ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: “ΟΙ ΠΕΜΠΤΕΣ…ΑΛΛΙΩΣ”, ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ!

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, σας προσκαλούν την Πέμπτη 21 Απριλίου, στη Στέγη Αλληλεγγύης, Παναγούλη 37 & Μανδηλαρά, ώρα 7μμ, να συμμετέχετε στη συζήτηση που συνδιοργανώνουν με εισηγητή τον κ. Χαλεπούδη Μανώλη* και θέμα: «Οι κοινωνικές αιτίες της εξάρτησης και η συλλογική δράση στην αντιμετώπισή της».

Η μαζική εξάπλωση του φαινομένου της εξάρτησης στις σύγχρονες κοινωνίες τους τελευταίους αιώνες έχει υπογραμμίσει την ανάγκη ανάδειξης και των κοινωνικών αιτιών του φαινομένου πέρα από τις βιολογικές ψυχολογικές ή οικογενειακές αιτίες του.
Η συζήτηση για το κοινωνικοπολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε και διογκώθηκε το πρόβλημα της εξάρτησης βοηθά στο να φωτιστούν διαστάσεις του φαινομένου, που συνήθως παραβλέπονται αλλά και στο να σκιαγραφήσουμε απαντήσεις που να στοχεύουν στην άρση των αιτιών αυτών.

Στο σύγχρονο δυτικό κόσμο, οι πολίτες δυσφορούν ολοένα και περισσότερο και η δυσφορία αυτή εκφράζεται με πολλά συμπτώματα, όπως τα ψυχικά προβλήματα και οι διάφορες εθιστικές συμπεριφορές. Κοινή συνισταμένη αυτής της δυσφορίας είναι η αποξένωση, η έλλειψη σχέσεων, η μοναξιά και η προσπάθεια να καλυφθούν οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες με τις ψευδεπίγραφες σύγχρονες ανάγκες, όπως η κατανάλωση και ο ατομικισμός που προάγει ο κυρίαρχος πολιτισμός.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η απάντηση περνάει μέσα από τη συλλογική και αλληλέγγυα δράση που καλύπτει τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες και αναιρεί την παθητικότητα και μοναξιά που χαρακτηρίζει τις εξαρτητικές συμπεριφορές.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

*Ο κ. Μ. Χαλεπούδης είναι ψυχολόγος, MSc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων και των Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων, Συντονιστής του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com