Ανακοίνωση της Κίνηση για την Αναβίωση του Α.Σ. Ομαδικών Καλλιεργειών « Η ΜΕΛΟΥΝΑ ΟΛΥΜΠΟΥ»
Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί αναβιώνουν. Με ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, η απάντηση στην κρίση. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 6.500 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και από αυτούς οι 5.400 είναι Συνεταιρισμοί σφραγίδες. Μόνο οι 1100 είναι σε λειτουργία και από αυτούς οι 1065 υπολειτουργούν.
Μόνο οι 35 λειτουργούν σε υγιή οικονομική βάση όπως π.χ. του Βελβενδού και του Ζαγορίν. Ιδού η πραγματικότητα της χώρας.
Η διαπλοκή και η διαφθορά που επικρατούσε μέχρι τώρα και στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς απαξίωσε το συνεταιρίζεσθαι και κατέστρεψε τον πρωτογενή τομέα της χώρας.
Μέσα στην κρίση που ταλανίζει τον Ελληνικό λαό, η κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που ήδη συζητιέται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. ‘Εγινε δε ειδική συνεδρίαση της Βουλής για ακρόαση φορέων. Με το σχέδιο νόμου αυτό θωρακίζονται και αναβιώνουν σε υγιή βάση οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί αφού κατοχυρώνεται η δημοκρατία και η διαφάνεια , ο έλεγχος στην οικονομική, λογιστική και διαχειριστική λειτουργία τους. Προβλέπονται δε οικονομικές ενισχύσεις, φορολογικές απαλλαγές και κίνητρα.
Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί μπορούν να εντάσσονται στους εκάστοτε ισχύοντες αναπτυξιακούς νόμους και ενωσιακά προγράμματα που προκηρύσσονται από το Ελληνικό Δημόσιο ή για λογαριασμό του και χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.
Προβλέπονται επίσης:
– Η καταχώριση των Α.Σ. στο Εθνικό Μητρώο των Αγροτικών Συνεταιρισμών
– Συμβάσεις μελλοντικής πώλησης αγροτικών προϊόντων
Τέλος, το σχέδιο νόμου που σύντομα θα ψηφιστεί από τη Βουλή δίνει τη δυνατότητα αναβίωσης των Α.Σ. που είναι σε υπολειτουργία και λύση.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 26 αναφέρεται ότι 1) ο Α Σ λύεται :
Αν έληξε ο χρόνος διάρκειας του που ορίζεται στο καταστατικό και δεν αποφασίστηκε η παράτασή του από τη Γενική Συνέλευση.
Στην παράγραφο 3 όμως αναφέρει : Αν ο Συνεταιρισμός λύθηκε λόγω λήξης της διάρκειάς του είναι δυνατή η αναβίωση του με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που συγκαλείται από το 1/5 των μελών του Α.Σ.
Σε περίπτωση αναβίωσης λογίζεται ότι ο Α.Σ. δεν έχει ποτέ λυθεί. Η αναβίωση αποκλείεται όταν έχει αρχίσει η διανομή των περιουσιών του συνεταιρισμού.
Εδώ να σημειώσουμε ότι συμμεριζόμαστε τις επιφυλάξεις και την απογοήτευση από τη λειτουργία του Α.Σ. από τους μετόχους. Να γνωρίζουν όμως ότι η διάλυση του Α.Σ. και η διανομή της περιουσίας θα διαρκέσει γύρω στα 10 χρόνια. 3-5 χρόνια χρειάζονται οι
εκκαθαριστές για να καταγράψουν και να εκποιήσουν την περιουσία για να πάρουν την αμοιβή τους. Ενώ ο αναδασμός με τις ενστάσεις θα διαρκέσει άλλα 5-7 χρόνια και φυσικά ο κάθε μέτοχος δεν θα πάρει τα αρχικά στρέμματα ή τ.μ εξαιτίας των δρόμων, των αποστραγγιστικών αυλάκων του δικτύου άρδευσης και άλλων κτισμάτων στο κτήμα. Η δε
περιουσία του κτήματος γεωτρήσεις, κανόνια, κτίσματα, γραφεία, αποθήκες, συσκευαστήριο, δίκτυα άρδευσης εργαλεία κ.α. μεταβιβάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, το Δήμο Ελασσόνας, τις Δημοτικές Τοπικές Κοινότητες.
Στην περίπτωση της αναβίωσης εντάσσεται και ο αγροτικός συνεταιρισμός ομαδικών καλλιεργειών (ΑΣΟΚ) «Μελούνα Ολύμπου» 2.608 στρέμματα.
Οι προοπτικές αναβίωσης και λειτουργίας του σε υγιείς οικονομικές και όχι μόνο βάσεις είναι θετικές γιατί θα γίνει ανάπτυξη, θα απασχοληθούν εργαζόμενοι, θα παράγονται ποιοτικά αγροτικά προϊόντα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η συμμετοχή και η στήριξη των μελών του Α.Σ. σε όλες τις προσπάθειες. Τα μέλη δεν πρέπει να λειτουργούν με ανάθεση, να συμμετέχουν στα όργανα του Δ.Σ., να συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις και να ελέγχουν τα όργανα Διοίκησης (Δ.Σ.)
Υπάρχει όραμα και σχέδιο που στηρίζεται στους εξής άξονες:
Συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες των ΑΕΙ και ΤΕΙ για την εκπόνηση μελετών, εδαφολογικές εξετάσεις, κλιματολογικές συνθήκες, το μικροκλίμα της περιοχής.
Οικονομοτεχνικές μελέτες για το ποιες καλλιέργειες ταιριάζουν στο κτήμα καθώς και τις αποδόσεις τους. Π.χ από βότανα, οπωροφόρα, λαχανικά, δημητριακά ( δίκκοκα και μονόκκοκα), αμπέλι, με όψιμες ποικιλίες κ.α.
Η αναβίωση, η συμμετοχή και η στήριξη του Α.Σ. με τις παραπάνω αρχές λειτουργίας με δημοκρατία και διαφάνεια, τα κίνητρα που δίνονται από το νέο νόμο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς θα δώσουν δουλειά και ανάπτυξη στον τόπο, είναι η μοναδική θετική διέξοδος.
Για την κίνηση Θάνος Βαθράκης