Ο ιδρυτής της εταιρείας Chobani, γνωστής για τα γιαούρτια που πουλάει -κυρίως- στις ΗΠΑ, Χαμντί Ουλουκάγια, έχει στη δούλεψή του 2.000 εργαζόμενους. Ο τούρκος εμιγκρές προσήλθε την Τρίτη στο γραφείο του έχοντας ανά χείρας μια έκπληξη για όλους αυτούς. Οχι, όμως, μια δυσάρεστη έκπληξη – δεν είχε σκοπό να τους ανακοινώσει μειώσεις μισθών ή απολύσεις. Αντιθέτως, αποφάσισε κάποιους να τους κάνει εκατομμυριούχους.Αφού τους μάζεψε όλους, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να τους προσφέρει μετοχές της εταιρείας (έως και το 10% του συνολικού αριθμού), κάτι που μπορεί να τους αποφέρει αρκετά χρήματα σε περίπτωση που αυτή πουληθεί ή προχωρήσει σε άλλες κινήσεις. Ο στόχος του, ανέφερε, είναι να τους προσφέρει λίγη από την περιουσία που εκείνος απέκτησε χάρη στη δουλειά των εργαζομένων του.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα , New York Times οι εργαζόμενοι της Chobani, την Τρίτη, πήραν στα χέρια τους ένα λευκό πακέτο. Μέσα σε αυτό υπήρχαν πληροφορίες για το πόσες μετοχές τους δίνει η επιχείρηση. Δεν είναι για όλους ίδιος ο αριθμός, καθώς έχει να κάνει με τα χρόνια παλαιότητας ενός εκάστου στην εταιρεία.
Πριν από δύο χρόνια, όταν η Chobani έλαβε ένα δάνειο από την TPG Capital, η αξία της εκτιμήθηκε στα 3-5 δισεκατομμύρια δολάρια. Βάσει αυτής της εκτίμησης θα λάβουν οι εργαζόμενοι το ποσοστό των μετοχών που προτίθεται η διοίκηση να τους προσφέρει.
Ο Ριτς Λέικ, εξέχων στέλεχος της εταιρείας, παραδέχθηκε στην εφημερίδα πως δεν θα αλλάξει η ζωή του με αυτές τις μετοχές. Πιο πολύ βλέπει την κίνηση ως μια αναγνώριση των δικών του προσπαθειών (όπως και των άλλων εργαζόμενων) από τη μεριά της επιχείρησης.
«Είναι καλύτερα από το να μας έδινε ένα μπόνους ή μια αύξηση. Είναι καλύτερο διότι είναι σαν να παίρνεις ένα κομμάτι από αυτό που έχτισες», συμπλήρωσε.
Η κίνηση του Ουλουκάγια έχει κι έναν ακόμη συμβολισμό: στις ΗΠΑ η απόσταση που χωρίζει τους πολύ καλά αμοιβόμενους από όλους τους υπόλοιπους ολοένα και μεγαλώνει. Θέμα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εν εξελίξει προεδρική καμπάνια, ιδιαιτέρως στους κόλπους των Δημοκρατών.
Οι μετοχές θα δοθούν απευθείας από τον κ. Ουλουκάγια στους εργαζόμενους και αυτοί θα μπορούν να τις κρατήσουν εάν φύγουν από την εταιρεία ή βγουν σε σύνταξη, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να τις πουλήσουν ξανά στην εταιρεία.
Αυτή η παράξενη ανακοίνωση αναμένεται να δημιουργήσει νέα ένταση στις σχέσεις της εταιρείας με την δανειοδότρια TPG Digital. Η τελευταία έχει το δικαίωμα, μετά το δάνειο που πρόσφερε, να πάρει το 20% των μετοχών. Ομως τώρα θα πρέπει να γίνει επανυπολογισμός, καθώς πλέον δεν είναι «ελεύθερο» το 100% των μετοχών, αλλά μόλις το 90%. Το υπόλοιπο 10% θα πάει στους εργαζόμενους.
Τέτοιου είδους κινήσεις σε εταιρείες τροφίμων είναι σπάνιες, σε αντίθεση με τις startup που ασχολούνται με την τεχνολογία, οι οποίες συνηθίζουν να προβαίνουν σε τέτοιου είδους προσφορές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι υπάλληλοι της Google και του Facebook αυτή τη στιγμή είναι εκατομμυριούχοι, αφού ένα μέρος του μισθού τους ήταν μετοχές της εταιρείας.
Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ο Ουκουλάγια προσφέρει μετοχές μιας εταιρείας που έχει ήδη εδραιωθεί. Η ειδικός σε εργασιακά θέματα, Τζέσικα Κένεντι, παραδέχεται πως, όντως, τέτοιου είδους αποφάσεις είναι σπάνιες και ασυνήθιστες σε εταιρείες τροφίμων.
Η αλήθεια είναι ότι ο Ουλουκάγια έχει αποδείξει ότι διαθέτει όραμα και ικανότητα να «μυρίζεται» τις ευκαιρίες. Κάπως έτσι, το 2005 όταν αγόρασε ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο γιαουρτιού και δύο χρόνια μετά άρχισε να πουλάει ελληνικό γιαούρτι.
Ως εργοδότης έχει αποδείξει ότι είναι αρκούντως γαλαντόμος. Οι εργαζόμενοί του λαμβάνουν μισθούς πάνω από το μίνιμουμ, ενώ τους προσφέρει ασφάλεια υγείας και άλλου είδους παροχές.
Πριν από λίγα χρόνια, η εταιρεία αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα καθώς αποφάσισε να επεκταθεί αρκετά χτίζοντας ένα γιγαντιαίο εργοστάσιο στο Αϊντάχο που της επέτρεπε να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα. Ωστόσο, η επένδυση αντιμετώπισε κάποια προβλήματα στην αγορά.
Ο Ουλουκάγια παραδέχεται: «Ηταν ένα εγερτήριο κάλεσμα για εμάς. Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι πρέπει να κάνω τα πάντα με το σωστό τρόπο και χαίρομαι που αυτό συνέβη».
Ετσι, άλλαξε αρκετά τα σχέδιά του και προχώρησε σε ένα δάνειο από την TPG Digital για να αντέξει την κρίση ρευστότητάς της. Το κακό είναι ότι από την αρχή οι σχέσεις των δύο πλευρών αποδείχθηκαν εξαρχής αρκετά οριακές. Υπήρξαν, δε, πληροφορίες ότι η TPG ήθελε να αντικαταστήσει τον κ. Ουλουκάγια με ένα νέο επικεφαλής.
Ο τελευταίος ανέκτησε την ισχύ του κατά το τελευταίο έτος, οπότε και οι δουλειές πήραν τα πάνω τους. Ο Ουλουκάγια θα εξακολουθήσει να κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείων, αλλά και είναι δεδομένο ότι το ποσοστό του θα μειωθεί. Συμπληρώνει, δε, πως μέρος της συμφωνίας που είχε κάνει με την TPG ήταν να προσφέρει μέρος των μετοχών στους εργαζόμενους.
«Για εμένα, υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων στον κόσμο. Αυτοί που δουλεύουν στην Chobani κι αυτοί που δεν δουλεύουν σ’ αυτήν», λέει με μια δόση υπερηφάνειας.
www.protagon.gr