ΜΕ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας που καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης

Οι κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, είναι σε απόλυτη συνάφεια με το 3ο μνημόνιο και με όλους τους προηγούμενους μνημονιακούς Νόμους (Νόμοι Λοβέρδου κλπ). Με το 3ο Μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όσοι επίσης το υπερψήφισαν (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Ποτάμι) δεσμεύθηκαν να περικόψουν 2,25 δισ.€ από τις συντάξεις τη διετία 2015-2016,

για να «εξοικονομηθούν» χρήματα, που θα χρησιμοποιηθούν – και αυτά – για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Η κυβερνητική πρόταση, που προφανώς κατά τη «διαπραγμάτευση» με τους «θεσμούς» θα χειροτερεύσει, περιλαμβάνει:

-Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι 1/1/2020 για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που θα οδηγηθούν κάτω από τα όρια της ακραίας φτώχειας.

-Μειώσεις στις κύριες συντάξεις 15-30% για όσους συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2016, λόγω χειροτέρευσης του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ο οποίος θα εφαρμοστεί και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις με την προσθήκη προσωπικής διαφοράς, που θα βαίνει μειούμενη μετά το 2018, οδηγώντας σε μειώσεις και για τους ήδη συνταξιούχους.

-Τριπλασιασμό στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σταδιακά έως το 2019.

-Εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, οι οποίες, σε συνδυασμό με τον φορολογικό εξανδραποδισμό τους, τους οδηγούν σε έξοδο από το επάγγελμά τους και στην ανεργία.

-Διατήρηση της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» (που η κυβέρνηση θα… καταργούσε) για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία μετονομάζεται σε «κανόνα βιωσιμότητας» και οδηγεί σε νέες μεγάλες μειώσεις τους.

-Ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας σύνταξης σ’ ένα «Υπερταμείο», με τρόπο που οδηγεί στην ισοπέδωση δικαιωμάτων και παροχών, σε οργανωτικό χάος και πρόσθετη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις ύψους 35-50% που επέβαλαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις κύριες, τις επικουρικές και τα εφάπαξ τα προηγούμενα 5 χρόνια. Επίσης, σε όσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προώθησε μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, δηλαδή: τη μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486€ στα 392€ και, ειδικά στους συνταξιούχους κάτω από τα 67, στα 338€, την αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά 2% στις κύριες συντάξεις και κατά 6% στις επικουρικές, την κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, την επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατ΄ έτος για όσους/ες συνταξιοδοτούνται πρόωρα, την αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια.

Να τους σταματήσουμε! Υπάρχει άλλος δρόμος…

αλλά προϋποθέτει:

-την ακύρωση των μνημονίων,

-την άμεση παύση πληρωμών στο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του,

-την ανακεφαλαιοποίηση και αποκατάσταση της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης (άτοκες καταθέσεις, χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα, κούρεμα PSI+)

-την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος του λαού και κατά συνέπεια την αντιμετώπιση της ανεργίας,

-την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αύξηση των μισθών,

-την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας,

-τον δραστικό περιορισμό των ελαστικών μορφών εργασίας προς όφελος της πλήρους και σταθερής,

-την εφαρμογή, χωρίς μειώσεις, της κρατικής συμμετοχής στην τριμερή χρηματοδότηση της ασφάλισης.

Όλα τα παραπάνω κινούνται σε σύγκρουση και ρήξη με τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των λοιπών μνημονιακών κομμάτων, με τους δανειστές, το κεφάλαιο, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, ανάμεσα στον αργό μνημονιακό θάνατο του λαού και της νεολαίας και σε μία νέα ελπιδοφόρα αρχή ρήξης με την Ευρωζώνη και τη χρεομηχανή, επιλέγουμε το δεύτερο.

Η κυβερνητική πρόταση κατεδάφισης των συντάξεων θίγει όλα τα κοινωνικά στρώματα. Γι’ αυτό, μόνο μια παλλαϊκή εξέγερση μπορεί να την αποτρέψει.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους ανέργους σε μαζικούς, ενωτικούς, μαχητικούς, συντονισμένους και κλιμακούμενους αγώνες, με μορφές πάλης που θα επιλέξουν οι ίδιοι και οι φορείς τους, για να μην περάσει ο νέος αντιασφαλιστικός Αρμαγεδδών.

Η Λαϊκή Ενότητα Λάρισας καλεί όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία να συμμετέχουμε ενεργά στην απεργία στις 7 Απρίλη και τα απεργιακά συλλαλητήρια στη Λάρισα που οργανώνουν τα συνδικάτα.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com