ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ  ΓΕΛ ΦΑΛΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 και ώρα 8.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαλάνης, η Β Τάξη του ΓΕΛ Φαλάνης θα παρουσιάσει το πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα «Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου Φαλάνης –ιστορία, ήθη, έθιμα» σε μια πολύ πλούσια εκδήλωση.

Στόχος του προγράμματος και της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη ενός μοναδικού για τη Φαλάνη, αλλά και το Δήμο Λάρισας, θρησκευτικού–ιστορικού μνημείου, τον παλιό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. Ο συγκεκριμένος ναός «ανηγέρθη» το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, ενώ η αγιογράφησή του ολοκληρώθηκε το 1862. «Ιστορήθη» δια χειρός Ι.Γ.Βέρου και Αναγνώστου, Σαμαριναίων αγιογράφων, και είναι εξαιρετικής ομορφιάς τόσο οι αγιογραφίες του, όσο και το ξύλινο ζωγραφισμένο ταβάνι, το τέμπλο, το δεσποτικό και ο άμβωνας.

Ο ναός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της Φαλάνης του 19ου και 20ου αιώνα όπως επίσης και με τη ζωή των κατοίκων του, όμως τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και έχει άμεση ανάγκη συντήρησης.

Υπεύθυνες του προγράμματος είναι οι καθηγήτριες Μανδραβέλη Χρυσούλα και Βασιλείου Χρυσάνθη, φιλόλογοι του ΓΕΛ Φαλάνης, ενώ συνεργάζονται οι Κουτσιώρας Θεόδωρος, θεολόγος του Γυμνασίου Φαλάνης, Ζιάρα Θεοδώρα, θεολόγος του ΓΕΛ Συκουρίου, Παπακωνσταντίνου Κική, δασκάλα, Ρούσσας Γεώργιος, καθηγητής πληροφορικής ΓΕΛ Φαλάνης, και Ντανίκα Μένη, χοροδιδάσκαλος.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ως επίσημοι ομιλητές οι: Σπανός Κων/νος, πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας, εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου», Σδρόλια Σταυρούλα, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας και Αλέξανδρος Χ. Γρηγορίου, ιστορικός ερευνητής. Στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος όλοι οι μαθητές της Β Λυκείου του ΓΕΛ Φαλάνης.

Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση με διάφορα εκκλησιαστικά κειμήλια του ναού και φωτογραφικό υλικό από το ναό και τις εργασίες συντήρησης, με υπεύθυνο τον Ν. Σιούμκα.

Η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων –Δ.Κ. Φαλάνης, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, το Γυμνάσιο Φαλάνης και την Εθελοντική Ομάδα Φαλάνης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ