ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Δημήτρης Χουλιαρός, ειδικός παιδαγωγός, προϊστάμενος ΚΕΔΔΥ νομού Λάρισας

Θεωρείται δεδομένο πλέον, ότι τα αγόρια διαφέρουν νοητικά κατά πολύ από τα κορίτσια κατά την έναρξή τους στο σχολείο. Τα κορίτσια έχουν λιγότερα προβλήματα μάθησης, ενώ των αγοριών η εκμάθηση της γλώσσας πετυχαίνεται καλύτερα, με τη χρήση μουσικών ρυθμών και εικόνων.

Στην πρώτη τάξη, η ανάπτυξη του εγκεφάλου στα κορίτσια είναι κατά μέσο όρο ενάμισι χρόνο πιο εξελιγμένη απ ότι στα αγόρια. Οφείλεται στην ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών, που βοηθάνε στην αυτοσυγκέντρωση. Αυτός είναι και ο λόγος που αγόρια και κορίτσια διαφέρουν τόσο πολύ στις μικρές τάξεις.  Γι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο που τέσσερις στους πέντε μαθητές είναι αγόρια στην ενισχυτική διδασκαλία.

Ο τρόπος που αγόρια και κορίτσια μαθαίνουν οφείλεται σε δύο πράγματα:

Ήδη από την ηλικία του ενός έτους η ουσία που ενώνει τα δύο ημισφαίρια είναι  διπλάσια σε πάχος ή πυκνότητα, στα κορίτσια, που σημαίνει ότι μπορούν πιο εύκολα να συνεργάζονται τα δύο ημισφαίρια, δηλαδή να συνδέουν ικανότητες από τις δύο αυτές περιοχές. Εκτός αυτού, τα αγόρια επηρεάζονται από την παραγωγή της αντρικής ορμόνης τεστοστερόνης. Η ορμόνη τους δυσκολεύει να χρησιμοποιήσουν το αριστερό ημισφαίριο, όπου μεταξύ άλλων, βρίσκονται και τα δύο σπουδαιότερα κέντρα της γλώσσας. Ένα αγόρι θα δυσκολευτεί να μάθει την ώρα από ένα ψηφιακό ρολόι, ενώ δεν θα χει κανένα πρόβλημα με ένα παραδοσιακό ρολόι με δείκτες. Αυτό γιατί εδώ βοηθιέται από την αίσθηση του χώρου, που βρίσκεται στη δυνατή του πλευρά, στο δεξί ημισφαίριο όπως και η αίσθηση της μουσικής, της φυσικής, γεωμετρίας κλπ.

Εάν κάποιος δεν λάβει σοβαρά υπόψη αυτές τις διαφορές, δεν θα περάσει πολύς καιρός που οι μαθητές στην τάξη θ αρχίσουν να αισθάνονται αμήχανα, βαρετά και να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Ενώ τα κορίτσια να είναι ήσυχες  και καλές μαθήτριες. Αυτό βέβαια δεν βοηθάει κανέναν ιδιαίτερα για την επίτευξη της ισορροπίας στη τάξη.

Η δυνατή πλευρά των κοριτσιών είναι το αριστερό ημισφαίριο, όπου βρίσκεται η μαθηματική και η ψηφιακή αίσθηση.

Από άποψη, λοιπόν εγκεφαλικής ικανότητας δεν συντρέχει κανένας λόγος που τα κορίτσια θα έπρεπε να δυσκολεύονται στα μαθηματικά.

Τα αγόρια για να επεξεργαστούν τη γλώσσα, περνούν τα ερεθίσματα από το δεξί ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και το κέντρο της μουσικής, για να περάσουν, μέσω της ουσίας σύνδεσης ανάμεσα στα ημισφαίρια, στο αριστερό, όπου είναι και τα κέντρα της γλώσσας. Οτιδήποτε λοιπόν που έχει σχέση με τη γλώσσα στο δεξί ημισφαίριο θα τους βοηθήσει για τις ικανότητες που βρίσκονται στο αριστερό.

Μέχρι και την ηλικία του γυμνασίου ο εγκέφαλος είναι ελαστικός. Η μάθηση για τα αγόρια δημιουργείται μέσω των κέντρων μουσικής και εικόνας ∙ οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει αυτά τα κέντρα αποτελεί πολύ καλή άσκηση για την επικοινωνία των κέντρων μεταξύ τους.

Γι αυτό και η μουσική στη μάθηση μπορεί να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο για τις δυσκολίες στη γραφή και ανάγνωση, για το ότι δεν μπορούν να ακούσουν καλά τις καταλήξεις ή για το ότι δεν ακούν εύκολα τις διαφορές χρόνων ενεστώτα και αορίστου.

Γενικά λοιπόν, η μάθηση στα αγόρια μπορεί να βοηθηθεί κατά πολύ με στοίχους και ρυθμό.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ