ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΚΗΣ, Διευθυντής Οδοντίατρος ΕΣΥ ΓΝ Λάρισας, Εκπρόσωπος ΟΣ Λάρισας στην ΕΟΟ, μετεκπαιδευθείς στην Παθολογία Στόματος στο ΕΚΠΑ

Επανέρχομαι σε ένα θέμα που μας έχει παιδέψει τελευταία πολύ , τουλάχιστον εμάς που εργαζόμαστε στο ΕΣΥ και το ΠΕΔΥ αλλά πιστεύω ότι αφορά όλους τους οδοντιάτρους. Αναφέρομαι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Πριν ένα μήνα περίπου ανακαλύψαμε ότι οι Οδοντίατροι είχαμε αποκλειστεί πλήρως από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων.

Η αντίδρασή μας ήταν άμεση. Πιέσαμε μέσω του Τύπου και της ΕΟΟ με αποτέλεσμα το Υπουργείο να αναστείλει τον αποκλεισμό μας. Συγχρόνως όμως κάλεσε την ΕΟΟ να υποβάλλει προτάσεις για το τι πρέπει να συνταγογραφούν οι Οδοντίατροι . Η ΕΟΟ μας κάλεσε να υποβάλουμε τις προτάσεις μας . Τόσο η ΕΕΝΟ όσο και εγώ υποβάλαμε αναλυτικές προτάσεις( συνημμένο 1) . Συγχρόνως κυκλοφόρησε και μια πρόταση του ΕΟΠΥΥ η οποια αναφερεται σαν προταση της ΕΟΟ προς τον ΕΟΠΥΥ(συνημμενο 3) , η οποία ήταν σε γενικές γραμμές σωστή , αλλά υπήρχαν ορισμένες ελλείψεις διότι δεν μας έδινε το δικαίωμα να συνταγογραφήσουμε εξετάσεις ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 2 (δηλαδή ανοσολογικές εξετάσεις και κάποιες άλλες μέτρησης επιπέδων φαρμάκων που είναι απαραίτητες για την άσκηση της Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής αλλά και της Στοματολογίας όπως πχ φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12, φεριτίνη, επίπεδα DEPAKINE , αντι-DNA αντισώματα κλπ) . Επίσης δεν περιελάμβανε την πανοραμική ακτινογραφία, αλλά και τις εξετάσεις για άμεσο ανοσοφθορισμό , μαγνητική τομογραφία κλπ.

Πριν λίγες ημέρες βγήκε μια υπουργική απόφαση του περίφημου κυρίου Παύλου Πολάκη που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τεύχος Β’ Αρ. Φύλλου 1115, 19 Απριλίου 2016(συνημμένο 2) η οποία μας δίνει το δικαίωμα να συνταγογραφήσουμε τα παρακάτω :

Ανά ΑΜΚΑ, ανά 20 ημέρες

2 ακτινογραφίες

8 εξετάσεις βιολογικών υλικών Ι (4 αιματολογικές + 4 Βιοχημικές)

1 υπερηχογράφημα

1 αξονική τομογραφία.

Δεν μας δίνει το δικαίωμα να στείλουμε βιοψία, να γράψουμε ανοσολογικές εξετάσεις , ανοσοφθορισμό , μαγνητική τομογραφία, κυτταρολογική και άλλα

Κωμικοτραγικά αυτής της Υπουργ. απόφασης είναι:

  1. Αναφέρει 2 ακτινογραφίες (πανοραμικές) . η Πανοραμική ακτινογραφία όμως δεν περιλαμβάνεται στις ακτινογραφίες που μπορείς να επιλέξεις στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
  2. Στους Γναθοχειρουργούς δίνει το δικαίωμα να συνταγογραφήσουν 1 οδοντοτεχνικη εργασία ενώ δεν το δίνει στους οδοντιάτρους…….

Είναι νομίζω προφανής η προχειρότητα που αντιμετωπίζονται σοβαρά θέματα από το Υπουργείο. Είναι όμως και προφανές ότι αυτά τα έχουν προτείνει οδοντίατροι …. δεν ξέρω ποιοι και που είναι ή στο Υπουργείο ή στον ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι δεν γνωρίζουν καθόλου τα θέματα.

Πιστεύω πρέπει να επανέλθουμε στο θέμα προς στο Υπουργείο και να τονίσουμε ότι δεν θα κάνει καμιά οικονομία με την απόφασή του αυτή. Αντίθετα το μόνο που γίνεται είναι να υποβαθμίζεται ο κλάδος μας.

Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλό ΠΑΣΧΑ.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ