ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΟΛΛΑΝΔΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ “ΑΠΑΤΗ” ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ “ΕΡΝΤΟΓΑΝΙΣΤΑΝ”

Η πιο πρόσφατη επίθεση στην ελευθερία του λόγου στην Τουρκία έγινε με τη σύλληψη Ολλανδής δημοσιογράφου επειδή επέκρινε τον Ερντογάν στο Twitter.

Η Ebru Umar, αρθρογράφος στην εφημερίδα Metro, είπε ότι συνελήφθη όταν αποκάλεσε τον Τούρκο ηγέτη “απάτη” και αναφέρθηκε στην Τουρκία ως “Ερντογανιστάν”.

Στη Χάγη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Herman van Gelderen επιβεβαίωσε ότι είχε τεθεί υπό κράτηση, αλλά είχε λίγες λεπτομέρειες.

«Είμαστε ενήμεροι για αυτό. Είμαστε σε επαφή και παρακολουθούμε πολύ στενά την υπόθεση», είπε στο AP.

Οι Τουρκικές αρχές έχουν κάνει κοντά στις 2.000 αγωγές κατά ατόμων που κατηγορούνται για εξύβριση του Ερντογάν από τότε που έγινε πρόεδρος το 2014.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε την Ευρώπη πως «υποβαθμίζει» την Τουρκία και είπε ότι “δεν έχουν το δικαίωμα να τους βομβαρδίζουν με συνεχείς και ατελείωτες ερωτήσεις σχετικά με την ελευθερία του λόγου.”

“Υπήρξε μια προσβολή κατά του Προέδρου μας. Η ελευθερία του Τύπου δεν πρέπει να μη σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια », είπε.

Αλλά ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος φυλακίστηκε για την κριτική του κατά του πολωνικού κομμουνιστικού καθεστώτος ως ακτιβιστής της Αλληλεγγύης, είπε οτι ο κ Νταβούτογλου πρέπει να αναπύξει “παχύ δέρμα”.

“Η γραμμή ανάμεσα στην κριτική, την προσβολή και τη δυσφήμηση είναι πολύ λεπτή και σχετική, και τη στιγμή που οι πολιτικοί αποφασίσουν ποιο είναι τι, μπορεί να σημάνει το τέλος της ελευθερίας της έκφρασης, στην Ευρώπη, στην Τουρκία, στην Αφρική και τη Ρωσία, παντού.”

Η Umar έγραψε μια στήλη την περασμένη εβδομάδα κριτικάροντας το προξενείο της Τουρκίας στο Ρότερνταμ που ζητούσε από τους Τούρκους στην Ολλανδία να αναφέρουν περιπτώσεις ανθρώπων που προσέβαλαν την Τουρκία ή τον ηγέτη της.

Σύγκρινε την κίνηση αυτή του Τουρκικού προξενείου με το Ολλανδικό παράρτημα του ναζιστικού κόμματος πριν και κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρωθυπουργός Mark Rutte την περασμένη εβδομάδα ζήτησε εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές. “Δεν είναι καλό πράγμα», είπε.

Αριθμητικά στοιχεία από το Twitter δείχνουν οτι η Τουρκία έχει ζητήσει να λογοκριθούν περισσότερα tweets από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, οι τουρκικές αρχές ζήτησαν πληροφορίες για κατόχους 718 λογαριασμών Twitter, σύμφωνα με τα δεδομένα από την εταιρεία. Έχουν εκδοθεί 2.211 αιτήσεις για διαγραφή των Tweets σε περισσότερους από 8.000 λογαριασμούς Twitter.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, Γερμανός δημοσιογράφος συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και στάλθηκε πίσω στο Κάιρο. Μια ημέρα μετά, οι αρχές αρνήθηκαν την είσοδο στην Τουρκία στον γενικό διευθυντή του -με έδρα την Κωνσταντινούπολη- ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Σπούτνικ, ενώ η είσοδος στη χώρα απαγορεύτκε χτες, και σε Έλληνα φωτορεπόρτερ, το Γιώργο Μουτάφη, που εργάζεται για λογαριασμό της Bild.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ