Η ΛΑΡΙΣΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ Γ. ΚΑΛΑΚΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ Δ. ΠΑΛΙΟΥΡΑ (ΦΩΤΟ)

 

Το αδιαχώρητο την Πέμπτη στο θέατρο ΟΥΗΛ με τη Λάρισα να τιμά την Ιπποκρατική ιδέα στο πρόσωπο του σπουδαίου Τυρναβίτη γλύπτη Γιώργου Καλακαλλά αλλά και του αείμνηστου γενικού αρχιάτρου Δημήτρη Παλιούρα, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα: πόλος έλξης, έμπνευσης και δημιουργίας».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠαρουσία του δημιουργού και ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Γ. Καλακαλλά αλλά και της κόρης του αείμνηστου αρχίατρου Δ. Παλιούρα Θ. Ζητωνούλη, αρχιτέκτονες, μουσειολόγοι, πανεπιστημιακοί και γιατροί περιέγραψαν την προσπάθεια επανασύνδεσης της Ιπποκρατικής ιδέας με την πόλη κάνοντας λόγο για «βαρύ ιστορικό φορτίο που πρέπει να αξιοποιηθεί», ενώ δεν έλειψαν οι προτάσεις για δημιουργία μουσείου Ιπποκράτη καθώς και για την πραγματοποίηση τελετών ορκωμοσίας των φοιτητών της Ιατρικής στο χώρο του μνημείου.

Στο τεράστιο έργο και την προσφορά του Γ. Καλακαλλά αλλά και του αείμνηστου Δ. Παλιούρα αναφέρθηκε σε σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λαρισαίων Α. Καλογιάννης, ο οποίος υποστήριξε με θέρμη τη δημιουργία του μουσείου Ιπποκράτη, ενώ αποκάλυψε και πρόταση του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη Θ. Μπακαλάκου για παρουσίαση συμφωνικού έργου βασισμένο στον όρκο του Ιπποκράτη στο Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του δημάρχου Τυρνάβου Π. Σαρχώση που εκφράζοντας την απεριόριστη τιμή και υπερηφάνεια για το συντοπίτη δημιουργό Γ. Καλακαλλά πρότεινε να χρησιμοποιηθούν τα συμπεράσματα της ημερίδας προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας της ευρύτερης περιοχής μέσα από το πρόγραμμα “open city”.

«Η Ιπποκρατική ιδέα έχει ως επίκεντρό της την ανάδειξη της ανθρώπινης ύπαρξης ως ψυχοσωματική ολότητα, κάτι που εναρμονίζεται πλήρως με το έργο μας ως εκπαιδευτικοί», τόνισε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ελένη Αναστασοπούλου, καλώντας τους παρευρισκόμενους να επισκεφθούν και τη σχετική έκθεση με έργα μαθητών νηπιαγωγείων με θέμα τη ζωή και το έργο του Ιπποκράτη που φιλοξενήθηκε στο φουαγιέ του θεάτρου ΟΥΗΛ, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μπέμπης, ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Στεφανίδης και οι πρόεδροι του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ.κ Γιαννακόπουλος και Μακρυγιάννης.

Στις δράσεις του νεοσύστατου συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» αναφέρθηκε ο πρόεδρός του Ρίζος Χαλιαμπάλιας, ενώ για τη διαχρονική πορεία του Ιπποκράτη στη Λάρισα, το έργο «που άλλαξε τον τρόπο σκέψης της Ιατρικής» και τη δημιουργία του μουσείου τοποθετήθηκαν με εισηγήσεις τους η Ε. Κουτσουδάκη, ο Α. Καμέας, η Ε. Νάκου, ο Σ. Πράπας, ο Γ. Αντωνακόπουλος αλλά και ο γλύπτης Γ. Καλακαλλάς.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισας» και τέλεσε υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων, του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου αλλά και του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ