ΜΕ ΤΕΥΤΛΟΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ

Συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Παραγωγών και Τευτλοεξαγωγέων (Παραγωγών) Λάρισας είχε ο κ. Γεώργιος Κατσιαντώνης, Βουλευτής Νομού Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, οι οποίοι πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες συμβολική κατάληψη έξω από το χώρο του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Λάρισα.

Ο κ. Κατσιαντώνης επισκέφθηκε το χώρο του εργοστασίου, προκειμένου να ακούσει τα αιτήματά τους και να «αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία από την Πολιτεία άμεσα», όπως τόνισε στη συνομιλία που είχε μαζί τους. Όπως ανέφερε ο Γραμματέας του Συλλόγου Παραγωγών και Τευτλοεξαγωγέων, κ. Παναγιώτης Ριζάκης, «ο Υπουργός κος Σταθάκης μας υποσχέθηκε από τον Ιανουάριο ότι θα πληρωθούμε τα οφειλόμενα, μετά πήγαμε στον Φεβρουάριο, πέρασε άπρακτος και ο Μάρτιος και τώρα παλεύουμε να βγάλουμε άκρη πότε και αν θα πάρουμε τα λεφτά μας».

Και αυτό γιατί, όπως τόνισε, η βασική προϋπόθεση που τους τέθηκε εξ’ αρχής, προκειμένου να υπάρξουν τα κονδύλια για να πληρωθούν, ήταν να υπάρξει ένα βιώσιμο πλάνο για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, βασιζόμενο στην περικοπή του τιμολογίου των παραγωγών για το έτος 2016 και στην περικοπή των μισθών των υπαλλήλων της ΕΒΖ, ώστε κατ’ αυτό τον τρόπο να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ύψους 15-18 εκ. € από την Τράπεζα Πειραιώς και να τους καταβληθούν υπόλοιπα της περσινής και μέρος της φετινής σαιζόν.

Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με τους τευτλοπαραγωγούς, και ενώ αυτοί συμφώνησαν στα παραπάνω, η Τράπεζα Πειραιώς απέρριψε αυτό το πλάνο χρηματοδότησης, αντιπροτείνοντας μικρότερου ύψους χρηματοδότηση (της τάξεως των 12 εκ. € περίπου), με προϋπόθεση όμως για να δοθούν αυτά τα χρήματα, πρώτα να πουληθούν τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία έναντι ποσού 25 εκ. €, εκ των οποίων όμως μόνον 12 εκ. € θα ήταν διαθέσιμα προς χρηματοδότηση των τευτλοπαραγωγών, ώστε αυτοί να πληρωθούν, καθώς τα υπόλοιπα θα αφορούσαν σε εξόφληση άλλων υποχρεώσεων της ΕΒΖ προς την Τράπεζα.

Αυτό όμως, τονίζουν οι τευτλοπαραγωγοί, κάθε άλλο παρά βιώσιμο πλάνο θεωρείται, καθώς τα δύο εργοστάσια της Σερβίας είναι κερδοφόρα στο σύνολό τους, αποφέροντας μόνον για το έτος 2015 καθαρά κέρδη στα ταμεία της ΕΒΖ ύψους 7 εκ. €, πράγμα που σημαίνει ότι, εάν τελικά πουληθούν, θα οδηγήσουν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης σε σημαντική απώλεια  κερδών με ολέθριες συνέπειες. Και σε όλα αυτά, η Ελληνική Πολιτεία κωφεύει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Ο κ. Κατσιαντώνης από την πλευρά του επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η πληρωμή των τευτλοπαραγωγών όσο και εν γένει ενίσχυση της παραγωγής τεύτλων στη Λάρισα, καθώς η περιοχή είναι μία από τις πλέον ευνοούμενες κλιματικά και γεωγραφικά για την παραγωγή  ποιοτικού τεύτλου, τη στιγμή μάλιστα που η παγκόσμια αγορά εμφανίζει έλλειμμα στο συγκεκριμένο προϊόν που φτάνει μέχρι και τα 8 εκατομμύρια τόνους.

Και τούτο, δείχνει τις δυνατότητες ανάπτυξης της παραγωγής που έχει ο Νομός, στον οποίο, πλέον, με την απαξίωση που από 176.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν, πλέον καλλιεργούνται περί τα 12.000 στρέμματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ