κούτσικο, Προϊστάμενο Μονάδας Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που μίλησε για τη διαμόρφωση του Περιφερειακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Στερεάς Ελλάδος, ο οποίος χαιρέτησε εκ μέρους και του Περιφερειάρχη της Στερεάς Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη.

Η ημερίδα συνέβαλε σημαντικά στην ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματικότητας και στο να αναγνωριστεί μέσα από την εκδήλωση η σημασία των προγραμμάτων, οι δυνάμεις προσδιορισμού τους και οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί με ορίζοντα το 2020.

Οι ομιλητές εστίασαν στη μεταφορά της εμπειρίας από το Ευρωκοινοβούλιο και την Περιφέρεια της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Ενδεικτικά, κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν και αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας ήταν τα εξής:

Πως ορίζεται η έρευνα, η καινοτομία και η ανάπτυξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον;

Πως διαμορφώνονται τα προγράμματα σε Ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο;

Γιατί είναι κρίσιμη η κατανόηση των Ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών στρατηγικών προτεραιοτήτων;

Ποιες είναι σήμερα οι κατευθυντήριες γραμμές των προγραμμάτων που αφορούν την περιφέρεια Θεσσαλίας και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Πως αξιολογείται η έως σήμερα επίδοση των Ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων;

Ποιες δυνάμεις επηρεάζουν τη διαμόρφωσή τους και πως μπορούν να εμπλακούν οι ενδιαφερόμενοι;

Στη συζήτηση της στρογγυλής τράπεζας που ακολούθησε, όπου συμμετείχαν      ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρηγόριος Παπαχαραλάμπους, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτριος Παπαστεργίου, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας κ. Μπέλλης Βασίλειος και ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κωνσταντίνος Κολλάτος, μεταφέρθηκε η εμπειρία από την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σχετικά με το ρόλο τους στη διαμόρφωση και υλοποίηση των προγραμμάτων. Εξαιρετικό δε ενδιαφέρον είχε η εμπειρία που παρουσιάστηκε από τον Δήμαρχο Τρικκαίων αναφορικά με το ρόλο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Καθηγητής κ. Παναγιώτης Γούλας και ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. «Διοίκηση και Διαχείριση Έργων & Προγραμμάτων» Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Λεωνίδας Ανθόπουλος. Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Λεωνίδας Ανθόπουλος και ο κ. Κλεάνθης Συρακούλης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Στην ημερίδα, η οποία είναι η έκτη κατά σειρά εκδήλωση του εν λόγω Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, η συμμετοχή των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών ήταν έντονη.

Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στη Γραμματεία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (τηλ. : +30 2410 – 684708, 709, email : postgraduate@teilar.gr), αλλά στον ιστοχώρο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη διεύθυνση http://de.teithessaly.gr/master.

Η Διοίκηση και η Γραμματεία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Διοίκηση και Διαχείριση Έργων και Προγραμμάτων» ευχαριστούν τους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ