ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

Ερώτηση για τον τρόπο που λειτουργούν τα υπηρεσιακά συμβούλια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Αμυράς, Μαυρωτάς, Μπαργιώτας και Φωτήλας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

“O ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον έλεγχο των δαπανών του κράτους είναι καθοριστικός: Στην αρμοδιότητά του εμπίπτει ο έλεγχος των δαπανών των νομικών προσώπων – τα οποία ακόμα αναζητά το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης – ο έλεγχος των συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας που συνάπτει το δημόσια κ.λπ. Η σωστή οργανωτική λειτουργία του ελεγκτικού συνεδρίου είναι, συνεπώς, απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ορθότητα και ακεραιότητα των ελέγχων όσο και για την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον τρόπο με τον οποίο δαπανάται το δημόσιο χρήμα.

Εντούτοις, τα υπηρεσιακά συμβούλια του ελεγκτικού συνεδρίου, συνεδριάζουν με μη νόμιμη σύνθεση, καθώς έχουν παρέλθει 6 χρόνια από την τελευταία φορά που έγιναν αρχαιρεσίες για την επιλογή των εκπροσώπων των δικαστικών υπαλλήλων σε αυτά. Κατά τη διάρκεια των έξι αυτών χρόνων, πολλά από τα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων ή οι αναπληρωτές αυτών, συνταξιοδοτήθηκαν ή αποχώρησαν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προβληματική λειτουργία των συμβουλίων του ελεγκτικού συνεδρίου, τα οποία, όμως, συνεχίζουν να συνεδριάζουν και να αποφασίζουν για μείζονος σημασίας θέματα που επηρεάζουν τον έλεγχο των κρατικών δαπανών.

Το Ποτάμι έχει θέσει ως προτεραιότητα την περιστολή των κρατικών δαπανών γιατί είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να αναχαιτιστεί η φοροεπιδρομή που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει εναντίον των Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων. Γι’ αυτό ρωτά τον αρμόδιο για το ελεγκτικό συνέδριο Υπουργό, κ. Παρασκευόπουλο, αν έχουν ισχύ (και βάσει ποιας διάταξης) οι αποφάσεις που έχουν προκύψει από τη συνεδρίαση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από την ημερομηνία λήξης της θητείας των αιρετών μελών ή χωρίς τα απαιτούμενα μέλη; Ρωτά, επίσης, γιατί εξαίρεσε από την πρόσφατη απόφασή του να προκηρυχθούν αρχαιρεσίες για την επιλογή εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των δικαστηρίων, το ελεγκτικό συνέδριο ειδικά;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ