ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΟΠΛΟΥ ΑΓΩΝΑ

Με μεγάλη επιτυχία έγινε η εκδήλωση την περασμένη Πέμπτη για την «Ένοπλη Πάλη και την Πρώτη Αντάρτικη Ομάδα του ΕΛΑΣ στην Ελλάδα» που διοργάνωσε η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων με εισηγητή τον Δημήτρη Μπάρμπα, την προηγούμενη Πέμπτη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Παλιές Φυλακές).

«Η ανάγκη συνέχισης του Ένοπλου Αγώνα κατά του κατακτητή που άρχισε με τον πόλεμο του ’40 και τη συγκρότηση των πρώτων μάχιμων μονάδων, απ’ τους πραγματικούς πατριώτες αντιφασίστες, που έμειναν στην Ελλάδα αντιμετωπίζοντας κατά μέτωπο τον Γερμανο – Βουλγαρο – Ιταλικό φασισμό, έγινε στην περιοχή μας.

Όταν η πολιτική ηγεσία κατέφευγε στο Κάϊρο και στη σιγουριά του Λονδίνου ο Γκλίξμπουργκ και από την άλλη οι ριψάσπιδες δοσίλογοι στρατηγοί υπέγραφαν την συνθηκολόγηση και σε λίγο στελέχωναν την δωσίλογη κυβέρνηση ως ανδρείκελα.

Τότε μια χούφτα καταδιωκόμενων κυρίως κομμουνιστών, απ’ όσους δεν παρέδωσε αλυσοδέσμιους ο φασίστας Μεταξάς στους ομοϊδεάτες του Γερμανούς και Ιταλούς στην Καρακόπετρα (το βουνό δίπλα στο Μακρυχώρι) συγκροτήθηκε η πρώτη αντάρτικη ομάδα του ΕΛΑΣ από τον Δημήτρη Ασπροπούλιο (Παππού), Βάίο Κορδέλα (Καρούτα), Ζιούνα Ανδρέα (Πικρός) από τους Γόννους, Μπουροτζίκα Χρυσόστομος και Μάρκος Θανάσης από το Μακρυχώρι, Σαρακατσάνης Δημήτρης (Μακεδόνας) και Καλδής Γιώργος (Κέδρος) καταδιωκόμενοι από το Βογατσικό και εργάζονταν στην Μπάκραινα.

Την απόφαση της 8ης Ολομέλειας του ΚΚΕ για συγκρότηση του ΕΛΑΣ μετέφερε στη Λάρισα ο Κώστας Γαμβέτας και στους καταδιωκόμενους ο γραμματέας της αχτιδικής του Βουνού Κώστας Χαλκιάς (Βουνίσιος).

Τιμή και δόξα στους πρωτοπόρους αλλά και σ’ όλους τους αντάρτες του ΕΛΑΣ που κατέταξαν το παρτιζάνικο κίνημα της Ελλάδας, με την δράση τους, στο μεγαλύτερο ίσως της Ευρώπης, και έναντι του συμβιβασμού και του δοσιλογισμού, εκτόξευσαν την αξιοπρέπεια του Λαού μας στα Ολύμπια Πεδία της Λευτεριάς».

Η εκδήλωση περιείχε και έκθεση φωτογραφίας από τις μέρες της εισβολής των κατοχικών στρατευμάτων στη Θεσσαλία και έκλεισε με αντάρτικα τραγούδια και με την υπόσχεση από τους παρευρισκόμενους για την συνέχιση των αγώνων και των ανεκπλήρωτων οραμάτων της μεγαλειώδους Αντίστασης του Λαού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ