ΤΡAΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦHΜΙΣΗ: ΑΝΑΛΥΤΙΚA OΛΑ ΤΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΠHΡΑΝ ΔΙΑΦΗΜIΣΕΙΣ

Oι τέσσερις συστημικές τράπεζες δημοσιεύουν η μία μετά την άλλη την υποχρεωτική με το νόμο Δραγασάκη αναλυτική λίστα των διαφημίσεων, χορηγιών και δωρεών τους, προς τα Μέσα Ενημέρωσης κάθε μορφής, καθώς και στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επέλεξαν στο πλαίσιο της προβολής τους, αλλά και της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 6 Μαϊου, θα είναι “διάτρητη” και απολύτως διαφανής αυτού του τύπου η επικοινωνιακή συμπεριφορά των τραπεζών, σε κάθε ενδιαφερόμενο, μόλις μπει στο site της κάθε τράπεζας! Οι αναλυτικές λίστες με την οποιαδήποτε χορηγία, ή διαφήμιση, ανεξαρτήτως ποσού, θα είναι αναρτημένες στις ιστοσελίδες των τραπεζών, ενώ παράλληλα με ειδική ανακοίνωση θα έχει ενημερωθεί το Χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ανταποκρινόμενη πρώτη η Eurobank στην υποχρέωση του άρθρου 6 του Ν4374/2016 που για πρώτη φορά επιβλήθηκε στον τραπεζικό τομέα, για λόγους διαφανείας, δημοσιοποίησε μια ενδελεχή λίστα με την κάθε διαφημιστική της δαπάνη, σήμερα το μεσημέρι. Τη σκυτάλη πήραν η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα, το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς και η Τράπεζα Αττικής παρόλο που δεν είναι συστημική και δεν έχει λάβει οικονομική στήριξη από την ανακεφαλαιοποίηση. Αντίστοιχα, προετοιμάζει τη δημοσιοποίηση της λίστας της η Τράπεζα Πειραιώς, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης.

Δείτε την κατάσταση της Eurobank ΕΔΩ.

Μέχρι στιγμής, αυτό που εκ πρώτης φάνηκε είναι ότι η Εurobank έχει υλοποιήσει ένα συνολικό διαφημιστικό budget της τάξεως των 7,929 εκατ ευρώ προς εφημερίδες, ιστοσελίδες, ραδιόφωνα, τηλεοπτικούς σταθμούς, περιοδικά κ.α., χωρίς να συνυπολογισθούν οι 3,373 εκατ ευρώ φόροι και άλλες επιβαρύνσεις που πλήρωσε σχετικά. Υπό μορφή χορηγιών, δωρεών, συνεδρίων κλπ έδωσε 3.150 εκατ ευρώ σε νομικά πρόσωπα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα 675.200 ευρώ που έδωσε η Τράπεζα σε 845 αριστούχους , στο πλαίσιο της μεγάλης της χορηγίας “Η μεγάλη στιγμή για την Παιδεία”. Επίσης, χορηγήθηκαν 743.111 ευρώ σε 8 φυσικά πρόσωπα.

Η Alpha Bank προέβη συνολικά σε διαφημιστικό budget ύψους 7,584 εκατ ευρώ προς τα media κάθε κατηγορίας, πληρώνοντας άλλα 1,284 εκατ ευρώ σε φόρους. Οι δωρεές της Τράπεζας προς νομικά πρόσωπα ανήλθαν σε 2,070 εκατ ευρώ. Επίσης, άλλα 51.585 ευρώ κατευθύνθηκαν σε φυσικά πρόσωπα (45 δικαιούχοι).

Δείτε την κατάσταση της Alpha Bank ΕΔΩ.

Η Εθνική Τράπεζα δημοσιοποίησε το διαφημιστικό budget για το 2015, σύμφωνα με το οποίο το συνολικό κόστος για διαφήμιση, προώθηση και προβολή ανήλθε σε 6,394 εκατ. ευρώ, χωρίς τους φόρους και άλλες επιβαρύνσεις, συνολικού ποσού 2,718 εκατ. ευρώ, ενώ για δωρεές και χορηγίες πλήρωσε 8,674 εκατ. ευρώ σε Νομικά Πρόσωπα πέρυσι και άλλα 27.772 ευρώ σε 14 φυσικά πρόσωπα, χωρίς τους αντίστοιχους φόρους και επιβαρύνσεις, που ήταν άλλα 916.000 ευρώ.

Δείτε την κατάσταση της Εθνικής Τράπεζας ΕΔΩ.

Επίσης, η Τράπεζα Αττικής μολονότι δεν είναι συστημική τράπεζα, δημοσιοποίησε την πλήρη εικόνα της διαφημιστικής της προβολής. Συγκεκριμένα, για το 2015 πλήρωσε 1,843 εκατ. ευρώ για διαφημίσεις σε μέσα ενημέρωσης, εκ των οποίων το 1,1 εκατ. ευρώ αφορούσε προβολή και ενημέρωση στο πλαίσιο της περσινής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι φόροι ύψους 679.156 ευρώ. Παράλληλα η Τράπεζα πλήρωσε σε χορηγίες 196.163 ευρώ σε Νομικά Πρόσωπα και άλλα 20.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα.

Δείτε την κατάσταση της Attica Bank ΕΔΩ.

Μέχρι αύριο λοιπόν, ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης θα μπορεί να περιηγηθεί, να συγκρίνει, να αναλύσει, να συμπεράνει, να ενημερωθεί για κάθε κίνηση των μεγάλων τραπεζών που ακουμπάει στο θέμα της προβολής τους, ή στις πρωτοβουλίες τους για χορηγίες και δωρεές. Με κάθε λεπτομέρεια για κάθε συναλλαγή, μικρή ή μεγάλη, είτε είναι διαφήμιση, Συνέδριο, χορηγητικό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι οι λίστες αποτελούν λίγο…γρίφο, διότι σε πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρεται ακριβώς το brand της ιστοσελίδας, της εφημερίδας ή του τηλεοπτικού καναλιού αυτή καθεαυτή, αλλά μία άλλη επωνυμία, οπότε είναι δύσκολο για κάποιον εκτός του χώρου του marketing των τραπεζών να καταλάβει ποιοι μέτοχοι ή εκδότες μπορεί να βρίσκονται πίσω από μια ενδεχομένως «άγνωστη» επωνυμία μέσου.

Αυτό όμως προέκυψε καθώς σε μια από τις διαδικαστικές για την εφαρμογή του σχετικού νόμου σύσκεψη σε επίπεδο Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αποφασίστηκε η λίστα να περιλαμβάνει κάθε τιμολόγιο που έχει κοπεί ακριβώς όπως έχει κοπεί, στο όνομα του εκδότη (εξ ου και δεν υπάρχουν διευκρινίσεις για το who is who του εκάστοτε τιμολογίου) και όχι … «μεταφρασμένο». Αρα, αναφέρονται όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα των δωρεών ή χορηγιών, καθώς και όλων των Μέσων Ενημέρωσης κάθε είδους, με τα ακριβή στοιχεία του εκδότη του τιμολογίου.

Η συγκεκριμένη υποχρέωση των τραπεζών για ανάρτηση των διαφημιστικών τους budgets, που γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας, έχει αναδρομική ισχύ από το 2015. Ετσι, οι λίστες που σήμερα και αύριο θα έχουν τη δυνατότητα να δουν όλοι διαδικτυακά, αφορούν την περσινή χρονιά .

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε το Μάρτιο στη Βουλή και η υποχρέωση εφαρμογής του άρθρου 2 λήγει αύριο το πρωί. Ειδικότερα, το επίμαχο άρθρο είναι το ακόλουθο: Το άρθρο 6 (Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας: α) στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013 και β) στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και άλλες διατάξεις) υποχρεώνει τις τράπεζες να παρουσιάζουν αναλυτικά στις ιστοσελίδες τους κάθε είδους εμπορική διαφήμιση κατά μέσο ενημέρωσης.

Διάταξη, που κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις προνομιακής μεταχείρισης ή αναίτιων αποκλεισμών συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης.

Η απόφαση αυτή είναι συμβατή με τις προβλέψεις της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και θεσμών για την αποπολιτικοποίηση και αποφυγή κυβερνητικών παρεμβάσεων στο έργο των τραπεζών, στον βαθμό που ενδεχομένως μπορεί να υπάρξει αθέμιτη διασύνδεση μεταξύ τραπεζών, μέσων ενημέρωσης και κυβέρνησης.

 News247.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ