«ΡΩΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ» ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ

Την ταινία του Αλεξάντρ Σοκούροφ «Ρώσικη Κιβωτός», προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, την Τρίτη 5 Απριλίου στις 19:00 και στις 21:30, στο Χατζηγιάννειο.

Με 867 ηθοποιούς, πάνω από 1000 κομπάρσους και περισσότερα από 150 άτομα συνεργείο, αναρίθμητα κοστούμια και περούκες της εποχής στην οποία αναφέρεται, τρεις συμφωνικές ορχήστρες, γυρισμένη εξολοκλήρου σε ένα απ’ τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά παλάτια του κόσμου, το σημερινό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, ο μαθητής και προστατευόμενος του μεγάλου Αντρέι Ταρκόφσκι, με ένα και μοναδικό πλάνο 98 λεπτών χωρίς ούτε ένα “cut”, γράφει ιστορία.

Ένας αφηγητής, τον οποίο δεν βλέπουμε ποτέ, συναντιέται κατά παράδοξο τρόπο με ένα Γάλλο διπλωμάτη του 18ου αιώνα και διασχίζουν μαζί το Μουσείο του Ερμιτάζ, στις αίθουσες του οποίου αναβιώνουν 300 χρόνια ρωσικής Ιστορίας, από τον Μέγα Πέτρο μέχρι την πτώση της δυναστείας των Ρομανόφ.

Η«Ρώσικη Κιβωτός» είναι τα καλλιτεχνικά έργα που έχει συγκεντρωμένα στο εσωτερικό του, έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ογκίστ Ροντέν, Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Πολ Γκογκέν, Πολ Σεζάν, Κλοντ Μονέ, Ρέμπραντ και άλλων, αλλά και η ίδια η ιστορία του κτιρίου. Μέρος του συγκροτήματος, που αποτελείται από έξι κτίρια, είναι και τα γνωστά από την επανάσταση των μπολσεβίκων χειμερινά ανάκτορα. Κάθε κτίριο, κάθε σάλα και ένα ιστορικό γεγονός.

Στοχασμός πάνω στη μνήμη, το χρόνο, την Ιστορία και τη σχέση της Ρωσίας με την Ευρώπη κατά την τσαρική περίοδο.

Ο Σοκούροφ με έναν πανέξυπνο, και εξαιρετικά καλλιτεχνικό τρόπο, μας κάνει μέρος του φακού του.
Σινεφίλ 2002 | Έγχρωμη | Διάρκεια: 98′

Ρωσο-γερμανική ταινία, σκηνοθεσία Αλεξάντερ Σοκούροφ με τους:Σεργκέι Ντράιντεν, Μαρία Κουζνέτσοβα, Μαξίμ Σεργκέγιεφ

Γενική είσοδος 4 ευρώ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ