ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την “ Αδιαφάνεια στην επιλογή μελών εξεταστικών επιτροπών για τη λήψη ιατρικών ειδικοτήτων”.

Την ερώτηση συνυπογράφουν, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γραμματέας της Κ. Ο, κ. Κώστας Τσιάρας, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Τομεάρχης Εργασίας, κ. Βασίλης Οικονόμου, η Τομεάρχης Εμπορίου, κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Σκρέκας και οι βουλευτές Ν. Μαγνησίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος και Ν. Άρτας, κ. Βασίλης Γιόγιακας.

«Από το 2011, αρμόδιο για την επιλογή των μελών των εξεταστικών επιτροπών, για τη λήψη άδειας άσκησης ιατρικής ειδικότητας, ήταν αποκλειστικά και μόνο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, με επιστημονικά και επαγγελματικά κριτήρια τα οποία και θέσπιζε. Πλέον, με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα μέλη των επιτροπών μπορεί να τα επιλέγει και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, με αδιαφανή κριτήρια. Ήδη τα πρώτα δείγματα απαξίωσης του ΚΕΣΥ έκαναν την εμφάνισή τους. Κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι αποκλειστικός σκοπός της Κυβέρνησης είναι η κομματικοποίηση του κράτους σε όλα τα επίπεδα», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Η επιλογή από την πολιτική ηγεσία των μελών των εξεταστικών επιτροπών για τη λήψη άδειας άσκησης ιατρικής ειδικότητας δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις, που αποτυπώθηκαν τόσο σε σωρεία δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, όσο και σε μία σειρά επιστολών των ειδικών επιστημονικών εταιριών. Όλοι διαμαρτύρονται έντονα για την επιλεκτική τοποθέτηση μελών των επιτροπών αφενός με κριτήρια άλλα, πλην των επιστημονικών και επαγγελματικών, που τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια είχαν καθιερωθεί από το ΚΕΣΥ, αφετέρου μη λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των ειδικών επιστημονικών ιατρικών εταιριών, και των νομίμως και δημοκρατικώς εκλεγμένων διοικητικών τους συμβουλίων, καθώς και των ιατρικών σχολών της χώρας, που ασφαλώς γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία των μελών τους, ήτοι την επιστημονική και επαγγελματική τους κατάρτιση σίγουρα καλύτερα από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

Αληθεύει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν λάβατε υπόψη τις προτάσεις του ΚΕΣΥ κατά την επιλογή και τοποθέτηση των μελών των εξεταστικών επιτροπών; Aν ναι, να μας αιτιολογήσετε μία προς μία τις προτάσεις που δεν αποδεχτήκατε επιχειρηματολογώντας για τις δικές σας προσωπικές επιλογές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ