ΕΟΑΣΝΛ – Α.Σ. ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: ΣΤΗΘΗΚΕ ΦΙΕΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας καταγγέλλει την φιέστα που στήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ.

Στην ομιλία του επανέλαβε για μια ακόμη φορά το ίδιο που ακούμε τόσο καιρό και από τον τοπικό ΕΛΓΑ. Ενώ  δέχεται ότι υπήρξε παγετός  την 26η Μάρτη και ότι από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ θεωρείται ότι θερμοκρασία κάτω του μηδενός είναι παγετός και πρέπει να αποζημιώνεται ως ζημιογόνο αίτιο, εν τούτοις αρνούνται να αποζημιώσουν τους παραγωγούς που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, τα δένδρα είναι άδεια από καρπό και δεν θα έχουν εισόδημα καθώς δεν έχουν παραγωγή.

Δεν απάντησε επί της ουσίας σε κανένα από τα αιτήματα που του έθεσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου. Όμως στην ομιλία του παραδέχτηκε κάποιες αλήθειες:

 • Ευρύτερες περιοχές σε όλη την χώρα έχουν υποστεί ζημιά από τον παγετό και όπως είπε αν δεχτούμε αυτή την ζημιά δεν φτάνουν τα χρήματα για να πληρώσει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις.
 • Από το 2011 που ισχύει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι καθαρά ανταποδοτικός οργανισμός. Στηρίζεται αποκλειστικά στα χρήματα από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών που πληρώνουν και τα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού και ότι περισσεύει το δίνουν για αποζημιώσεις.
 • Και οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ παρότι στον κανονισμό που ψήφισαν υπάρχει ρητή υποχρέωση να χρηματοδοτούν τον ΕΛΓΑ με ένα ποσό που τουλάχιστον να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα του.
 • Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά όλα τα ζημιογόνα αίτια από τον κανονισμό και για την ένταξη και άλλων αιτιών στον κανονισμό θα πρέπει να πληρώσουν παραπάνω οι αγρότες. Δηλαδή λειτουργούν τον ΕΛΓΑ σαν μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.
 • Επιδιώκουν να μας αποζημιώσουν μέσω ΠΣΕΑ που είναι ψίχουλα και δίνονται μετά από 3-4 χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ απέκρυψε από  τους αγρότες της Επαρχίας Τυρνάβου την αλήθεια δίνοντας αόριστες υποσχέσεις. Η αλήθεια είναι ότι ενώ έχουν ζημιά από τον παγετό και δεν έχουν παραγωγή, ούτε αποζημίωση θα πάρουν αλλά και θα πληρώσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ ή θα τις βεβαιώσουν στο δημόσιο ταμείο. Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι…

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι αγροτικοί σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου καταγγέλλουμε ότι η επιμονή του ΕΛΓΑ να μην αποζημιώσει για τον παγετό  με τελείως σαθρά επιχειρήματα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Απατούμε η κυβέρνηση και το υπουργείο να δώσουν άμεσα πολιτική λύση ξεκινώντας τη διαδικασία των εκτιμήσεων και αποζημιώσεων με τον παγετό ως ζημιογόνο αίτιο. Σε διαφορετική περίπτωση είναι υπόλογοι και ψεύτες στους αγρότες και θα μας βρουν μπροστά τους.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

 1. Άμεση αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν όλες οι καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου απο τον πρόσφατο παγετό στις 26 Μαρτίου 2016
  Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που οφείλονται απο τον ΕΛΓΑ στους αγρότες της περιοχής Τυρνάβου μας απο το 2015
  3. Ζητάμε ο ΕΛΓΑ να γίνει κρατικός δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση
  4.Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει αγρότες και κτηνοτρόφους για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους στην παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο
 2. Δίκαιες και έγκυρες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.

Καλούμε τους αγρότες της περιοχής Τυρνάβου να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση και σε συντονισμό με τους πληγέντες αγρότες όλης της χώρας θα διεκδικήσουμε ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.