ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ ΣΤΟ ΔΩΛ

 Eκδήλωση με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, δρ. Φιλοσοφίας και συγγραφέα Χρήστο Γιανναρά, διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και η Λαρισαϊκή Λέσχη, την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Ο διακεκριμένος καθηγητής και συγγραφέας θα επικοινωνήσει με το κοινό της πόλης αναπτύσσοντας το επίκαιρο θέμα «Επιτέλους, ανήκουμε στη Δύση ή όχι;».

Τον ομιλητή θα πλαισιώσει στο βήμα, ο Πτέραρχος ΕΑ, Επίτιμος Διοικητής της Σχολής Ικάρων και Διευθυντής του στρατιωτικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γρηγόρης Πρεζεράκος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη Λαρισαϊκή Λέσχη, συνδιοργανώτρια της εκδήλωσης.

Επιπλέον, δύο νέοι πανεπιστημιακοί, με βαθιά γνώση του έργου του ομιλητή, ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Διονύσης Σκλήρης και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Σωτήρης Μητραλέξης, που θα σχολιάσουν την ομιλία του, εισάγοντας το διάλογο με το κοινό.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο εκπαιδευτικός Νίκος Ράπτης.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου του ομιλητή, με την ευθύνη του βιβλιοπωλείου «Άνεμος».

Ο ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στη Βόννη και τη Σορβόνη, στο Παρίσι. Είναι δρ. φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του Ορθοδόξου Σεμιναρίου του Αγίου Βλαδιμήρου (St Vladimir’s Orthodox Seminary) της Νέας Υόρκης και της Σχολής του Τιμίου Σταυρού (Holy Cross) της Βοστώνης.

Από το 1982 μέχρι το 2002 υπήρξε τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας. Επίσης έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια των Παρισίων, της Γενεύης, της Λωζάνης και της Κρήτης.

Έχει επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο με θεματολογία που σχετίζεται με την έρευνα των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και στην δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Το βιβλίο του «Η ελευθερία του ήθους» θεωρείται ότι όρισε τον πυρήνα αυτού που αργότερα ονομάστηκε «νεορθοδοξία». Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε δέκα τουλάχιστον ξένες γλώσσες, καθιστώντας τον έναν από τους πλέον μεταφρασμένους σύγχρονους Έλληνες διανοούμενους.

Ο Χρήστος Γιανναράς είναι εκλεγμένο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων και της Διεθνούς Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Σπουδών των Βρυξελλών. Πέρα από τις σποραδικές εμφανίσεις του σε πολλά ΜΜΕ, επί δεκατρία χρόνια ήταν τακτικός επιφυλλιδογράφος του «Βήματος», ενώ από το 1993 αρθρογραφεί τακτικά στην Καθημερινή της Κυριακής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ