ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ 500ΕΥΡΩ – TI KANOYN ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Την οριστική διακοπή της παραγωγής χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία ότι το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες.

Η έκδοση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ θα σταματήσει περί το τέλος του 2018, με την κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων 100 και 200 ευρώ της σειράς «Ευρώπη».

Όλα τα άλλα χαρτονομίσματα – από εκείνο των 5 ευρώ μέχρι και το χαρτονόμισμα των 200 ευρώ – θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν κανονικά.

Σημειώνεται ότι τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ που ηδη υπάρχουν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά ως μέσο πληρωμής ή αποταμίευσης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ, το Ευρωσύστημα, το οποίο περιλαμβάνει την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες των κρατών της Ευρωζώνης, θα λάβει μέτρα ούτως ώστε να διασφαλίσει ότι τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα, άλλης αξίας, θα κυκλοφορούν σε επαρκείς ποσότητες.

Όσοι έχουν στην κατοχή τους χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα μπορούν να τα αλλάξουν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες (π.χ. στην Τράπεζα της Ελλάδος), χωρίς να υπάρχει χρονικός περιορισμός, αφού δεν πρόκειται να χάσει την αξία του.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να σπεύσουν στα γκισέ των τραπεζών όσοι διαθέτουν 500ευρα και να πληρώσουν για να τα «σπάσουν» αφού έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους και οι συναλλαγές γίνονται κανονικά με το εν λόγω χαρτονόμισμα το οποίο είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις να δέχονται.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ