ΛΑΡΙΣΑ: ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

 

Σειρά πρωτοβουλιών με άξονα την Ανθρωπιστική Πολιτιστική Δράση, απέναντι στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, στον εκφασισμό της κοινωνίας, στους πολέμους, αναλαμβάνουν άνθρωποι του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών στη Λάρισα που αναμένεται να κάνουν έντονη την παρουσία τους το επόμενο διάστημα,

ενώ προγραμματίζουν την πρώτη τους εμφάνιση και παρουσίαση την Τετάρτη 11 Μαΐου.

Σε σημερινή τους ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:

“Άνθρωποι του Πολιτισμού των Γραμμάτων και των Τεχνών, αλλά και πολιτιστικοί φορείς της Λάρισας,πήραμε την πρωτοβουλία να εναντιωθούμε στον φασισμό τον ρατσισμό και τον πόλεμο. Συναντηθήκαμε, συζητήσαμε, και αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση. Με όχημα την πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία, δηλώνουμε παρών και ευαισθητοποιούμε την κοινωνία.

Ο λόγος είναι προφανής. Βρισκόμαστε μέσα στη δίνη των πολέμων στη Μέση Ανατολή και αλλού. Χώρες βομβαρδίζονται, πόλεις ισοπεδώνονται, μνημεία πολιτισμού καταστρέφονται και εκατομμύρια άμαχοι σκοτώνονται είτε αναγκάζονται να ξεριζωθούν. Μόνον από τη Συρία έχουμε 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ στην Ελλάδα, λόγω των κλειστών συνόρων έχουν εγκλωβιστεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σχεδόν 54.000 πρόσφυγες και μετανάστες, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη Συρία (60%) και οι υπόλοιποι απ’ το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, την Ερυθραία, το Ιράκ. Οι άνθρωποι αυτοί που έφτασαν στην Ελλάδα διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες αναμένοντας να βρεθεί λύση και να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν.

Η κατάσταση είναι απελπιστική και ενώ το πρόβλημα μεγαλώνει οι ίδιοι που το δημιούργησαν σπεύδουν να το αξιοποιήσουν σπέρνοντας την ξενοφοβία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα καθεστωτικά ΜΜΕ μεγεθύνουν το πρόβλημα καθιστώντας το κυρίαρχο στην καθημερινή ατζέντα έναντι των επίμαχων κοινωνικών ζητημάτων, ενώ τα διάφορα φασιστοσάϊτ έχουν “πάρει φωτιά” στο να χαλκεύουν ειδήσεις και να παραπληροφορούν συνειδητά ώστε να διαχέεται το ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζονται ως «τρομοκράτες» και διάφοροι κύκλοι προσπαθούν να τους ταυτίσουν με τους ισλαμοφασίστες του ISIS για να δικαιολογηθεί η στρατιωτική εμπλοκή της Ε.Ε στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και οι πολιτικές καταστολής και επαναπροωθήσεων με τους εκατοντάδες πνιγμένους στο Αιγαίο που εφαρμόζει η Ευρώπη – Φρούριο που κλείνει ολοένα και περισσότερο τα σύνορά της στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας. Την ίδια ώρα η Αλληλεγγύη χιλιάδων Ελλήνων επιχειρείται να συκοφαντηθεί και να ταυτιστεί με την δράση διάφορων ΜΚΟ οι οποίες επιχορηγούνται με ουκ ολίγα ευρώ από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που μετά καταγγέλλουν τη δράση τους!

Οι φορείς και άτομα του Πολιτισμού, των Τεχνών και της Εκπαίδευσης της Λάρισας- που πιστεύουμε στην καθοριστική συμβολή του πολιτισμού στην Ειρήνη, την Ισότητα και τη Συμφιλίωση των λαών, αναλαμβάνουμε μια σειρά πρωτοβουλιών με άξονα τηνΑνθρωπιστική Πολιτιστική Δράση, απέναντι στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, στον εκφασισμό της κοινωνίας, στους πολέμους.

Ενώνουμε τις φωνές μας με όσους διεκδικούν να σταματήσουν οι πόλεμοι και να μην έχει καμιά εμπλοκή η χώρα μας σ’ αυτούς, να ανοίξουν τα σύνορα και να μη γίνουμε αποθήκη προσφύγων και μεταναστών, να μην γκετοποιηθούν οι μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, να υπάρξουν ανοιχτές δομές και ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας.

Την Τετάρτη 11 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου όπου θα ανακοινωθούν τα ονόματα και οι φορείς που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ