ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου νομού Λάρισας

Όσο περνά ο καιρός, τα πολλά φώτα της δημοσιότητας φεύγουν από τους καταυλισμούς των προσφύγων, σε άλλα θέματα της επικαιρότητας. Όμως το δράμα 800 περίπου προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσα τους και πολλών παιδιών, συνεχίζεται, αφού παραμένουν στοιβαγμένοι στις σκηνές στο τελείως ακατάλληλο χώρο του στρατοπέδου στη Μάνδρα,

με αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητά τους και κυρίως εγκλωβισμένοι χωρίς καμία προοπτική μετά το κλείσιμο των συνόρων και την συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας-Ελλάδας, αντι να προωθηθούν στις χώρες που επιθυμούν να πάνε.

Τα προβλήματα διαβίωσης τους, ουκ ολίγα και η φροντίδα από την πλευρά της κυβέρνησης σχεδόν ανύπαρκτη.

Το ΕΚΝΛ ζητά από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές, την άμεση αντιμετώπισή τους, προκειμένου να γίνει πιο ανθρώπινη η ζωή των προσφύγων και μεταναστών όσο καιρό θα μείνουν εδώ και όχι να πετάνε το μπαλάκι στα αρπακτικά των διάφορων ΜΚΟ και άλλα δίκτυα.

Τώρα με την ζέστη, εμφανίζονται συχνά στον καταυλισμό, ακόμα και μέσα σε σκηνές, φίδια και σκορπιοί, βάζοντας σε κίνδυνο τους πρόσφυγες, γι’ αυτό πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα, καθώς επίσης πρέπει η 5η ΥΠΕ να έχει στην κινητή μονάδα της στον καταυλισμό τα σχετικά φάρμακα για περιπτώσεις τσιμπημάτων από τα παραπάνω ερπετά.

Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία εν όψει καλοκαιριού, οι συνθήκες στις σκηνές και γενικότερα στον καταυλισμό θα γίνεται εντελώς ανυπόφορη, γι’ αυτό πρέπει να μεταφερθούν άμεσα σε κατάλληλο στεγασμένο χώρο με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Αρκετές ώρες του 24ωρου, ιδίως βραδινές, υπάρχει έλλειψη γιατρού και πρέπει άμεσα αυτό να λυθεί με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ, ώστε να υπάρχει όλο το 24ωρο.

Τα ντους που έχουν εγκατασταθεί, είναι ανεπαρκή και μάλιστα ορισμένα είναι χαλασμένα και πρέπει άμεσα να επισκευαστούν.

Επίσης χρειάζεται να γίνεται καθημερινά το άδειασμα και η απολύμανση των τουαλετών.

Το φαγητό, που δίνει η μια από τις δυο εταιρείες, όπως καταγγέλλουν οι πρόσφυγες δεν είναι καλής ποιότητας και χρειάζεται να λυθεί αυτό το ζήτημα άμεσα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, δεν ήρθαν εδώ για εκδρομή. Η προσφυγιά, είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, που κάνουν το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, στη Συρία, στη Μέση Ανατολή, και σε άλλες χώρες, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, διαφόρων χωρών, τις αγορές και για τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών, αλλά και των αντιλαϊκών πολιτικών που υπηρετούν το εκμεταλλευτικό σύστημα, δημιουργώντας στρατιές ανέργων και φτωχών.

Το ΕΚΝΛ αγωνίζεται και διεκδικεί:

Να προωθηθούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες, με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δημιουργηθούν στεγασμένα ανοιχτά κέντρα υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, με υποδομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για όσο παραμένουν στη χώρα μας.

Να καταργηθούν οι κανονισμοί του Δουβλίνου. Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη της Ε.Ε.

Να δίνεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες και δίκαιες διαδικασίες.

Να καταργηθεί η FRONTEX.

Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και επεμβάσεις στη Συρία.

Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, καμία συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καμιά διευκόλυνση στα γεράκια του πολέμου. Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ