ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΑ ΣΚΥΛΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΑΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ; – ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΚΥΛΙ

Τα σκυλιά μπορούν να επιτεθούν για διάφορους λόγους, αλλά όλα μπορούν να αναχθούν στην ΑΠΕΙΛΗ. Τα σκυλιά αισθάνονται ότι απειλούνται από πολλά διαφορετικά πράγματα ανάλογα με τη φυλή τους και τον τρόπο ανατροφής τους.

Οι φυλές σκύλων που είχαν αρχικά εκτραφεί να είναι φύλακες μπορεί να είναι περισσότερο διατεθειμένες να επιτεθούν αν αισθάνονται οτι το έδαφός τους απειλείται. Ακόμα κι αν ξέρουμε ότι ο ταχυδρόμος δεν αποτελεί την ίδια απειλή με έναν διαρρήκτη, ο σκύλος τους αντιμετωπίζει το ίδιο.

Οι φυλές σκύλων που είχαν αρχικά εκτραφεί ως φύλακες μπορεί επίσης να είναι περισσότερο διατεθειμένες να υπερασπιστούν τα πράγματα που έχουν στην κατοχή τους, είτε πρόκειται για δικό τους παιχνίδι, ή κάτι που έχουν «κλέψει». Η απειλή μπορεί να έρθει ακόμη και από την προσπάθεια να τους σταματήσει κανείς να κάνουν κάτι που απολαμβάνουν.

Τα σκυλιά που είχαν κακές εμπειρίες, για παράδειγμα επίθεση από άλλα σκυλιά, μπορεί να αισθάνονται ότι απειλούνται από νέα σκυλιά που συναντούν. Τα σκυλιά μπορούν ακόμη και να επιτεθούν επειδή πονούν.

Τι πρέπει να κάνω εάν ένας σκύλος μου επιτεθεί;

Ο σκύλος είναι σχεδόν βέβαιο ότι επιτίθεται επειδή κατά κάποιο τρόπο θεωρεί ότι αποτελείτε απειλή. Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να γίνουν για να εξασφαλίσετε τη δική σας ασφάλεια: πρώτον, να προστατεύσετε τον εαυτό σας σωματικά και, δεύτερον, να μειωθεί η απειλή για το σκύλο, έτσι ώστε να σταματήσει την επίθεση. Χρησιμοποιώντας στρατηγικές που συνδυάζουν αυτές τις δύο προτεραιότητες θα έχετε τη μεγαλύτερη προστασία.

Σταματήστε να κινείστε προς την κατεύθυνση του σκύλου

Εάν είστε στο σπίτι, παραμείνετε ακίνητος. Αν περπατάτε έξω, τρέχετε ή κάνετε ποδήλατο και ένα σκυλί σας πλησιάζει, έχετε πιθανώς ακούσια μπείτε σε περιοχή που αυτό θεωρεί ότι είναι δική του. Αν τρέξει προς το μέρος σας, αλλά δεν γαβγίζει ή γρυλίζει, μπορεί απλά να σας τσεκάρει και μετά από μια γρήγορη όσφρηση να αποφασίσει οτι δεν αποτελείτε απειλή και να σας αφήσει στην ησυχία σας. Σταθείτε ακίνητοι και αφήστε το να σας μυρίσει. Μην προσπαθήσετε να το αγγίξετε, ή να κάνετε απότομες κινήσεις, αλλά μιλήστε του καθησυχαστικά. Συνεχίσετε να στέκεστε ακίνητοι και θα χάσει το ενδιαφέρον του και θα φύγει.

Μείνετε ήρεμοι

Αν γαβγίζει ή γρυλίζει, σας θεωρεί μια απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσει  και που είναι απίθανο να φύγει.

Αν είστε στο σπίτι, αν περπατάτε ή  τρέχετε έξω ή κάνετε ποδήλατο γύρετε ελαφρά το σώμα σας μακριά από αυτό. Κρατήστε το σώμα σας χαλαρό και στηριχτείτε περισσότερο στο πίσω πόδι σας. Θέλετε να του δώσετε την εντύπωση οτι φεύγετε ήρεμα.

Μην προσπαθήσετε να το διώξετε μακριά φωνάζοντας “ουστ”, να χτυπήσετε ή να κλωτσήσετε το σκυλί, γιατί έτσι θα το κάνετε να νιώσει οτι είστε ακόμη μεγαλύτερη απειλή, και θα αυξήσετε την πιθανότητα μιας πλήρους επίθεσης. Συζητήστε με το σκύλο ήρεμα και με ένα ευχάριστο τόνο φωνής. Πειτε του ήρεμα οτι δεν αποτελείτε απειλή γι αυτό και οτι φεύγετε.

Εάν κάνετε ποδήλατο, μην προσπαθήσετε να το ξεπεράσετε τρέχοντας με το ποδήλατο πιο γρήγορα από το σκυλί καθώς αυτό μπορεί να το ενθαρρύνει και να σας κυνηγήσει. Κατεβείτε και τοποθετήστε το ποδήλατο ανάμεσα σε εσάς και το σκυλί. Αυτό σας επιτρέπει να απομακρύνετε αργά το ποδήλατο, ώστε, όταν είστε αρκετά μακριά, να μπορέσετε να ανεβείτε και να φύγετε.

Βάλτε κάτι ανάμεσα σε εσάς και το σκυλί

Μέσα στο σπίτι αυτό μπορεί να είναι έπιπλα, μια καρέκλα, ένα τραπεζάκι του καφέ ή ακόμα και ένα μαξιλάρι. Εάν παραδίδετε κάτι σε ένα σπίτι μπορεί να είναι το δέμα, μια τσάντα ή το παλτό σας. Εάν είστε στο δρόμο ή στο πάρκο μπορεί να είναι ένα παγκάκι, ένας φανοστάτης ή ένας σκουπιδοτενεκές. Αν κάνετε ποδήλατο, χρησιμοποιήστε το ποδήλατό σας όπως παραπάνω.

Παρακολουθείτε το σκυλί

Αλλά μην το κοιτάζετε κατάματα. Γυρίστε το κεφάλι σας ελαφρώς προς τη μία πλευρά και προς τα κάτω. Παρακολουθείτε το πολύ προσεκτικά με τη γωνία του ματιού σας.

Μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθείτε, είτε πίσω από κάτι ή να φύγετε μακριά από το σκυλί.

Αν ο σκύλος ΔΕΝ κάνει ξεκάθαρη τη διάθεσή του για επίθεση

Περπατήστε αργά προς τα πίσω ή προς τα πλάγια. Μην αφήνετε το σκυλί να πάει από πίσω σας. Συνεχίστε  να κινείστε ήρεμα, έτσι ώστε να βλέπει το σκυλί την εμπρόσθια όψη του σώματός σας. Μην κάνετε απότομες κινήσεις ή τρέξετε, απλά περπατάτε αργά μακριά από το σκυλί. Δεν είναι πιθανό να σας ακολουθήσει πολύ μακριά. Συνεχίστε να περπατάτε και να του μιλάτε καθησυχαστικά μέχρι το σημείο στο οποίο ο σκύλος θα χάσει το ενδιαφέρον του σε σας. Προσπαθήστε να τοποθετήσετε περισσότερα στερεά αντικείμενα μεταξύ σας, αν μπορείτε. Εάν πρέπει να περάσετε δίπλα από τον σκύλο για να φύγετε, προσπαθήστε να κάνετε ένα κύκλο, διατηρώντας τουλάχιστον την αρχική απόσταση μεταξύ σας.

Αν ο σκύλος κάνει ξεκάθαρη τη διάθεσή του για επίθεση

Προσπαθήστε να κρατήσετε κάτι ανάμεσα σε εσάς και το σκύλο, όπως ένα χαρτοφύλακα, την τσάντα ή το παλτό σας. Να απομακρύνεστε αντί να προσπαθείτε να αντεπιτεθείτε. Πολύ λίγα σκυλιά υλοποιούν μια σοβαρή επίθεση, και μετά από ένα δάγκωμα, μένουν ικανοποιημένα που σας βλέπουν να φεύγετε. Μην ουρλιάζετε ή φωνάζετε. Εάν γνωρίζετε ότι υπάρχουν άνθρωποι σε κοντινή απόσταση, καλέστε τους σε βοήθεια. Μείνετε όρθιοι και μη στριμωχτείτε σε κάποια γωνία. Συνεχίστε να απομακρύνεστε αργά, προς τα πίσω ή προς τα πλάγια, κοιτάζοντας προς τα κάτω και πλαγίως, μιλώντας καθησυχαστικά, αποκρούοντας εάν είναι απαραίτητο, και βάζοντας στερεά αντικείμενα μεταξύ σας, καθώς φεύγετε.

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΚΥΛΙ

“Μην αφήνετε το σκύλο μόνο του με τα παιδιά, ανεξάρτητα από το πόσο φιλική είναι η φυλή.”

• Επεμβείτε αν το παιδί σας ανεβαίνει ή προσπαθεί να ανέβει επάνω στο σκυλί σας. Επεμβείτε, εάν το παιδί σας τραβάει τα αυτιά, τραβά την ουρά, σηκώνει τους σιαγόνες ή αλλιώς σπρώχνει το σκυλί. Μην πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει πάντα την υπομονή του Ιώβ, αν και είναι πρόθυμος να ανεχθεί αυτές τις γελοιότητες.

• Προσέξτε τη γλώσσα του σώματός του. Η καλή γλώσσα του σώματος του σκύλου είναι χαλαρή. Ψάξτε για τις καμπύλες στο σώμα του σκύλου σας όταν είναι γύρω από ένα παιδί. Η ακαμψία και το …πάγωμα σε ένα σκυλί δεν είναι καλά σημάδια. Αν δείτε το σκυλί σας να σφίγγει το σώμα του, ή να κρατά την αναπνοή του (να σταματά το λαχάνιασμα), θα πρέπει να παρέμβετε. Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια ότι το σκυλί σας δεν νιωθει άνετα.

• Παρέμβετε και απομακρύνετε το παιδί από το σκυλί όταν το σκυλί:
1. Χασμουριέται εκτός πλαισίου (δεν έχει μόλις ξυπνήσει)
2. Έχει μάτι -μισοφέγγαρο – αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δείτε το λευκό στις εξωτερικές άκρες των ματιών του σκύλου σας.
3. Γλείφει τα χείλη του, πάλι εκτός πλαισίου (δεν έχει μόλις καταναλώσει τροφή)

• Αν ο σκύλος σας απομακρύνεται από ένα παιδί, να παρέμβετε ώστε να αποτρέψετε το παιδί από το να ακολουθήσει το σκυλί. Ένα σκυλί που επιλέγει να απομακρυνθεί, κάνει μια μεγάλη επιλογή. Είναι σαν να λέει, «Δεν θέλω να με ενοχλούν, γι ‘αυτό θα πάω μακριά.” Ωστόσο, όταν αποτυγχάνουν να υποστηρίξουν αυτή τη μεγάλη επιλογή τους και εσείς επιτρέψετε στο παιδί σας να συνεχίσει να τον ακολουθεί, είναι πιθανό η επόμενη επιλογή του σκύλου να είναι: «Δεδομένου ότι δεν μπορώ να πάω μακριά, θα γρυλίσω ή θα κάνω απότομη κίνηση ώστε να απομακρύνουν το παιδί.” Παρακαλώ μην προκαλέσετε το σκύλο σας να κάνει αυτή την επιλογή.

• Γρύλισμα. Για τους σκύλους, το γρύλισμα είναι ένα πρώτο προειδοποιητικό σημάδι επιθετικότητας, και πρέπει όλοι να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Αν το γρύλισμα δεν λειτουργεί, ο σκύλος μπορεί να κλιμακώσει την επίθεσή του και να δαγκώσει. Όταν ο σκύλος γρυλίζει, παρεμβαίνουμε μεταξύ του σκύλου και του παιδιού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ