ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ – ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΔΑΜΑΣΙΟΥ

Με δύο αποφάσεις κόλαφο για τις προσπάθειες της ΔΕΥΑ Λάρισας να εκμεταλλευτεί το νερό γεωτρήσεων στην εδαφική περιφέρεια του Δαμασίου το Συμβούλιο Επικρατείας δικαιώνει το δήμο Τυρνάβου και βάζει τέλος στα σχέδια όλων εκείνων που πίστευαν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν το νερό της περιοχής χωρίς να έχουν φροντίσει φυσικά για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Πιο συγκεκριμένα το ΣτΕ με τις 4474 και 4475/2015 αποφάσεις του που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα ακυρώνει την ΚΥΑτων υπουργών Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Πολιτισμού που εκδόθηκε το 2003 και άναβε πράσινο φως για την εκμετάλλευση 6 γεωτρήσεων καθώς επίσης και την ΚΥΑ των ίδιων υπουργών του 2008 που εκδόθηκε επίσης για την αξιοποίηση των ίδιων 6 γεωτρήσεων στην περιοχή “Τυρκογέφυρα” του Δαμασίου.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για δύο αποφάσεις οι οποίες έρχονται να δικαιώσουν έναν αγώνα που ξεκίνησε το 2008 όταν ο τότε δήμαρχος Χρ. Κιτσίδης με σύμμαχο την τοπική κοινωνία αντέδρασε έντονα στο ενδεχόμενο αξιοποίησης από τη ΔΕΥΑΛ τν 6 γεωτρήσεων και μάλιστα συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ. Τυρνάβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δαμάσι και στην οποία προέδρευε ο νυν δήμαρχος Π. Σαρχώσης. Το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε παρουσία των κατοίκων με οόφωνη απόφασή του έστειλε μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία ανόρυξη γεώτρησης και δεν πρόκειται να επιτρέψει στη ΔΕΥΑ να πάρει ούτε σταγόνα νερό.

Παράλληλα και για να αποφευχθούν τετελεσμένα γεγονότα, ο δήμαρχος επικεφαλής δημοτικών συμβούλων και κατοίκων του Δαμασίου αξίωσαν και πέτυχαν την απομάκρυνση του εργολάβου, ενώ ταυτόχρονα κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει η ανόρυξη με αποτέλεσμα την ημέρα την συζήτησής τους να ανακληθεί από τον εκτελούντα χρέη περιφερειάρχη να ανακληθεί η άδεια και να σταματήσει το έργο.

Ταυτόχρονα και με δεδομένο ότι επρόκειτο για ένα σημαντικό ζήτημα ο δήμος αποφάσισε να προσφύγει και στο ΣτΕ διεκδικώντας μόνιμη και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος κάτι που έγινε και δικαιώνει τις προσπάθειες της τότε δημοτικής αρχής και του τότε δημάρχου Χρ. Κιτσίδη που μπήκε μπροστά στον αγώνα.

Φυσικά οι αποφάσεις του ΣτΕ αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον και για τις δημοτικές αρχές του σήμερα και του αύριο που έχουν στα χέρια τους ένα όπλο για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή, κάνοντας φυσικά αποτρεπτική ακόμη και τη σκέψη για συναλλαγές με τη ΔΕΥΑ Λάρισας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ