ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Ανακοίνωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών Λάρισας

Ως συνδικαλιστική παράταξη στεκόμαστε απέναντι στα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και προτείνουμε λύσεις. Ενώ εξακολουθούμε οι εκπαιδευτικοί να βιώνουμε ουσιαστικές στερήσεις, στοχοποιήσεις, αμφισβητήσεις εργασιακών θεμελιωδών δικαιωμάτων και απογοήτευση από τις μη πραγματοποιούμενες διαβεβαιώσεις,

γινόμαστε μάρτυρες κομματικού  και πολιτικού εντυπωσιασμού, τόσο τοπικά όσο και κεντρικά από άλλες παρατάξεις του συνδικάτου μας.

Στην εποχή που μόνο οι αγωνιστικές συλλογικότητες μπορούν να δρουν αποτελεσματικά,κάποιοι επιλέγουν εντελώς αντισυνδικαλιστικά την παραμόρφωση και απόκρυψη της πραγματικότητας. Στο πολύ σοβαρό θέμα των υπηρεσιακών μεταβολών μας γιατί δεν φανερώνουν οι ΣΥΝΕΚ στην καταγγελία τους ποια παράταξη απάντησε΄΄όταν μας δώσουν τη διοίκηση θα λύσουμε τα προβλήματα, τώρα ας τα λύσουν μόνοι τους΄΄. Πάντως δεν ήταν ο εκπρόσωπος της ΠΕΚ. Οι διαπιστώσεις τους δεν έχουν προηγούμενο!

Σε ό,τι αφορά την παράταξή μας στηλιτεύσαμε την περασμένη χρονιά την έλλειψη –αδυναμία υποβολής  πρότασης του   Δ.Σ.  της  ΕΛΜΕ Λάρισας προς  το  ΠΥΣΔΕ για την τροποποίηση των ομάδων  και  των  όμορων σχολείων σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες ως άκρως ουσιαστικό για όλους τους καθηγητές, που πιθανόν ζητήσουν ή χρειαστεί να μετακινηθούν είτε για βελτίωση της οργανικής τους θέσης είτε εξαιτίας υπεραριθμίας ή συμπλήρωσης ωραρίου. Το ΠΥΣΔΕ με ψήφους 3-1-1, αποφάσισε κατά …το δοκούν και έτσι κάθε καλλικρατικός δήμος έγινε μια ομάδα και σχεδόν όλοι οι δήμοι όμοροι μεταξύ τους ενώ νομιμοποιήθηκε έτσι η ελεύθερη πλέον κινητικότητα των καθηγητών εντός νομού! Η παράταξή μας διαφωνώντας κατέθεσε πρόταση 18 ομάδων σχολείων και σήμερα έχει την πεποίθηση ότι θα έπρεπε να παραμείνουν οι 4 περιοχές μετάθεσης ή εναλλακτικά εφόσον παραμείνει μια περιοχή μετάθεσης για όλο το νομό, σε κάθε περίπτωση πρέπει να αλλάξουν οι ομάδες σχολείων, με κριτήριο την εργασιακή ασφάλεια των συναδέλφων. Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες αυτών των αλλαγών έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις να καταθέσουμε όταν ανοίξει ο αντίστοιχος διάλογος.

Οι καθηγητές  έχουν κουραστεί από τις ωραιοποιήσεις και τις αβεβαιότητες του μέλλοντος. Απαιτούμε:

-Αλλαγή του Π.Δ. για τις μεταθέσεις, τοποθετήσεις με εργασιακή προστασία.

-Αύξηση του αριθμού των μεταθέσεων και αποσπάσεων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ.

– Καμία υποχρεωτική μετάταξη-διαθεσιμότητα.

-Καμία υποχρεωτική μετάθεση.

-Καμία δυσμενή μετακίνηση.

-Αξιόπιστο προσδιορισμό κενών και πλεονασμάτων.

-Οι μεταθέσεις να γίνονται σύμφωνα με τα κενά των ΠΥΣΔΕ.

-Επαναφορά του ωραρίου στα δεδομένα του προηγούμενου.

-Διάθεση των συναδέλφων μέχρι δύο σχολεία

Καλούμε τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΕΛΜΕ να συνθέσουμε τις  απόψεις, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις,  αλλά με ρεαλιστικές προτάσεις σε μια εποχή που η συλλογική δράση και η ενότητα είναι πλέον αδήριτη ανάγκη και μοναδική λύση για τα συσσωρευμένα προβλήματα της εκπαίδευσης και των καθηγητών-λειτουργών της στο δημόσιο σχολείο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ