ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ανακοίνωση  – διαμαρτυρία εξέδωσε η διοίκηση του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή τον αποκλεισμό του δήμου από τη νέα φάση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες από την Κυβέρνηση και την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 51 Δήμους της χώρας στους οποίους, σύμφωνα με το υπουργείο, καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας.

Ο Δήμος Λαρισαίων δεν περιλαμβάνεται, στην λίστα των 51 Δήμων. Θεωρούμε αρνητική την εξέλιξη.

Υπενθυμίζουμε ότι την περσινή χρονιά στο Δήμο Λαρισαίων, μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, είχαν απασχοληθεί 600 περίπου συμπολίτες, που προσέφεραν σημαντικό έργο, σε μια περίοδο που οι ελλείψεις προσωπικού λόγω  της απαγόρευσης των προσλήψεων, προκαλούν προβλήματα στελέχωσης στο Δήμο μας αλλά και σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Είναι προφανές, ότι η μη συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, αναμένεται να δυσχεράνει σε κάποιο βαθμό τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, αφού  ανατρέπεται  ο προγραμματισμός σε προσωπικό.

Από τη διερεύνηση του τρόπου και των κριτηρίων με τον οποίο η κυβέρνηση  κατέληξε στην υλοποίηση των προγραμμάτων Κοινωφελούς εργασίας, προκύπτουν ερωτήματα. Ειδικότερα, τα στοιχεία των μακροχρόνιων ανέργων  είναι παρωχημένα αφού αφορούν στο έτος 2011. Είναι δεδομένο ότι σήμερα σε περίοδο γενικευμένης οικονομικής κρίσης,   τα στοιχεία αυτά έχουν μεταβληθεί σημαντικά.

Επίσης, με την υιοθέτηση των συγκεκριμένων κριτηρίων από το υπουργείο,  υπάρχουν Δήμοι που καλούνται να προσλάβουν τόσο μεγάλο αριθμό ανέργων που ξεπερνά ίσως και τον ήδη υπάρχοντα αριθμό απασχολούμενου μόνιμου προσωπικού.! Αυτό σημαίνει βέβαια ότι οι Δήμοι δεν έχουν την δυνατότητα να το κάνουν. Όπως για παράδειγμα ο  Δήμος Αγρινίου που σύμφωνα με τα το πρόγραμμα θα απασχολήσει 795 άτομα.

Πιστεύουμε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να παρέμβει αποφασιστικά η ΚΕΔΕ με στόχο τον επαναπροσδιορισμό κριτηρίων και στοιχείων και τη διασφάλιση της υλοποίησης του προγράμματος με ταχύτητα και για όλους τους Δήμους”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ