ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΔΕ ΦΥΛΑΚΗΣ: ΠΗΡΑΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥΣ

Συνήθως αιτήματα υποβάλλονται από δημοσιογράφους για συνεντεύξεις ή ρεπορτάζ στη φυλακή. Αυτή τη φορά, κρατούμενοι – μαθητές του 2ου Σ.Δ.Ε. Λάρισας ζήτησαν αυτοί να πάρουν συνέντευξη για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής εφημερίδας που ετοιμάζουν σε σχετικό πρότζεκτ του σχολείου τους.

SDE2Υπέβαλαν σχετικό αίτημα στον Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς κ. Παυσανία Παπαγεωργίου, ο οποίος ανταποκρίθηκε με ευχαρίστηση. Το ραντεβού τους λόγω του εγκλεισμού ήταν διαδικτυακό και έτσι συνομίλησαν γι’ αρκετή ώρα με το γραφείο του Γενικού στο υπουργείο Παιδείας θέτοντάς του ερωτήματα για την εκπαίδευση στις φυλακές.

Οι εκπαιδευόμενοι ρώτησαν τον κ. Παπαγεωργίου αν υπάρχει διάθεση για δημιουργία και άλλων δομών εκπαίδευσης ενηλίκων εκτός των ΣΔΕ. Του ζήτησαν να επιτρέπεται η νόμιμη πρόσβαση στο διαδίκτυο εντός του σχολικού χώρου, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στην επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, την ψυχαγωγία τους και τη μάθηση.

Επίσης, του εξέφρασαν την επιθυμία τους να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και μετά το Γυμνάσιο με τη δημιουργία δομών Λυκείου ή ακόμη και ΙΕΚ. Άλλος εκπαιδευόμενος παρατήρησε ότι κατά την ολοκλήρωση του διδακτικού έτους δεν υπάρχει καμία πρόσβαση στις δομές του σχολείου, όπως τη βιβλιοθήκη, το εργαστήριο πληροφορικής για διασκέδαση ή την εργαστηριακή εξάσκηση και ζήτησε να αλλάξει αυτό.

Επίσης, εκπαιδευόμενοι παρατήρησαν ότι δεν υπάρχουν σε όλες τις φυλακές σχολεία με αποτέλεσμα να μην δίνεται συνέχεια σε μαθητές που μετάγονται σε άλλες φυλακές. Ο κ. Παπαγεωργίου υποσχέθηκε τη δημιουργία τμήματος εντός του υπουργείου που θα ασχοληθεί με όλα τα ζητήματα εκπαίδευσης στις φυλακές, τη δημιουργία νέων δομών και την επίλυση των υπόλοιπων θεμάτων με το υπουργείο Δικαιοσύνης με την ηγεσία του οποίου βρίσκονται σε άμεση συνεργασία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ζωντανή συζήτηση μέσω skype, ενώ ανάλογο αίτημα έχει υποβληθεί από τους εκπαιδευόμενους και προς την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ