ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 5ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Βίντεο για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες, παρουσίασε η ομάδα Αγωγής Υγείας του 5ου Λυκείου Λάρισας, στο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας 2016, το οποίο διεξήχθη στο Μουσικό Γυμνάσιο Λάρισας στις 8-9 Απριλίου.

Το βίντεο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος Αγωγής Υγείας του σχολείου «Καταπολεμούμε τη ρητορική μίσους-Ενισχύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα» κι έχει τίτλο, «Η θάλασσά μου ή Δώρο ένα φωτεινό δάκρυ…». Βασίζεται σε δύο ποιήματα μαθητών και θίγει το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, επιλέγοντας αυτό το θέμα όχι μόνον για το λόγο ότι είναι η πιο ευάλωτη ομάδα του προσφυγικού, αλλά κυρίως για το λόγο ότι μεταφέρουν την ελπίδα.

Στο βίντεο συνδέονται τα συναισθήματα των προσφύγων του 2016, με τα συναισθήματα που περιγράφονται στο τραγούδι των προσφύγων της Περγάμου της Μικράς Ασίας, για να δειχθεί ότι υπάρχει κοινός τόπος συναισθημάτων και κοινό τραύμα, παντού για τους πρόσφυγες. Χρησιμοποιείται επίσης η τέχνη της ζωγραφικής, για το πλησίασμα στον «τόπο» του άλλου, του ασυνόδευτου παιδιού πρόσφυγα, αλλά και του κάθε πρόσφυγα, σε μια προσπάθεια να του δοθεί φωνή, και να μετατραπεί η σκιά του, σε συνάνθρωπο δίπλα μας.

Στόχος είναι, η ευαισθητοποίηση και η αντίσταση στη ρητορική μίσους, η οποία, μπορεί να οδηγήσει σε εγκλήματα μίσους, εμπλέκοντας έτσι τα ανθρώπινα δικαιώματα που αφορούν την προσωπική ασφάλεια και προστασία.

Πήραν μέρος οι μαθητές του προγράμματος: Βαγγέλης Παππάς, Βάσια Σταμάτη(από τη Γ’ τάξη), Εύα Αλτίμπαση, Ευφροσύνη Αναγνωστοπούλου, Μαρία Βαγγελοπούλου, Μαρία Γκουγκουλοπούλου, Βασιλεία Γκούμα, Εύη Γρηγορίου, Ειρήνη Ζώτου, Μαριάνα Καραμήτρου, Αγγέλα Ντούντα, Άννα Παπαδημητρίου, Κέλλυ Πούλιου(από τη Β’ τάξη), Νικόλαος Πινάτσης, Κωνσταντίνος Σκέντος(από την Α’ τάξη).

Ζωγραφική: Λίνα Σπυράτου(Α’ τάξη). Τεχνική επεξεργασία βίντεο: Νικόλαος Πινάτσης. Τεχνική βοήθεια: Βαγγέλης Βαλασσόπουλος. Μουσική: «Πέργαμος»-«Bergama»: Παραδοσιακό τραγούδι των προσφύγων από την Πέργαμο της Μυσίας της Μικράς Ασίας για την καταστροφή του 1922 και την προσφυγιά. Οργάνωση παραγωγής-Σκηνοθεσία: Αρχοντία Γιαννακάκη (συντονίστρια του προγράμματος)

Δείτε το βίντεο που έχει αναρτηθεί στο youtube:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ