SPIEGEL: ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΑ «ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ»

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις που προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα Panama Papers και την αμαρτωλή νομική εταιρεία «Mossack Fonseca». Σαν βόμβα «έσκασε» η είδηση του γερμανικού Spiegel, που εμπλέκει στην υπόθεση τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ίδια στιγμή και αφού στριμώχτηκε από τις αποκαλύψεις, ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχθηκε πως δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα των «εγγράφων του Παναμά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, ο Σόιμπλε και ο Βέρνερ Γκάτσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αρνούνταν επί σειρά ετών να έρθουν σε επαφή με πληροφοριοδότη που ήθελε να προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με ύποπτες συναλλαγές μιας εικονικής εταιρείας στον Παναμά. Σύμφωνα πάντοτε με το δημοσίευμα, το υπαγόμενο στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο (Bundesdruckerei), που αναφέρεται στα Panama Papers, χρησιμοποίησε αυτή την εταιρεία για συναλλαγές στη Βενεζουέλα.

Όπως επισημαίνει το Spiegel, «ούτε ο Σόιμπλε, που τώρα ανοίγει μέτωπο κατά των offshore εταιρειών, ούτε ο Γκάτσερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού ομίλου, αντέδρασαν επί σειρά ετών στην προσφορά» του πληροφοριοδότη «που τους είχε γράψει προσωπικά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η offshore εταιρεία Billingsley Global Corporation, που χρησιμοποιούσε το Ομοσπονδιακό Τυπογραφείο και επίσης αναφέρεται στα Panama Papers, ιδρύθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, που βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκαλύψεων στα «Έγγραφα του Παναμά».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι μετά από «πολυάριθμες τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές έρευνες δεν διαπιστώθηκαν νομοθετικές παραβιάσεις», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το διάστημα εξετάζεται εκ νέου εντός του ομοσπονδιακού τυπογραφείου η επίμαχη «συναλλαγή στη Βενεζουέλα».

Κάμερον: Δικό μου το λάθος

Στην Ντάουνιγκ Στριτ συγκεντρώθηκαν χθες Βρετανοί που απαιτούσαν την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον για το σκάνδαλο που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη ότι ο πατέρας του Ιαν ήταν στις λίστες των Panama Papers. Υπό ασφυκτική πίεση, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε χθες: «Ξέρω ότι θα έπρεπε να είχα διαχειριστεί καλύτερα αυτή την υπόθεση, μην κατηγορείτε τους συμβούλους μου, το λάθος είναι δικό μου, πήρα το μάθημά μου».

Μετά τις αποκαλύψεις της περασμένης Κυριακής, χρειάστηκε να εκδοθούν τέσσερις ανακοινώσεις με μπερδεμένες διατυπώσεις από τις υπηρεσίες του πρωθυπουργού, πριν ο ίδιος αποφασίσει τελικά να παραδεχθεί ότι είχε μετοχές σε εταιρία που εδρεύει στις Μπαχάμες. Ο Κάμερον επανέλαβε χθες ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις των τελευταίων ετών.

Αναβρασμός στην Ισλανδία

Εξάλλου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για μία ακόμη φορά χθες μπροστά από το κοινοβούλιο στο Ρέικιαβικ, απαιτώντας να διεξαχθούν εκλογές «αμέσως» και να παραιτηθεί η νέα κυβέρνηση της χώρας, δύο υπουργοί της οποίας φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο των «Εγγράφων του Παναμά».

Ο Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλογκσον έγινε ο πρώτος ηγέτης σε διεθνές επίπεδο που έπεσε θύμα του σκανδάλου, καθώς αυτά αποκάλυψαν πως του ανήκε εξ ημισείας μια εταιρεία που διαχειριζόταν την περιουσία της πλούσιας συζύγου του, με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Ο Γκούνλογκσον παραχώρησε τη θέση του στον Σίγκουρντουρ Ίνκι Γιόχανσον, ο οποίος ανέλαβε να εγγυηθεί την πολιτική μετάβαση.

Σχεδόν όλοι οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης παρέμειναν στις θέσεις τους. Διορίστηκε απλώς μια νέα υπουργός Εξωτερικών. Η αλλαγή του πρωθυπουργού κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τους Ισλανδούς εκλογείς, που πέραν του ότι δεν εμπιστεύονται τον Γιόχανσον – οι θετικές γνώμες για το πρόσωπό του ανέρχονταν σε μόλις 3% στα τέλη του Μαρτίου – επιθυμούν βαθύτερες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ