Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο redbull.com
Ο 35χρονος Πάνος Τσαλίκης γεννήθηκε στην Γιάννουλη Λάρισας κι από μικρό παιδί μαστόρευε συντροφιά με τον πατέρα του. Ήταν τολμηρός και δεν δίσταζε να δοκιμάζει διαφορετικές κατασκευές ακόμη και με τα παιχνίδια του.
Πλέον έχει στήσει ένα υψηλού επιπέδου μηχανουργείο και με βοηθό τον δάσκαλο και πατέρα του δημιούργησε τα εξατομικευμένης παραγωγής χειροποίητα Cubicon (CUstom BIcycle CONstructions). Ένας πραγματικός λάτρης της ορεινής ποδηλασίας τολμά να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό.
Πότε και πώς ξεκίνησες αυτή τη διαφορετική προσέγγιση στο ποδήλατο -αυτή του κατασκευαστή- και πόσα ποδήλατα έχεις φτιάξει μέχρι σήμερα;
Το 2010 πήρα την απόφαση να “ξανασχοληθώ” με το ποδήλατο, μιας και το είχα αφήσει από την εποχή της εφηβείας όπου η μοτοσυκλέτα πήρε τη θέση του. Αγόρασα ένα ποδήλατο ”επιπέδου super market” και δεν άργησα να καταλάβω ότι “έπασχε” σε πολλά! Όλα άλλαξαν όταν μπήκα σ’ ένα καλό ποδηλατάδικο της πόλης και παρατηρώντας γύρω μου έμεινα άναυδος! Είχα μείνει στην εποχή που τα ποδήλατα ήταν απλά και ξαφνικά βλέπω αναρτήσεις, τεράστια πιρούνια, μοχλικά με ρουλεμάν, υδραυλικά δισκόφρενα και γοητεύτηκα! Εκεί γεννήθηκε και η ιδέα της κατασκευής. Ήξερα ότι το επόμενο project στη δουλειά μου θα ήταν η κατασκευή ενός ποδηλάτου βουνού και μάλιστα διπλής ανάρτησης. Μέχρι στιγμής έχω κατασκευάσει επτά ποδήλατα: ένα all mountain fs, ένα enduro fs δυο treking city bikes, ένα fixed gear, ένα enduro hardtail κι ένα urban το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα είναι αρκετά ιδιαίτερο καθώς θα διαθέτει εσωτερικές ταχύτητες, κίνηση με ιμάντα και πολύ “γρήγορη” γεωμετρία για ευελιξία.
Πόσο δύσκολο ήταν οι σκέψεις να περάσουν στο χαρτί και τελικά να υλοποιηθούν;
Το να υλοποιήσεις μια σκέψη που έχεις στο μυαλό σου και να καταλήξει “κατασκευαστική” πραγματικότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί πολλές ώρες μελέτης! Νομίζω πως από εκεί ξεκινούν όλα, από την εξονυχιστική μελέτη. Δεν ξεκινώ μια κατασκευή αν δεν την μελετήσω καλά, έτσι ώστε να είμαι κατά μεγάλο ποσοστό βέβαιος ότι θα πετύχει. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, έχεις μεγάλες πιθανότητες να το πετύχεις και για μένα η δουλειά είναι έρωτας! Παίρνω ένα κομμάτι αλουμίνιο, μια λάμα για παράδειγμα και κατασκευάζω π.χ. ένα dropout. Αυτό είναι έρωτας, γιατί μετά κάθομαι και το χαζεύω με τις ώρες. Αυτό το άμορφο κομμάτι μέταλλο πήρε μορφή και έγινε ένα χρήσιμο εξειδικευμένο εξάρτημα!
Η θεωρία μου λέει: Ξεκινάς πρώτα από τα δύσκολα για να φαίνονται τα υπόλοιπα εύκολα. Έτσι όταν αποφάσισα να κατασκευάσω το πρώτο μου πλαίσιο επέλεξα να είναι διπλής ανάρτησης και κατηγορίας all mountain – enduro γιατί θεωρώ πως είναι η πιο δύσκολη σχεδιαστικά κατηγορία. Προσωπικά ασχολούμαι περισσότερο με το downhill, αλλά κατασκεύασα πρώτα ποδήλατο enduro γιατί θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολο. Ένα downhill θέλει “κατεβασιάρικη” γεωμετρία και θηριώδεις αναρτήσεις ενώ δεν μας πειράζει αν έχει και κάποια γραμμάρια παραπάνω. Ένα ποδήλατο enduro όμως πρέπει να έχει γεωμετρία ώστε να σκαρφαλώνει αλλά και να κατεβαίνει αποτελεσματικά, πρέπει να έχει ελαφρύ πάτημα όταν ανεβαίνει και “βαρύ” όταν κατεβαίνει, πρέπει να είναι γρήγορο στο ανέβασμα και στιβαρό στο κατέβασμα, με λίγα λόγια είναι ένα ποδήλατο υβρίδιο που πρέπει να τα κάνει όλα και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί. Θεωρώ πως η κατηγορία enduro είναι αυτή που απαιτεί την περισσότερη μελέτη όσον αφορά στη σχεδίαση και στην κατασκευή, ενώ παράλληλα είναι η κατηγορία που γνωρίζει την μεγαλύτερη άνθιση αυτή την εποχή.
Τελικά ποιοι τροχοί πιστεύεις ότι είναι ιδανικοί για MTB;
Πιστεύω ότι οι εταιρίες πέτυχαν αυτό που ήθελαν, όχι μόνο από θέμα marketing, αλλά και χρηστικότητας. Με τους τροχούς των 27,5” κατάφεραν να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ τροχών 26” και 29” και πιστεύω ότι αυτές οι ρόδες θα επικρατήσουν σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες του MTB.
Πού βρίσκονται τα πρώτα ποδήλατα που έφτιαξες;
Το πρώτο ποδήλατο που έφτιαξα, ένα all mountain full suspension με 150mm διαδρομή αναρτήσεων βρίσκεται στο ράφι των αναμνήσεων! “Έμαθα” πολλά από αυτό το ποδήλατο και κατάφερα να κάνω τις απαιτούμενες βελτιώσεις για να γεννηθεί το Enduro One, το δεύτερο ποδήλατο της Cubicon το οποίο μάλιστα πήγε πολύ καλά στους περσινούς αγώνες enduro στα χέρια του ιδιοκτήτη του, Αλέξανδρου Πετρούτσου.