Πρώτα απ ‘όλα, τα κόκκινα μαλλιά και οι φακίδες είναι όμορφα. Δεύτερον, είναι σκέτη κακία να κοροϊδεύεις κάποιον, και τρίτον, έχει αποδειχθεί επιστημονικά οτι οι κοκκινομάλληδες δείχνουν νεώτεροι από ό, τι πραγματικά είναι.
Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα! Οι άνθρωποι που μεταφέρουν μια παραλλαγή του γονιδίου mc1r τείνουν να δείχνουν νεώτεροι από την ηλικία τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Biology.
Αν το mc1r ακούγεται οικείο, είναι επειδή το γονίδιο είναι επίσης υπεύθυνο για τα κόκκινα μαλλιά και για το ανοιχτόχρωμο δέρμα.
“Για πρώτη φορά έχει βρεθεί ένα γονίδιο που να εξηγεί εν μέρει γιατί μερικοί άνθρωποι δείχνουν μεγαλύτεροι και άλλοι νεώτεροι για την ηλικία τους», δήλωσε ο Manfred Kayser ένας από τους συντάκτες της μελέτης.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ εξέτασαν τα πρόσωπα σχεδόν 2.700 ηλικιωμένων Ολλανδών Ευρωπαίων.
Χρησιμοποίησαν ένα σύστημα απεικόνισης 3-D για να αναλύσουν την εμπρόσθια και πλευρική όψη των προσώπων τους. Στη συνέχεια έτρεξαν έναν αλγόριθμο που υπολογίζει την “εμφανισιακή ηλικία”, με προσαρμογή ως προς τη βλάβη από τον ήλιο, το χρώμα του δέρματος, την ηλικία και το φύλο.
Εκείνοι που έχουν κάποια παραλλαγή του mc1r μοιάζουν, κατά μέσο όρο, δύο χρόνια νεώτεροι από την πραγματική ηλικία τους – δεν είναι τεράστια διαφορά, αλλά μας αρέσει.
Το να δείχνεις νεώτερος είναι καλό πράγμα – και δεν είναι εξαιτίας των κοινωνικών συμβάσεων που εξισώνουν την ομορφιά με τη νεανικότητα.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009, η φαινομενική ηλικία είναι ένας χρήσιμος βιολογικός δείκτης του πόσο θα ζήσετε. Όταν ανέλυσαν φωτογραφίες διδύμων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο δίδυμος που έμοιαζε μεγαλύτερος, πέθανε πρώτος.”